Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Spaanse taal en cultuur heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Spaanse taal en cultuur?

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Het arbeidsmarktperspectief voor afgestudeerden in Spaanse taal en cultuur is gunstig. Afgestudeerden Spaans vinden werk bij vertaalbureaus en uitgeverijen. Maar je kennis van de taal en de cultuur komt ook van pas bij ambassades en in het bedrijfsleven. Daarnaast kun je denken aan taaladvies en het onderwijs.

Doorleren na het behalen van je diploma Spaans

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als adviseur voor talenonderwijs of literatuurresencent.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student Linguistics aan een universiteit of als onderzoeker aan een onderzoeksinstituut zoals het Cervantesinstituut.

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Tijdens de opleiding wist ik lang niet wat ik later wilde worden. Nu werk ik als docent Spaans op een middelbare school, neem ik op freelancebasis vertaalklussen aan en werk ik aan mijn educatieve YouTube-kanaal over de Spaanse taal!

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen:

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.