Ervaringen

 • Niet alleen studeren wat voor het tentamen nodig is, maar juist ook verder kijken dan dat!

  Pim van Achthoven

  Aan het einde van mijn middelbare school kreeg ik de droom rechter te worden. Via vmbo-tl, havo en een hbo-propedeuse, kwam ik uiteindelijk terecht bij het Utrecht Law College. Ik koos voor het ULC omdat ik uitdaging zocht in mijn studie. Niet alleen studeren wat voor het tentamen nodig is, maar juist ook verder kijken. Is een wetsartikel wel rechtvaardig? Verandert de positie van de rechter door de Urgenda-rechtszaak? De uitdagende component was mijn hoofdreden om mij aan te melden voor het ULC. Het ULC heeft mij echter meer gebracht. Naast de uitdaging waardeer ik de academische community die het ULC kenmerkt. Als ik een vraag heb over de keuzemogelijkheden binnen de studie kan ik laagdrempelig daarover praten met mijn tutor. Ook komen de docenten met regelmaat langs bij activiteiten van de studieverenigingen Tilia en Sirius. Door de kleinschaligheid leer ik mijn medestudenten goed kennen. Zo ben ik bijvoorbeeld op reis gegaan met mijn mede-ULC’ers en ben ik regelmatig aanwezig bij borrels. Door het ULC veranderde mijn droom om rechter te worden. Het inhoudelijke aspect maakte namelijk dat ik mij breder ben gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik maakte onder andere kennis met het beroep van bedrijfsjurist, ik pleitte in de rol van advocaat in de oefenrechtbank en door de academische community zag ik nog meer het enthousiasme van de docenten over hun vak. De wereld ligt gelukkig nog open en de mogelijkheden zijn alom aanwezig. En ik heb mijn plek gevonden met de uitdagende, sociale en inhoudelijk-verdiepende mogelijkheden die het ULC mij geboden heeft en biedt!

  Pim van Achthoven, student Utrecht Law College

 • Bij het Utrecht Law College leer je veel meer dan alleen dat wat in de boeken staat

  Tijdens de oefenrechtbank in je eerste jaar leer je een pleidooi op te stellen aan de hand van een echt dossier en dit te bepleiten voor een rechtbank. Via lezingen, symposia en verdiepings-
  onderwijs verkrijg je kennis die niet in je vakkenpakket is opgenomen. Professionals die ik heb horen spreken het afgelopen jaar waren onder andere een rechtbanktekenaar, een lijkschouwer, een explosievenexpert, een officier van justitie en zelfs Jan Terlouw. Al die sprekers hebben een andere invalshoek op het recht waardoor je steeds opnieuw geïnspireerd raakt. Door deel te nemen aan commissies leer je hoe het is om evenementen te organiseren, samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Het geeft een ontzettend trots en voldaan gevoel wanneer je zelf met succes een feest of module hebt georganiseerd waar enthousiast op wordt gereageerd. 

  Het Utrecht Law College biedt veel kansen voor de toekomst. In je eerste jaar bezoek je advocatenkantoren en kun je een ministage lopen bij bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie of het College voor de Rechten van de Mens. Het ULC zorgt daarmee niet alleen voor een goede verbinding tussen je studieboek en de praktijk, maar ook tussen je studie en je verdere carrière. Maar het mooiste aan het Utrecht Law College zijn absoluut de studenten. Zij zijn het creatieve brein achter alle evenementen die binnen het ULC worden georganiseerd. Dit idee van onderwijs voor én door gemotiveerde studenten is bij mijn keuze voor het ULC de doorslaggevende factor geweest. Doordat je je twee jaar lang in dezelfde werkgroep bevindt, ontstaat er daarnaast een hechte en vertrouwde groep waarin studenten en docenten betrokken zijn bij elkaar, en waar ruimte is voor discussie en voor het maken van fouten.

  Philippine Veerman, student Utrecht Law College

 • Wat ik bijzonder vind aan het ULC, is dat het je erg veel kansen biedt

  Na een half jaar rechtsgeleerdheid te hebben gestudeerd, heb ik de overstap naar het ULC gemaakt. Ik merkte meteen dat de werkgroepen hecht zijn; iedereen kent elkaar en je weet wat je van elkaar kan verwachten. Daarnaast heerst er een fijne sfeer. Doordat je op het ULC in ieder geval tijdens de eerste twee jaar van je studie met dezelfde werkgroep blijft, leer je elkaar goed kennen. Wat ik bijzonder vind aan het ULC, is dat het je erg veel kansen biedt. Je hebt allerlei mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Er zijn een paar verplichte evenementen maar meestal kan je zelf kiezen. Zo kan je deelnemen aan commissies, een groot advocatenkantoor bezoeken of een mooie studiereis maken met je studiegenootjes. Je hebt genoeg ruimte om je eigen draai te geven aan je studie en aan je studentenleven. Het ULC heeft mij geholpen om bepaalde aspecten beter in perspectief te plaatsen. Het verdiepende onderwijs, maar ook de extra activiteiten hebben hier aan bijgedragen. Daarnaast heeft het mij veel gezellige avonden, activiteiten en leuke vrienden opgeleverd!

  Paula Lozada, student Utrecht Law College