Heb jij altijd al meer willen weten over de taal en cultuur van meer dan twintig landen wereldwijd? Dan is de opleiding Spaanse taal en cultuur wellicht een goede match voor jou!

icon prize
nr. 1
volgens studenten de beste van Nederland!
Studiekeuzegids Bachelors 2023
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Spaans is een wereldtaal

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Bij Spanje denk je misschien aan zon, zee en strand, maar Spanje is meer! Bij de opleiding Spaanse taal en cultuur leer je de taal, cultuur, literatuur en geschiedenis van Spanje én Latijns-Amerika kennen. 

Van Latijn tot nu 

Vanaf dag één leer je Spaans spreken, verstaan, lezen en schrijven. Ook onderzoek je de taal en bestudeer je de geschiedenis en evolutie ervan, van haar ontstaan uit het Latijn tot de hedendaagse diversiteit van het Spaans. Tijdens je studie behandel je daarnaast de belangrijkste schrijvers en stromingen van de Spaanstalige literatuur. De verhalen leer je analyseren en plaatsen in hun tijd. Dat betekent dat je ook in de geschiedenis duikt. Van de Romeinen en Arabieren tot en met de Franco-dictatuur; van de verbeelding van de Conquista tot getuigenissen over de Latijns-Amerikaanse guerrillabewegingen. 

Pasé seis meses estudiando en Valencia. El resultado fue un mejor nivel de español, amigos para toda la vida y un segundo hogar. ¡Fue un tiempo de maravilla!

Renee is student
Student Renée Hendrikx gaat op uitwisseling in de stad Valencia

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Spaans combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, onderwijs, media, literatuur óf economie. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. Wil je naast Spaans ook goed Engels leren spreken? Dat kan! In het eerste jaar volg je minimaal twee vakken in het Engels en meer is mogelijk. Ook kun je over de grenzen van je eigen bachelor heen kijken... Samen met andere ‘talen-studenten’ kun je vanaf dit studiejaar namelijk onze unieke en gloednieuwe 'Crossing Borders' track volgen. 

Je moet Spaanse taal en cultuur in Utrecht studeren, omdat

  • onze opleiding kleinschalig en betrokken is. Tijdens je studie word je intensief begeleid. Niet alleen door je tutor en studieadviseur, maar ook door alle docenten. Zin in een voorproefje? Check onze Facebook.

  • je lid kunt worden van Studievereniging Adelante. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen naar Vallencia en Sevilla, fiestas, culturele uitstapjes en de introductie voor eerstejaars. 

  • je tijdens je studie een periode in Spanje kunt studeren! De taal en cultuur gaan dan pas echt leven. Wat dacht je van Salamanca, Madrid en Granada? Of Mexico en Chili?

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Utrecht is ook een stad waar de Spaanse taal en cultuur erg leeft. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in de vele lezingen, films en concerten die plaatsvinden in het Spaanse overheidsinstituut Instituto Cervantes.

  • je enkel in Utrecht de 'Crossing Borders' track kan volgen. Binnen deze track van je BA volg je een volwaardig taalspecifiek programma maar neem je je expertise ook mee in een speciaal ontworpen Engelstalig vakkenpakket waarin je met studenten van andere BA-programma’s aan de slag gaat met taal- en cultuurvergelijkend onderzoek. 

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Spaanse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Spaans, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 10.365 (EU), € 11.523 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56810