Step-Back-Week activiteiten

In de Step-Back-Week komen thema’s aan bod die jou een bredere blik biedt en je aanmoedigt om na te denken over jouw eigen ontwikkeling. De meeste Step-Back-Weeks hebben een koppeling met het voorgaande onderwijs. De thema’s zijn divers van aard, maar hebben gemeenschappelijk dat studenten met elkaar nieuwe ervaringen aangaan. Lees verder welke activiteiten er in eerdere Step-Back-Weeks hebben plaatsgevonden.

De Wolf in Nederland: Gamification in het Onderwijs

Studenten aan het werk met het project: De wolf in Nederland.

De studenten zijn enthousiast in gesprek. Op tafel liggen een foto van een wolf, en een boel kaartjes. Er wordt druk geschreven. “Ik zie mensen die op ongepaste afstand foto’s maken,” zegt een van de studenten. “De wolf hoort met rust gelaten te worden in de natuur.” Er wordt gelachen, maar ook flink gediscussieerd. De studenten brengen in kaart wie er allemaal te maken heeft met de wolf. “De boswachter,” roept iemand, “Maar een boer in Friesland kan er uiteindelijk ook mee te maken krijgen.” Een ander vult aan: “De politiek. De fotograaf. En de media, die zijn blij met zulke foto’s. En de wolf zelf natuurlijk!”

“Dit is waar het bij Playing Perspectives om draait,” vertelt Jasper van Vught, universitair docent bij Media & Cultuurwetenschappen, die de werkvorm ontwikkelde. “Studenten denken na over de verschillende betrokkenen: van de lokale bewoners en de boswachter tot de verantwoordelijke minister. Vervolgens denken ze na over hun perspectieven en hoe interventies hen raken.” Zijn collega Robin Bos vult aan: “En dat vormt de basis van een spel, dat ze uiteindelijk echt kunnen spelen.” 

Creatieve werkvormen in het onderwijs

Dat dit soort innovatieve werkvormen goed werkt om perspectieven uit te wisselen, beaamt Roos de Jonge, cursuscoördinator van deze ‘Step-Back-Week’: “Deze activiteit verbreedt de blik van studenten.” Ze vervolgt enthousiast: “En dat sluit perfect aan bij onze Bachelor Zorg Gezondheid en Samenleving, waar we studenten leren vanuit verschillende perspectieven naar breed-maatschappelijke problemen te kijken.”

En waarom dan zo’n nieuwe, creatieve werkvorm? “De huidige studenten zijn gewend aan snelle media en lezen minder snel uitgebreid een boek. Ze willen liever direct aan de slag en leren door te doen. Dit soort creatieve werkvormen past daar goed bij.” Ze denkt even na: “Daarnaast vind ik het zelf leuk om andere dingen te proberen en wil ik collega’s de kans bieden om het ontwikkelde spel te testen. Ik vind het belangrijk dat wij als docenten onderling delen wat we doen. En ik leer hier zelf ook weer veel van.”

Bruikbaarheid van Playing Perspectives

Playing Perspectives is breed inzetbaar: “Eigenlijk is het geschikt voor elk complex sociaal-maatschappelijk probleem waarbij verschillende belanghebbenden en perspectieven een rol spelen, van klimaatverandering tot woningnood,” legt Jasper uit. “Het open staan voor andere perspectieven en deze uitwisselen, is voor elke student relevant. Zo ontstaan nieuwe ideeën, kennis en innovatie.