Heb jij altijd al meer willen weten over de taal en cultuur van meer dan twintig landen wereldwijd? Dan is de opleiding Spaanse taal en cultuur écht iets voor jou!

icon prize
nr. 1
topopleiding volgens studenten
Studiekeuzegids Bachelors 2023
Icon of a globe
ervaar
studeren in het buitenland
maak écht kennis met de taal & cultuur
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Spaans is een wereldtaal

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Bij Spanje denk je misschien aan zon, zee en strand, maar Spanje is meer! Bij de opleiding Spaanse taal en cultuur leer je de taal, cultuur, literatuur en geschiedenis van Spanje én Latijns-Amerika kennen.

Ervaar de opleiding

Van Latijn tot nu 

Vanaf dag één leer je Spaans spreken, verstaan, lezen en schrijven. Ook onderzoek je de taal en bestudeer je de geschiedenis en evolutie ervan, van haar ontstaan uit het Latijn tot de hedendaagse diversiteit van het Spaans. Tijdens je studie behandel je daarnaast de belangrijkste schrijvers en stromingen van de Spaanstalige literatuur. De verhalen leer je analyseren en plaatsen in hun tijd. Dat betekent dat je ook in de geschiedenis duikt. Van de Romeinen en Arabieren tot en met de Franco-dictatuur; van de verbeelding van de Conquista tot getuigenissen over de Latijns-Amerikaanse guerrillabewegingen.

naar het studieprogramma

Na een reis met mijn ouders door Mexico besloot ik om mijn passie voor Spaans te volgen. Het verschil tussen mijn eerdere onafgemaakte taalcursussen en de opleiding Spaans werd me al snel duidelijk: waar de eerste focust op je de taal eigen maken, vraagt de tweede je om ook op universitair niveau linguïstiek en cultuur te bestuderen.

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Spaans combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, onderwijs, media, literatuur óf economie. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. Ook kun je over de grenzen van je eigen bachelor heen kijken... samen met studenten van de andere talenopleidingen kun je namelijk onze unieke Crossing Borders-track volgen.

Waarom Spaanse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • onze opleiding kleinschalig en betrokken is. Tijdens je studie word je intensief begeleid. Niet alleen door je tutor en studieadviseur, maar ook door alle docenten. Zin in een voorproefje? Check onze Facebook.

  • je lid kunt worden van Studievereniging Adelante. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen naar Vallencia en Sevilla, fiestas, culturele uitstapjes en de introductie voor eerstejaars. 

  • je tijdens je studie een periode in Spanje kunt studeren! De taal en cultuur gaan dan pas echt leven. Wat dacht je van Salamanca, Madrid en Granada? Of Mexico en Chili?

  • je enkel in Utrecht de Crossing Borders-track kan volgen. Binnen deze track volg je een Spaanstalig programma maar neem je je expertise ook mee in een Engelstalig vakkenpakket waarin je met studenten van andere opleidingen taal- en cultuurvergelijkend onderzoek doet.
  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Utrecht is ook een stad waar de Spaanse taal en cultuur erg leeft. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in de vele lezingen, films en concerten die plaatsvinden in het Spaanse overheidsinstituut Instituto Cervantes.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Spaanse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Spaans in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Spaans, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56810