Jong en gelukkig?

Zijn ze gezond en gelukkig, of zijn jonge mensen in Nederland gestresste, comazuipende, smartphone-verslaafden geplaagd door psychische problemen?

Alina Cosma, Maartje Boer, Margreet de Looze, Regina van den Eijnden, Gonneke Stevens, Wilma Vollebergh
Alina Cosma, Maartje Boer, Margreet de Looze, Regina van den Eijnden, Gonneke Stevens en Wilma Vollebergh. Foto: Robin Alysha Clemens

Jeugdonderzoeker Gonneke Stevens is verantwoordelijk voor de Nederlandse component van het internationale onderzoek naar gezondheidsgedrag bij schoolgaande kinderen. Om de vier jaar bundelen zij en haar collega's de krachten met onderzoekers van het Trimbos-instituut en het Nederlands Instituut voor Sociaal Onderzoek om gegevens te verzamelen over de gezondheid en het welzijn van Nederlandse jongeren in de leeftijd van 11 tot 16. Het doel is om uit te zoeken hoe het echt gaat met deze generatie het echt doet.

Stevens en haar collega's van het strategische thema Dynamics of Youth stellen vragen over een breed scala aan onderwerpen. Ons onderzoek heeft niet alleen betrekking op welzijn, middelengebruik en sociale media, maar richt zich ook op schoolgerelateerde druk, condoomgebruik, consumptie van frisdrank en relaties met ouders en vrienden. Het stelt ons in staat om jonge mensen in Nederland te vergelijken met hun leeftijdsgenoten uit bijna elk ander land in Europa.

De bevindingen worden gedeeld met ministeries en lokale autoriteiten, die de onderzoeksresultaten gebruiken om hun beleid te coördineren. Op deze manier helpen we de leefsituatie van jongeren in Nederland te verbeteren.