Ervaringen

 • Olaf de Graaff, student Wiskunde

  “Als ik zeg dat ik wiskunde studeer dan krijg ik een van de volgende standaard reacties. De eerste reactie is een geschrokken gezicht met de opmerking: “Dat zou ik nou echt niet kunnen”. De tweede reactie is de vraag: “Wil je later wiskundedocent worden?” De derde reactie is: “Wat leuk, ik vond wiskunde op de middelbare school namelijk erg leuk.” De eerste reactie komt wel het vaakste voor. Maak je maar geen zorgen over de toekomst na je studie, want bijna niemand weet hier op mijn studie wat ze later willen worden en er zijn vele mogelijkheden.

  Daarnaast is wiskunde natuurlijk hartstikke leuk, mits je er een beetje gemaakt voor bent. Wiskunde vond ik op de middelbare school erg leuk en ik was er ook goed in. Ook op de universiteit vind ik wiskunde vaak leuk. Dit kan wel per vak verschillen, maar na je eerste jaar kan je veel vakken zelf kiezen, dus dan kan je zelf de vakken kiezen die jou leuk lijken. Dit vind ik een groot voordeel van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is Utrecht een hele leuke studentenstad in het midden van het land, waar je altijd wel goed kan uitgaan. Dat heeft zeker ook een rol gespeeld in mijn keuze voor Utrecht.

  Bovendien heeft de studie wiskunde nog een hele leuke studievereniging; A-Eskwadraat. De studievereniging organiseert borrels, symposiums, buitenlandse reizen en nog veel en veel meer. Je gaat dus zeker ook leuke dingen doen tijdens je studie en dat vond ik zelf ook erg fijn, want een leuke studietijd vind ik veel belangrijker dan een productieve studententijd.” 

   

 • Stan Wever, student Wis- en Natuurkunde en educatieve minor

  foto_stan_wever_voor_testimonial

  "Ik heb de educatieve minor gekozen, omdat ik het altijd al leuk vond om mensen te helpen en dingen uit te leggen. Zo had ik al heel lang bijles gegeven en ook bijvoorbeeld examentrainingen. Het leek mij leuk om meer te leren over het lesgeven. Daarmee wilde ik ook kijken of het iets is wat bij mij past, het docentschap. Dit leek mij het ideale moment aangezien je relatief makkelijk je tweedegraads kan halen, het meetelt voor je bachelor en ik het ook gewoon leuk vind om te doen.

  Daarnaast zijn de skills die ik heb geleerd tijdens de minor niet alleen inzetbaar voor het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan presenteren en groepswerk. Dit zijn goede skills om te hebben voor in de maatschappij, een extra reden waarom ik deze minor heb gekozen. Om een soort van sociaal randje te geven aan mijn wiskunde studie en te kunnen werken aan mijn didactische vaardigheden.

  Nu wil ik in de master ook mijn eerstegraads bevoegdheid halen en dit is niet perse omdat ik direct na het afstuderen leraar wil worden. Ik zie mezelf vooral op een later moment in mijn carriere de overstap maken naar het onderwijs, omdat ik bijvoorbeeld eerst bij een bedrijf wil werken voor mijn vaktechnische ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden. Deze ervaring neem ik later weer mee terug naar het docentschap. 

 • Suzanne van der Meijden, student Wis- en Natuurkunde

  Suzanne van der Meijden, student Wiskunde

  "Ik heb voor de dubbele bachelor wiskunde-natuurkunde gekozen omdat het me een grote uitdaging leek en bovendien aansloot bij mijn interesses. De dubbele bachelor in Utrecht is het beste georganiseerd en bovendien vind ik Utrecht een leuke stad, vandaar de keuze voor Utrecht.

  De sfeer

  Meeloopdagen hebben mij enorm geholpen met mijn keuze, je ervaart de sfeer bij een studie. De sfeer was anders dan ik had verwacht, stiekem verwachtte ik een nogal saaie sfeer maar mijn verwachtingen werden ruimschoots overtroffen: bijna elke dag worden door de studievereniging activiteiten georganiseerd die alles behalve saai zijn.

  Gefocust blijven

  Toch is het belangrijk gefocust te blijven: de dubbele bachelor kost veel tijd en in het begin maak je erg lange dagen. Het eerste jaar is al voor je uitgestippeld en je krijgt te maken met theorie en praktijkvakken. In je tweede jaar kan je zelf kiezen wat je liever doet, hierdoor is het mogelijk om tijd over te houden voor leuke activiteiten. Dit kan doorslaan en tot studievertraging leiden, maar daar heb ik gelukkig geen last van gehad.

  Verschil met vwo

  Op de universiteit hoef je docenten geen 'u' meer te noemen, je wordt behandeld als gelijke. Ook vakken zijn anders dan je gewend bent: je mag niets meer aannemen, alles moet eerst bewezen worden. Mijn advies voor aankomende studenten is als volgt: denk nooit 'ik stond een 10 op de middelbare school, dus dit komt wel goed', er zijn op de studie namelijk heel veel mensen met tienen op hun eindlijst, dus maak je borst maar nat!"  

   

 • Frits Beukers, alumnus

  Frits Beukers

  "Als middelbare scholier was ik gek op alles wat met Wiskunde en Natuurkunde te maken had. Toch twijfelde ik na het eindexamen vwo. Wis- en natuurkunde zijn natuurlijk prachtige vakken maar je moet ook aan een toekomstige baan denken. Uiteindelijk won de nieuwsgierigheid het van de praktische instelling en begon ik mijn studie wiskunde.

  Van die keuze heb ik absoluut geen spijt gehad. Na de wiskunde op het vwo is er zoveel meer en zoveel andere wiskunde dat er voor mij een nieuwe wereld is opengegaan. Bijna dagelijks wordt er nieuwe wiskunde ontdekt. Het is boeiend om te zien hoe ver men is in de zuivere wiskunde en het is evenzo boeiend om te zien hoe nieuwe wiskundige ontdekkingen hun weg vinden in onze maatschappij. Zelf ben ik in het wiskundig onderzoek doorgegaan, maar ik zie dat onze wiskundestudenten in heel verschillende werkkringen aan de slag kunnen.

  Persoonlijk denk ik dat je een academische studie moet kiezen op basis van je belangstelling en je capaciteiten. Wat je toekomstige werkkring betreft, daarvoor is een academische studie wel belangrijk maar niet allesbepalend. Veel zal ook afhangen van je eigen enthousiasme en initiatief..."