Podcast Lab Leven op bezoek in organoidenlab

Onderzoekers leggen uit hoe zij mini-organen kweken

Wat dóén wetenschappers nou precies de hele dag als ze in hun lab staan? Voor hun podcast 'Lab Leven' kwam de Universiteit van Nederland op bezoek in het organoidenlab van Marianne Verhaar en Hans Clevers en kregen zij uitleg over het kweken van mini-organen.

Onderzoekers Marianne Verhaar, Fjodor Yousef Yengej en Florijn Dekkers leggen in deze aflevering uit wat mini-orgaantjes zijn, hoe je die in het lab kunt kweken en waar je die organoïden allemaal voor kunt gebruiken. Fjodor gebruikt bijvoorbeeld mini-orgaantjes van de nier voor onderzoek naar nierziekten en Florijn gebruikt mini-orgaantjes van de darm voor het testen van medicijnen voor taaislijmziekte.

Beluister de podcast

Samenwerking in het Regenerative Medicine Centre

De onderzoekers in deze podcast zijn verbonden aan de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en/of het Hubrecht Instituut en werken samen in het Regenerative Medicine Centre Utrecht (RMCU). Het RMCU is de locatie waar alle Utrechtse experts (artsen, onderzoekers, ingenieurs) op het gebied van regeneratieve geneeskunde en stamcelonderzoek samenwerken.