Ervaringen

Iets studeren met gezondheid

Tambinh Bui

Het maken van een studiekeuze vond ik best moeilijk in de zesde klas van het vwo. Ik was een leergierige, nieuwsgierige scholier die scheikunde, biologie en economie het leukst vond. Ik had een brede interesse, maar de medische wereld trok mij het meeste aan. Over de studie geneeskunde heb ik getwijfeld want ik zag mezelf (nog) niet in de rol van arts. Uiteindelijk besloot ik om aan de Universiteit Utrecht Farmacie te gaan studeren, een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad.

Ik vond de bachelor Farmacie erg leuk maar ik heb daarna toch gekozen voor de Selective Utrecht Medical Master (SUMMA) aan de Universiteit Utrecht, een masteropleiding tot arts én onderzoeker. Tijdens de bachelor ontdekte ik namelijk dat ik in mijn toekomstige werk nog dichter betrokken wil zijn bij de patiënt. Ik ben blij met de tijd die ik heb gehad om dat gevoel te ontwikkelen.

Brede studie op het gebied van gezondheid

Ik hoop dat ik later als arts iets kan betekenen voor zowel de individuele patiënt als voor onze maatschappij als geheel. En ik hoop daarbij te zullen samenwerken met verschillende partijen die de zorg beter en duurzamer willen maken. Het lijkt me geweldig om als medisch professional werkzaamheden in de kliniek, het onderzoek en/of het onderwijs te combineren met (inter)nationale politieke en maatschappelijke betrokkenheid.  

Met dat idee ben ik sinds maart 2018 betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe brede bachelor Zorg, gezondheid en samenleving. Ik denk dat deze studie op het gebied van gezondheid veel te bieden heeft aan scholieren zoals ik vroeger; met een brede interesse, nieuwsgierig en leergierig maar nog niet met één specifiek beroep voor ogen. 

Oplossen van complexe zorggerelateerde vragen

Daarnaast denk ik dat studenten die afstuderen van deze nieuwe bachelor de maatschappij veel te bieden hebben. Door hun brede blik op gezondheid zijn ze bij uitstek geschikt om de complexe zorggerelateerde vragen van onze samenleving te helpen oplossen, ongeacht de richting die ze daarna zullen kiezen. Ik had graag deze studie gedaan! 

Tambinh Bui, masterstudent SUMMA