Honoursonderwijs

Wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Er zijn verschillende manieren om extra uitdaging en verdieping te vinden binnen of naast je bachelor.

Extra uitdaging

Honoursonderwijs is extra uitdagend onderwijs, dat verder gaat waar een reguliere universitaire opleiding ophoudt. Het onderwijs is verbredend en verdiepend en geeft je de ruimte om over grenzen van je vakgebied heen te kijken.

Zo kun je kiezen tussen ons facultaire Honours College Sociale Wetenschappen, of het universiteitsbrede Descartes College.

 

Studenten werken samen in een van onze studielandschappen. (Foto: Arnaud Mooij)

Honours College Sociale Wetenschappen

Natuurlijk doe je tijdens je bacheloropleiding allerlei kennis en vaardigheden op. Maar zoek je extra uitdaging en wil je nóg meer uit je studie en uit jezelf halen? Wil je ‘nieuwe dingen’ ontdekken op je vakgebied of juist daarbuiten? Kies dan voor het Honours College Sociale Wetenschappen.

Wat houdt ons honoursonderwijs in?

Het Honours College Sociale Wetenschappen is een uitdagend driejarig programma met kleinschalig en interactief onderwijs. Het geeft je de unieke kans om je:

 • te verdiepen in je eigen vakgebied
 • te verbreden over de grenzen van je eigen bachelor heen
 • extra te ontwikkelen door te werken aan je talenten en ambities

Het eerste jaar is oriënterend; daarna vindt definitieve selectie plaats voor het tweede en derde jaar.

Het Honoursprogramma stimuleert je om ervaringen op te doen buiten je comfortzone, iets waar ik veel aan heb gehad.
Yukiko Boin
Yukiko Boin
Honoursstudent Sociale Wetenschappen

Wat ga ik doen als honoursstudent?

In het eerste jaar neem je actief deel aan verschillende oriënterende activiteiten: 

 • lezingen, debatten en/of masterclasses op jouw interessegebied binnen de sociale wetenschappen;
 • community activiteiten georganiseerd door de tweede- en derdejaars honoursstudenten, zoals excursies, lezingen en informele bijeenkomsten;
 • reflectie- en intervisiebijeenkomsten, waarin je met docenten en medestudenten nadenkt over hoe je vorm kunt geven aan de verdere invulling van je traject.

Het eerste jaar eindigt met een reflectie- en beoordelingsmoment. We bekijken dan samen of het Honours College Sociale Wetenschappen echt iets voor jou is.

Twee studenten werken samen aan een opdracht in de kantine. (foto: Arnaud Mooij)

In het selectieve deel begin je met de interdisciplinaire cursus ‘Dare to Compare’ waarin je samen met andere honoursstudenten vanuit verschillende disciplines een actueel sociaal maatschappelijk thema bestudeert en een congres organiseert over de bevindingen. Daarnaast is er ruimte om je studieprogramma verder in te richten met bijvoorbeeld een kleine (onderzoek)stage of een verblijf in het buitenland. Tot slot schrijf je je thesis in het Engels met als doel een publiceerbaar artikel. Tijdens het tweede en derde jaar van je opleiding ben je sowieso veel in contact met andere honoursstudenten via allerlei studie gerelateerde activiteiten, georganiseerd door en voor studenten.

De extra uitdaging die het Honours College biedt, maakt mijn studie nog leuker.
Honoursstudent Caroline Kwee
Caroline Kwee
Honoursstudent Sociale Wetenschappen

Waarom honoursonderwijs?

Met een kleine groep medestudenten volg je een programma dat verder gaat dan een regulier studieprogramma. Als je het Honours College succesvol afrondt, ontvang je bij je bachelordiploma een honours-certificaat en een aanbeveling van de decaan van de faculteit. Deze documenten helpen je bij de toelating tot selectieve masterprogramma’s en vergroten je kansen op de arbeidsmarkt.

Is honoursonderwijs iets voor mij?

Het Honours College is iets voor jou als jij:

 • gemakkelijk en zelfstandig studeert
 • meer uit jezelf en je studie wilt halen
 • nieuwe dingen wilt ontdekken, binnen én buiten je vakgebied
 • samen wilt werken met ambitieuze studenten en topdocenten
 • een gezonde dosis doorzettingsvermogen hebt

Meer informatie

Meer informatie over hoe je je kan aanmelden en welke voorwaarden er gelden voor deelname aan het Honours College ontvang je tijdens de studiestartweek. Heb je al een vraag over het Honours College Sociale Wetenschappen? Neem dan contact met ons op via honours.sw@uu.nl.

 

Honoursonderwijs Descartes College
Bij het Descartes College ontmoet je studenten uit alle disciplines van de wetenschap; bijzonder leerzaam!

Het Descartes College

De honourscursussen van het Descartes College zijn interdisciplinair en verschillen vanwege hun universiteitsbrede karakter van het facultaire honoursaanbod. Je bekijkt je eigen discipline vanuit het geheel van de wetenschappen en gaat in discussie met de beste studenten en docenten van andere vakgebieden. Heel waardevol, want de werkelijkheid is immers ook interdisciplinair. Meer informatie over het Descartes College kun je vinden op de studentensite.