13 juni 2019

Dans: waarom is artrose zo moeilijk te behandelen?

Promovenda Nikae te Moller geeft op een originele manier uitleg over haar onderzoek: met een dans van 4 minuten vertelt ze over artrose en haar onderzoek naar deze aandoening.

Te Moller, die zelf ook meedanst in de video: "Met dit project wil ik op een creatieve en toegankelijke manier mijn onderzoek met het publiek delen én aandacht vragen voor onderzoek naar artrose. Ook wil ik andere wetenschappers inspireren hun werk op een creatieve manier te delen door te laten zien dat wetenschap en kunst elkaar kunnen versterken." Momenteel werkt Te Moller samen met de dansers aan een live-voorstelling. Deze zal onder meer te zien zijn op zondag 6 oktober 2019 tijdens het Weekend van de Wetenschap bij de Universiteit Utrecht.

Onomkeerbare schade
Heb jij je ooit afgevraagd hoe je zou bewegen zonder gezonde gewrichten? Dat zou helemaal niet kunnen. Gewrichten zijn de spil van het bewegingsapparaat. Ze zorgen ervoor dat je je benen kunt buigen, je armen kunt uitstrekken, dat je soepel kunt bewegen en dat je kunt dansen. Dat geldt voor mensen, maar ook voor paarden. Voor patiënten met artrose is dit echter een stuk minder vanzelfsprekend. Artrose veroorzaakt onomkeerbare schade aan het gewrichtskraakbeen en leidt uiteindelijk tot stijve en pijnlijke gewrichten. Maar waarom? En waarom is het zo moeilijk om deze ziekte te behandelen? Kijk hieronder naar de video.

Bijdragen aan onderzoek
Aan de faculteit Diergeneeskunde werken meerdere wetenschappers aan onderzoek naar artrose om behandeling voor dier én mens dichterbij te brengen. Wil jij een bijdrage leveren aan een van deze onderzoeken? Dat kan via Vrienden Diergeneeskunde.

Voor het project heeft Te Moller financiële steun ontvangen van het Public Engagement Seed Fund. De dans is gemaakt in samenwerking met L.O.F. DanceCrew Utrecht.