Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Religiewetenschappen heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Religiewetenschappen?

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Na je studie ben je er klaar voor om als professional een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken rond religie. Je bent goed in kritisch denken, debatteren, presenteren, onderzoeken en schrijven. Daarmee kun je bijvoorbeeld docent aan een hogeschool, programmaco├Ârdinator bij een NGO, journalist, redacteur of medewerker van een politieke partij worden.

Doorleren na het behalen van je diploma Religiewetenschappen

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als adviseur internationale betrekkingen of beleidsmedewerker integratie/immigratie.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student Religious Studies aan een universiteit of als onderzoeker aan een instituut zoals het Europees Instituut voor Religiewetenschappen. 

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Ik ben blij dat ik mijn passie voor religiewetenschappen heb gevolgd. Ik had iets anders kunnen studeren, maar ik weet niet of ik dat werk had kunnen volhouden. Als je doet wat je leuk vindt, dan vind je daar sowieso werk in!

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen:

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.