Ervaringen

 • Rens van den Nieuwenhuijsen, student Rechtsgeleerdheid

  Rechten was voor mij geen jeugddroom of vanzelfsprekende keuze. Ik vond het erg lastig om een studie te kiezen uit zoveel mogelijkheden. Rechten leek mij op het eerste oog een taaie, theoretische studie waarbij het alleen maar zou gaan om strafrecht en artikelen stampen.

  Na een studiekeuzetest belandde ik toch in Utrecht en volgde ik hier, bij rechtsgeleerdheid, de meeloopdag. Vooraf was ik redelijk sceptisch, maar na deze dag veranderde mijn beeld wat betreft de taaiheid en theorie. Ik zag in dat deze studie in Utrecht juist heel praktisch is ingericht. Dan bedoel ik niet dat je meteen als advocaat in de rechtszaal staat te procederen. Doorgaans zijn bijna alle werkgroepen zodanig ingericht dat er wordt gewerkt met casusvormen. Dit zijn geschetste situaties die zich in werkelijkheid hadden kunnen voordoen. Als je met dit soort oefeningen aan de slag gaat, spreekt de studie meer tot je verbeelding. Daarnaast maak je tijdens je studie met zoveel verschillende rechtsgebieden kennis waardoor jij zelf kan ontdekken wat jou het meest aanspreekt!

 • Florianne Peters van Neijenhof over minor Recht, innovatie en technologie

  In het derde jaar van de studie Rechtsgeleerdheid krijg je de mogelijkheid om een minor te volgen. Als student Rechtsgeleerdheid kan je kiezen voor de unieke minor Recht, innovatie en technologie. In deze minor word je uitgedaagd om na te denken over het recht van de toekomst. In een wereld waarin we alles digitaal doen maar niemand bereid is een privacyverklaring te lezen, moet je je afvragen of het recht misschien aan een update toe is. Technologie vergroot ons ‘kunnen’, maar moet alles juridisch ook ‘mogen’? Voor deze minor is geen technische voorkennis vereist en van studenten wordt dan ook niet verwacht dat zij precies snappen hoe het algoritme van YouTube werkt. Interesse in de ontwikkelingen die het leven van nu en dat van de toekomst vormgeven, wordt wel van je gevraagd.

  Als je kiest voor deze minor dan leer je kritisch na te denken over de rol van het recht bij de nieuwste technologische ontwikkelingen. Hoe kan het recht dienen als instrument om technologische ontwikkeling te remmen, aan banden te leggen of juist te stimuleren? Maar, niet onbelangrijk: tot waar reikt de invloed van het recht, bijvoorbeeld ten opzichte van mondiale Tech-giganten zoals Google en Facebook? In deze minor heb ik meer geleerd over bijvoorbeeld:

  • waarom het intellectueel eigendomsrecht soms belemmerend kan werken voor innovatie;
  • of je in de toekomst nog wel memes op Facebook mag plaatsen; en
  • wat je moet doen bij een datalek.

  Dit zijn natuurlijk slechts een paar voorbeelden: als jij de minor gaat volgen, zit je bovenop de ontwikkelingen die op dat moment actueel zijn.

 • Jaike Moes, student Rechtsgeleerdheid

  Twijfel je of je Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht wilt gaan studeren? Kijk dan eens of je je herkent in mijn keuze voor deze studie. Wat mij vooral aanspreekt is dat je met bepaalde juridische onderwerpen bijna elke dag (meestal onbewust) te maken hebt. Door je er in te verdiepen ga je deze ‘alledaagse’ dingen met andere ogen bekijken: denk maar eens aan boodschappen doen in de supermarkt of een buskaartje kopen. Dat heet juridisch een ‘koopovereenkomst’.

  Daarnaast spreekt het me aan dat je veel bezig bent met taal en dat precisie nodig is: wat bedoelen we precies wanneer we iets zeggen? Veel woorden hebben in een juridisch context een specifieke betekenis. Heb je er wel eens over na gedacht wat precies onder het begrip ‘opzet’ valt?

  Ook heeft de studie mijn maatschappelijk inzicht vergroot. Zo volgde ik het vak Constitutioneel recht tijdens de Nederlandse verkiezingen en begreep ik veel beter hoe ons Nederlandse kiesstelsel in elkaar zit.

  Het heeft mij flink wat tijd gekost om er achter te komen of Rechtsgeleerdheid met mijn interesses overeenkomt, maar ik ben nu heel blij met mijn keuze. De combinatie tussen een studie die zich onder andere met alledaagse dingen bezig houdt, veel met taal te maken heeft, precisie vergt en je maatschappelijk inzicht vergroot maakt voor mij dat ik met veel plezier studeer! Ik hoop dat jullie net zoveel plezier gaan beleven aan je studie!