NIEUW: Vanaf september 2022 start de nieuwe bachelor Zorg, gezondheid en samenleving.

Wil je begrijpen wat gezondheid en ziekte is, en ben je nieuwsgierig naar hoe wij de gezondheidszorg voor mensen en dieren ook in de toekomst goed kunnen organiseren? Ben je geïnteresseerd in sociale en technologische ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor de gezondheid van mens, dier en leefomgeving? Wil je als toekomstige professional over de grenzen van je eigen vakgebied heen kijken en een bruggenbouwer zijn tussen verschillende disciplines? Dan is de nieuwe bacheloropleiding Zorg, gezondheid en samenleving misschien iets voor jou!

Gezondheid van mens en dier

De gezondheidszorg voor mensen én dieren verandert snel. De uitdagingen die spelen gaan over de grenzen van soorten, generaties en werelddelen heen. Die kunnen niet opgelost worden vanuit één perspectief. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe infectieziektes.

Onze maatschappij heeft behoefte aan ondernemende professionals met een brede blik op de zorg voor de gezondheid van mens en dier in relatie tot hun leefomgeving. Een professional die de ontwikkelingen in de samenleving en de eigen rol daarin wil begrijpen en die in samenwerking met anderen werkt aan oplossingen voor complexe gezondheidsvraagstukken. Jij kunt die professional zijn! 

In deze bacheloropleiding leer je denken in concepten over de basissystemen van een lichaam en ook gezondheid en ziekte. Bij mensen én dieren.

Apotheker, dierenarts of arts / onderzoeker

Je krijgt in deze bachelor een goede basis om je voor te bereiden op één van de klinische masterprogramma’s aan de Universiteit Utrecht die opleiden tot dierenarts, arts (uitsluitend via het selectieve masterprogramma Selective Utrecht Medical Master, afgekort SUMMA) of apotheker, of een ander masterprogramma op het gebied van de gezondheidszorg.

In de bachelor staat het begrijpen van de basissystemen van lichaam en gezondheid centraal. Hoe werkt een lichaam? Hoe blijf je gezond? Wat is ziek zijn? Wat veroorzaakt ziekten? Je leert vaardigheden die belangrijk zijn om straks op een verantwoorde manier de master in te gaan. Lees meer over het studieprogramma.

Actuele thema’s in de samenleving komen aan bod en er is veel aandacht voor technologische ontwikkelingen. Je volgt kleinschalig onderwijs en gebruikt praktijkcasussen. Er is voldoende vrijheid in het programma om op eigen initiatief korte stages te volgen. De sleutel is dat je het leuk vindt om zelf op onderzoek uit te gaan, zelf wilt leren, nieuwsgierig bent en dat je je breed wilt ontwikkelen. Boeken lezen en deze gezamenlijk bespreken; goed leren schrijven aan de hand van individuele en gezamenlijke schrijfopdrachten of zelfstandig werken aan gezamenlijke projecten, zijn daar mooie voorbeelden van.

Innovatief onderwijs

Samen met je medestudenten vorm je een hechte groep en kun je innovatief onderwijs verwachten en onderwijsvormen met veel aandacht voor persoonlijke vorming. Denk hierbij aan het leren geven en ontvangen van feedback aan en van medestudenten over ontwikkeling en resultaten, aan discussies over ethische dilemma’s of reflectiegesprekken met je begeleider.

Kortom: een interdisciplinaire bacheloropleiding waarbij je kritisch leert kijken naar je zelf en naar de wereld, en waarbij veel zelfstandigheid en initiatief van je gevraagd wordt.

Opleiding aangeboden door: Bètawetenschappen, Diergeneeskunde en Geneeskunde.

  • Tambinh Bui
    Tambinh Bui, masterstudent SUMMA aan de Universiteit Utrecht

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 20.200 (EU), € 23.300 (niet-EU)
Aangeboden door:
Diergeneeskunde
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BSc (Bachelor of Science)
Croho-code:
50981