25 oktober 2019

Jonge Utrechtse klimaatonderzoekers in wetenschapspodcast

Sanne Akerboom at the Makkelijk Praten podcast
Sanne Akerboom bij de opnames van de podcast

Een ‘easy-going’ wetenschapspodcast met jonge onderzoekers: Utrechtse klimaatwetenschappers praten over hun onderzoek (en grappige wetenschapsfeitjes) in de Makkelijk Praten-podcast. Met droogte-expert Niko Wanders over klimaatextremen, Sanne Akerboom over de rol van burgers in energiebeleid, Peter Bijl over de evolutie van de Antarctische poolkappen en Peter Pelzer over de stad van de toekomst.

Klimaatextremen

Wat zijn klimaatextremen, en krijgen we daar meer mee te maken in de toekomst? Hoe kunnen we ons drinkwater op peil houden? En dat van andere landen? Zouden we niet minder moeten vliegen om klimaatverandering tegen te gaan? Podcastmakers Adriaan en Sander interviewden hydroloog dr. Niko Wanders over deze onderwerpen.

Klimaatbeleid

Moeten burgers meer inspraak hebben in het klimaatbeleid? Wat is de rol van kleine gebruikers in het energiesysteem? Dr. Sanne Akerboom sprak over deze onderwerpen, en over het klimaatakkoord en de keuzes met betrekking tot groot- en kleinschalige oplossingen. Akerboom is onderzoeker in de hub ‘Towards Industry with Negative Emissions’ van Pathways to Sustainability.

Antarctica

Aardwetenschapper dr. Peter Bijl bestudeert de evolutie van de poolkappen van Antarctica. Hoe doet hij dat? En hoe zit het met het IPCC-rapport, waaraan ten tijde van de opnames werd gewerkt? Luister de nieuwe aflevering van de Makkelijk Praten-podcast met Peter Bijl.

Stedelijke toekomst

Hoe zien de steden van de toekomst eruit? Futuristisch en innovatief, of juist met rustieke vormen van duurzame mobiliteit? Planoloog dr. Peter Pelzer neemt je mee naar de stedelijke toekomst in een nieuwe aflevering van de Makkelijk Praten-podcast.