Veelgestelde vragen
Als je nog vragen hebt over de selectie, kijk dan eerst of je vraag in één van de categorieën hieronder beantwoord wordt.
Staat het antwoord er niet tussen? Mail dan naar selectie.zgs@uu.nl.
Ja dat is mogelijk. Voor de aanvraag van voorzieningen, zoals extra toetstijd, neem je uiterlijk 9 april 2025 contact op via selectie.zgs@uu.nl met een onderbouwd verzoek.
Indien je aantoonbaar niet in Nederland verblijft op de selectiedag is online deelname aan de selectiedag mogelijk. Hiervoor gelden enkele voorwaarden:
- Je verblijft aantoonbaar niet in Nederland op de selectiedag.
- Online deelname aan de selectiedag is voor eigen risico.
- Je gaat schriftelijk akkoord met de privacy-voorwaarden voor online deelname.
- Je bent zelf verantwoordelijk voor (technische) vereisten, zoals een computer met een goede en stabiele internetverbinding en een rustige, afgezonderde ruimte.
Je meldt je zo snel mogelijk, maar uiterlijk 9 april 2025 voor online deelname aan de selectiedag aan door een onderbouwd verzoek te sturen naar selectie.zgs@uu.nl. In de e-mail vermeld je je studentnummer en reden van verblijf in het buitenland. Ook stuur je een bewijs van je verblijf in het buitenland mee (bv. een bewijs van inschrijving bij gemeente of onderwijsinstelling).
Je ontvangt na aanmelding een e-mail met aanvullende informatie. Je beslist op basis van deze informatie over online deelname aan de selectiedag of deelname aan de selectiedag op locatie (Utrecht Science Park).
Let op: online deelname aan de selectiedag is uitsluitend mogelijk op de reguliere selectiedag. Verblijf je in een andere tijdszone? Houd er dan rekening mee dat voor het afnemen van de selectietoetsen de Nederlandse tijd wordt aangehouden. Het is mogelijk dat de toetsen daardoor op een ongunstig tijdstip voor je vallen vanwege een eventueel tijdverschil.
Ja, je kunt een voorziening aanvragen. Neem hierover uiterlijk 9 april 2025 contact met ons op via selectie.zgs@uu.nl . In redelijkheid kunnen faciliteiten worden geboden, zoals extra tijd of het gebruik van een woordenboek op de selectiedag.
De bacheloropleiding Zorg, gezondheid en samenleving is een BKKI opleiding en dus geen numerus fixus opleiding. Daarom kun je je naast deze bacheloropleiding in hetzelfde academisch jaar voor maximaal drie andere (niet-numerus fixus) opleidingen aanmelden in Studielink. Je kunt je naast ZGS voor maximaal 2 opleidingen met een numerus fixus selectie aanmelden.
Wil je nader kennis maken met de opleiding en de faculteit? Bezoek dan een Open dag bij de bacheloropleiding Zorg, gezondheid en samenleving. De bacheloropleiding Zorg, gezondheid en samenleving kent geen meeloop- of matchingsdagen.
Je mag maximaal drie keer meedoen aan de selectieprocedure van de bacheloropleiding Zorg, gezondheid en samenleving. Deze pogingen hoeven niet aaneensluitend te zijn.
Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden voor onze opleiding. Binnen 7 werkdagen na 15 januari 2025 ontvang je de link naar het online dossier. Heb je deze niet ontvangen? Neem dan contact op met de opleiding via selectie.zgs@uu.nl.
Ja, dit is mogelijk tot uiterlijk 14 april 2025.
We willen graag een beeld van je krijgen in een onderwijsomgeving. Mocht je bijvoorbeeld al meer dan twee jaar van de middelbare school af zijn en nu een studie volgen, dan mag je ook een referent opgeven van je huidige studie, bijvoorbeeld een docent of mentor.
Nee. We willen graag een beeld van je krijgen in een onderwijsomgeving, dus we willen graag dat je een referent aanlevert die jou in die omgeving heeft meegemaakt. Dus geen familieleden, werkgevers of bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties.
Het kan ook zijn dat je al meer dan twee jaar van school bent. Dan kan het lastiger zijn om een docent of begeleider te vinden. Toch willen we graag een beeld krijgen van jou in je laatste onderwijsomgeving. Als je denkt dat dat écht niet lukt, of als je denkt dat dat onvoldoende beeld van jou geeft, neem dan tijdig contact met ons op voor overleg.
Nee, dit is niet mogelijk.
Tot uiterlijk 9 april 2025. Doe je dit niet, dan word je uitgesloten van verdere deelname aan de selectie.
Wanneer je jouw VWO-opleiding nog moet afronden, dien je jouw overgangscijfers van 5 naar 6 VWO in. Wanneer je jouw VWO-opleiding al afgerond hebt, dien je jouw SE-cijfers op je eindexamenlijst van 6-VWO in.
Je hoeft in dit geval geen cijfers aan te leveren. Klik in zo’n geval de optie “Anders” aan in jouw online dossier bij de vraag over welk diploma je hebt behaald of gaat behalen op de middelbare school. Hierna kun je de rest van het dossier invullen.
Het is uiteraard van belang dat je voldoet aan de vooropleidingseisen op uiterlijk 31 augustus.
Als je een buitenlands diploma hebt moet het International Admissions Office van de Universiteit Utrecht vaststellen of je toegelaten kunt worden tot de selectieprocedure. Dit doen zij onder andere door te controleren of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands VWO-diploma. Kijk voor meer informatie op deze pagina.
Het aantal aanmeldingen wisselt per jaar, zeker omdat ZGS een relatief nieuwe opleiding is. In de afgelopen jaren waren er zo’n 150-250 aanmeldingen per jaar.
In studiejaar 2025-2026 laten wij maximaal 75 studenten toe.
Heb je het online dossier op tijd ingediend en na 23 april 2025 nog niets gehoord over de beoordeling van je dossier? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar selectie.zgs@uu.nl.
Uiterlijk 6 juni 2025 worden de kandidaten die hebben deelgenomen aan de selectieprocedure op de hoogte gesteld van de uitkomst van hun selectieprocedure.
Nee, voor de selectie van Zorg, gezondheid en samenleving hoef je geen studiemateriaal te leren. Wel moet je je online dossier tijdig indienen in en laat je je referent op tijd de vragen over jou invullen.
Op de selectiedag beantwoord je vragen m.b.t. je match met de opleiding en leg je een digitale toets (Situational Judgement Test, SJT) af. De toets is in het Nederlands en je kunt en hoeft je hiervoor niet voor te bereiden. Bij een SJT worden situaties uit het dagelijks leven aan je voorgelegd en er wordt je gevraagd hoe jij zou reageren en/of handelen.
Voor het meedoen aan deze procedure brengt de opleiding geen kosten in rekening.
Wij zijn op de hoogte dat er studiehulp (in de vorm van trainingen en coachingsgesprekken) voor onze selectieprocedure wordt aangeboden. Deze studiehulp wordt verzorgd door commerciële, niet aan de Universiteit Utrecht verbonden, organisaties en wordt op geen enkele wijze door de Universiteit Utrecht ondersteund.