Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Lisa, Ijsbrandt, Maria, Bernadette, Myrthe en Roos.

Lisa Pais (zij/haar) is student

"Door mijn opleiding heb ik geleerd om op een concrete manier kritisch te denken en kritisch te schrijven over belangrijke onderwerpen." 

IJsbrandt van Liere (hij/hem) is student

"Religie is zo'n onderliggende factor in de samenleving dat iedereen er wel door beïnvloed is en iedereen kan er wel wat over vertellen, en je leert ook veel over mensen zelf."

Maria de Hoogh (zij/haar) is student

"Toen ik koos voor de bachelor Religiewetenschappen, reageerden mensen uit mijn omgeving dat religie “iets van vroeger” zou zijn. Hoe langer ik studeer, hoe meer ik realiseer dat het tegenovergestelde waar is: religie is overal, of je nu gelovig bent of niet." 

"Juist die impact op ons dagelijks leven en ons doen en laten, zonder dat we dat misschien door hebben, heb ik altijd superinteressant gevonden."

Lees meer 

Open blik op religie

"Je hoeft dan ook geen religieuze achtergrond te hebben om Religiewetenschappen te studeren. Vooral affiniteit met het onderwerp is belangrijk. Tijdens de opleiding kom je allerlei stromingen van religie en spiritualiteit tegen, dus je wordt vaak uitgedaagd om een onderwerp vanuit verschillende perspectieven te bekijken en met elkaar te bespreken. Deze open blik op religie levert nieuwe, inspirerende inzichten op en dat is mijn favoriete onderdeel van deze studie. Ik zou het fantastisch vinden om later voor mijn werk documentaires over religie te kunnen maken om op die manier de verwevenheid van onze samenlevingen en religie bloot te leggen."

Activiteiten

"Ik vond het fijn dat er naast mijn studie voldoende ruimte was om bijvoorbeeld 8-12 uur per week te werken en actief te zijn bij een theatervereniging in Utrecht. Er zijn relatief weinig contacturen en vooral veel zelfstudie, wat bestaat uit literatuur lezen, groepswerk, een paper schrijven of leren voor een tentamen. Hoe lang je hier precies mee bezig bent, hangt af van je eigen studietempo. Het vraagt kortom wat planwerk, maar deze studie is goed te combineren met andere interesses en activiteiten!"  

Bernadette van den Berg (zij/haar) werkt als beleidsadviseur

"Ik koos voor de bachelor Religiewetenschappen omdat ik geïnteresseerd was in hoe religie van betekenis is voor mensen en hoe dit invloed heeft op de samenleving." 

"Na een half jaar Engels gestudeerd te hebben merkte ik dat ik tijd over had, dus koos ik voor Religiewetenschappen als een tweede bachelor. Een goede keuze, want ik vond de onderwerpen super interessant. Bovendien vond ik het schrijven van mijn scriptie zo leuk dat ik hierna een onderzoeksmaster in Religious Studies ben gaan doen."

Lees meer

Praktijkervaring

"Hoewel een dubbele bachelor goed te doen was, had ik geen tijd over voor een bijbaantje van 10+ uur per week. Wel heb ik een bestuursjaar bij studievereniging Aladdin gedaan en was ik daarnaast departementsassessor. Dit zijn kleine functies van 4-8 uur per week, maar het is toch nuttige werkervaring. De waarde van praktijkervaring naast je studie moet je niet onderschatten: tijdens sollicitaties waren mijn functies als voorzitter en departementsassessor heel waardevol."

Beleidsadviseur

"Na mijn studietijd ben ik meteen op zoek gegaan naar werk en ik heb nu een vast contract als beleidsadviseur in het sociaal domein bij gemeentes via Bender detachering. Hier krijg ik steeds andere opdrachten bij verschillende gemeentes, wat leuk is en goed is om werkervaring op te doen. Achteraf ben ik blij dat ik mijn passie voor religiewetenschappen heb gevolgd. Ik had geneeskunde kunnen studeren, maar ik weet niet of ik dat werk had kunnen volhouden. Als je doet wat je leuk vindt, dan vind je daar ook echt wel werk in!"

Myrthe Stienstra (zij/haar) is junior onderzoekster

"In 2020 ben ik geslaagd voor de bachelor Religiewetenschappen in Utrecht. Ik was geïnteresseerd in de filosofische en sociologische perspectieven die de opleiding aanbood, dus mijn focus lag vooral op het bestuderen van religie en de verhouding tot de samenleving." 

"Je moet tijdens de studie veel zelfstandig lezen en studeren en dat vond ik wel even wennen in het begin. Uiteindelijk merkte ik wel dat het fijn was om mijn eigen aandacht te kunnen richten op mijn grootste interesses." 

Lees meer

Betrokkenheid

"De enthousiaste docenten die de cursussen gaven waren voor mij het hoogtepunt van Religiewetenschappen. De manier waarop docenten gefascineerd over hun vakgebied vertelden op de open dag was zelfs één van de redenen dat ik deze opleiding koos. De opleiding heeft vaak een wat kleiner studentenaantal, waardoor docenten de kans hebben om studenten goed te leren kennen en te helpen met de studie. Door deze persoonlijke band lette ik beter op en voelde ik me meer betrokken bij de cursussen."

Centrale vraag

"Ik koos Religiewetenschappen omdat ik gefascineerd was en ben door de vraag: wat drijft een gelovige om te geloven? Studiekiezers zou ik aanraden om een opleiding te kiezen op basis van belangrijke levensvragen die je hebt en welke opleiding je dichter tot een antwoord kan brengen. Bovendien kan zo’n centrale vraag je richting geven gedurende de studie. Na mijn bachelor heb ik een hele andere interesse verkend door een master in Business Development and Entrepreneurship te doen. Hoewel het een enorme verandering was, heb ik hierin ook veel gehad aan mijn achtergrond in religiewetenschappen, bijvoorbeeld door de positie van religieuze ondernemers te onderzoeken."

Roos Monshouwer (zij/haar) is student

"Ik heb het onderwerp religie altijd fascinerend gevonden. Zelf ben ik niet religieus opgevoed, dus het staat ver af van mijn dagelijks leven. Voor miljarden mensen ter wereld speelt het echter wel een grote rol." 

"Wat trekt mensen naar een religie? Hoe bepaal je waar je wel of niet in gelooft? Tijdens mijn eerste bachelor Sociologiemerkte ik dat ik antwoorden op die vragen zocht, dus besloot ik uiteindelijk om een tweede bachelor Religiewetenschappen te starten."

Lees meer

Kamers

"Religiewetenschappen in Utrecht studeren is voor mij een hele goede keuze geweest! Ik ben ontzettend blij dat ik de kans had om naar Utrecht te verhuizen en op kamers te gaan. Vooral het huis waar ik nu woon, heeft me heel veel fijne vriendschappen en leuke activiteiten gebracht. Ook op andere vlakken heb ik me hier kunnen ontwikkelen. Ik doe een bestuursjaar bij studievereniging Aladdin en ik zit bij een volleybalvereniging."

Passie

"Maar bovenal haal ik veel energie uit mijn studie. Ik zit altijd in de colleges met een fijn gevoel, omdat mijn hart echt in de religiewetenschappen ligt. Bovendien kom je in aanraking met veel verschillende mensen en geloofsovertuigingen. De kracht van een opleiding Religiewetenschappen is dat het je aan het denken zet en blijft uitdagen. Wat ik hierna wil doen, weet ik nog niet zeker. Voor nu trekt onderzoek doen me wel, dus misschien wordt het wel de research master Religious Studies."