Waarom in Utrecht

Nadruk op materiële cultuur

Uniek aan Religiewetenschappen in Utrecht, is dat we de nadruk leggen op materiële cultuur. Dit houdt in dat we kijken naar de manieren waarop religie vorm krijgt in bijvoorbeeld het dagelijks leven (zoals bidden na het opstaan), in gebruiken (onder meer besnijdenis), voorwerpen (bijvoorbeeld beeldjes) of kleding (denk aan hoofddoekjes).

Focus op christendom, islam, jodendom en boeddhisme

Binnen Religiewetenschappen bestuderen we de rol en betekenis van religies voor de samenleving. Lijken vooral de islam of het christendom, jodendom of boeddhisme je interessant? En ben je niet alleen geïnteresseerd in de rol van deze religies binnen Europa, maar ook internationaal? Kom dan deze kant op.

Religie vanuit diverse disciplines

Om je uit te dagen en aan het denken te zetten, gebruiken wij inzichten en methoden uit verschillende disciplines, zoals de antropologie, sociologie, psychologie, literatuurwetenschap, de studie van religieuze bronteksten en de historische wetenschap. Zo leer je in de cursus ‘Antropologie van de religie’ bijvoorbeeld hoe mensen religie beleven, wat ze ermee doen, en hoe ze met voorwerpen en heilige ruimtes omgaan. Deze kennis gebruik je in je eigen onderzoek, bijvoorbeeld naar de verschillende religies in Utrecht.

Goed en persoonlijk contact

Religiewetenschappen is een kleinere opleiding. Dit brengt met zich mee dat je goed en persoonlijk contact hebt met docenten, die zich mede verantwoordelijk voelen voor jouw leerproces. Daarnaast kun je ook je studiegenoten gemakkelijk leren kennen: je kunt lid worden van de studievereniging Aladdin en meegaan op excursies en studiereizen.

Stage lopen en studeren in het buitenland

Wil je graag stagelopen? Daar heb je binnen Religiewetenschappen in Utrecht de ruimte voor. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een stage bij vredesorganisatie PAX, museum Catharijneconvent of het goede doel Cordaid. Ervaring opdoen kan ook op beleidsniveau, bijvoorbeeld bij de Nederlandse ambassade of de gemeente. Liever de media in? Dan kun je met onze opleiding prima stage lopen bij omroepen als de EO of de Nederlandse Moslim Omroep. Tot slot kun je binnen onze opleiding ook een tijdje in het buitenland studeren. Wij hebben bijvoorbeeld goede contacten met universiteiten in München, Lancaster en Toronto.

Extra uitdaging

Wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Bij Religiewetenschappen in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. Lees meer over het honoursonderwijs van Religiewetenschappen.

En tot slot...de stad zelf!

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende en sfeervolle stad. Je krijgt les in het centrum van Utrecht, in monumentale panden rondom de Domkerk, op loopafstand van het station en de Universiteitsbibliotheek.

Utrecht is een echte studentenstad met veel en divers aanbod op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd. Lees meer over de Utrechtse Introductietijd (UIT), op kamers gaan, studentenorganisaties, cultuur en sport, en uitgaan in Utrecht.

Domkerk, Utrecht