Ervaringen

 • Noa van Kranenburg is student

  Noa van Kranenburg, student Religiewetenshappen

  “Ik wilde vroeger van alles en nog wat worden: advocaat, filosoof, antropoloog, onderzoeker en zelfs wiskundige. Kortom, ik vond alles leuk en kon nooit een keuze maken. Omdat mijn interesses zo wijdverspreid lagen, heb ik mijn studie niet gekozen aan de hand van de beroepsmogelijkheden. Ik besloot een studie te kiezen waarbij de inhoud van de cursussen mij het meest zou aanspreken. Na wat rondzoeken op de website, bleken die studies vooral bij Geesteswetenschappen te zijn. Uiteindelijk kwam ik zo terecht bij Religiewetenschappen – een studie waarvan ik tot dusverre nog niet eerder had gehoord. Het paste precies bij mijn interesses én was breed genoeg: bij Religiewetenschappen krijg je ook veel te maken met andere benaderingen, zoals antropologie, sociologie en filosofie.

  Waar ik naar op zoek was, bleek ik hier inderdaad te kunnen vinden: een kleinschalige studie, waar een stimulerende sfeer heerst en waar je echt diep in de stof gaat. Ook had ik verwacht dat het erg relevant en actueel zou zijn. Dat beeld klopt ook: in een wereld vol religie is er altijd wat om over te schrijven en over te leren. Mijn studiegenoten zijn net als ik breed geïnteresseerd en gemotiveerd om veel uit de studie te halen. Er heerst een enthousiaste sfeer en dat werkt erg motiverend.

  Van te voren werd ik vaak gewaarschuwd dat het ‘wel een leesstudie’ zou zijn. Dus dat ik vooral veel artikelen zou lezen en geen praktijkervaring op zou doen. Dat klopt deels. Ik lees inderdaad heel veel artikelen en boeken, maar dat is geenszins saai gebleken. De teksten die je leest sluiten namelijk vaak aan op actualiteiten en voorbeelden uit Nederland en de rest van de wereld. Daarbij dien je zelf ook actuele casussen te kiezen, waarover je leert en schrijft. Dus ja, het is inderdaad veel lezen; maar nee, dat is zeker niet iets om tegenop te zien. Voor de praktijkervaring zijn er bijvoorbeeld excursies, die zowel door de opleiding als door de studievereniging Aladdin worden georganiseerd.

  Tijdens de matchingsdag wist ik al dat ik de goede studiekeuze had gemaakt. De docenten spraken met veel enthousiasme over hun onderzoek en de stof en dat werkte enorm aanstekelijk. De artikelen die ik ter voorbereiding had moeten lezen, gaven direct inzicht in de complexiteit van religie. Op die dag wist ik eigenlijk al zeker dat ik me bij Religiewetenschappen niet zou gaan vervelen.”

 • Marlieke Bender was student

  Marlieke Bender, student Religiewetenschappen

  "Waarom doen mensen bepaalde dingen uit naam van hun religie? En welke rol kan religie vervullen in onze samenleving? Religie vond ik altijd al interessant – niet alleen de onderlinge verschillen tussen religies, maar ook religie als fenomeen.

  De bachelor Religiewetenschappen is gevarieerd en uitdagend. Hiervoor studeerde ik aan de kunstacademie, dus ik moest even wennen aan het universitaire leren. Vooral toen ik bij de inleidende vakken feitjes en jaartallen moest stampen; dat vond ik lastig. Inmiddels heb ik ook daarin mijn draai gevonden. En de kennis die ik tijdens de inleidende vakken heb opgedaan, kan ik nu inzetten bij de verdiepende vakken. Die bieden steeds meer uitdaging en daar houd ik wel van.
  Ook vind ik het fijn dat er veel vrijheid is in mijn studie. Als ik een paper schrijf, mag ik bijvoorbeeld zelf een invalshoek kiezen. De docenten zijn ook erg toegankelijk en staan open voor inbreng van de studenten.

  Ik wilde iets studeren dat me echt interesseerde. Dat zou ik aan toekomstige studenten ook aanraden: mijn ervaring is dat je je studie alleen succesvol kunt afronden als je het gevoel hebt dat je op je plek zit. Maak dus geen keuze voor een studie, alleen omdat je daar een goede baan mee denkt te krijgen. Als je afgestudeerd bent kan de arbeidsmarkt er immers alweer heel anders uitzien.

  En een praktisch advies: schrijf je zo snel mogelijk in bij de SSH om in een goede en betaalbare kamer terecht te komen."