De bacheloropleiding Philosophy, Politics and Economics is alleen volledig in het Engels te volgen. De Engelstalige website vind je hier.

Ben jij gefascineerd door maatschappelijke vraagstukken? Ben je ervan overtuigd dat deze uitdagingen alleen kunnen worden opgelost door kennis en inzichten uit verschillende wetenschapsvelden met elkaar te combineren? Wil je deel uitmaken van een dynamische internationale gemeenschap? Dan is de opleiding Philosophy, Politics and Economics (PPE) wellicht een goede match voor jou!

icon prize
nr. 1
volgens studenten de beste van Nederland!
Studiekeuzegids Bachelors 2023
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Voor onafhankelijke denkers

Om de meest uitdagende problemen waar onze wereld mee te kampen heeft op te lossen, hebben we experts nodig die in staat zijn maatschappelijke kwesties vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken. En dat is precies wat we jou als PPE-student leren, op een veelomvattende en intensieve manier.

PPE + geschiedenis, in Utrecht

Tijdens je studie worden politieke en economische kwesties beschouwd vanuit vier verschillende gezichtspunten: filosofie, politiek, economie en geschiedenis. De toevoeging van geschiedenis is uniek voor het Utrechtse PPE. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat we, als we het verleden begrijpen, betere keuzes voor de toekomst kunnen maken. Je verwerft niet alleen grondige kennis van elk van deze vier gebieden, maar leert ze ook te combineren om zo de meest uitdagende wereldwijde problemen aan te pakken. 

Development issues are often complex, multifaceted issues that cannot be understood or tackled using a monodisciplinary approach. This understanding drove me to pursue an interdisciplinary programme like PPE which enabled me to critically analyze complex global and social problems through various lenses.

Sayema is a student
Sayema is derdejaars student

Een voorproefje

Eén kwestie die je als PPE'er zou kunnen onderzoeken is privacy. Hoe kunnen overheden enerzijds de privacy van burgers beschermen en anderzijds terrorisme bestrijden? Moeten ze het internetgebruik van iedereen in de gaten houden zodat de kansen om terroristen te vangen beter worden? Om dit soort vragen te beantwoorden heb je kennis nodig van verschillende wetenschapsgebieden. Filosofie kan je helpen beslissen of het ethisch is om persoonlijke privacy in te leveren in ruil voor veiligheid. Politiek helpt je inzicht te krijgen in de rol van overheden. Economie geeft duidelijkheid over de kosten en baten van een bepaald privacybeleid. En geschiedenis leert ons hoe samenlevingen in het verleden met deze ingewikkelde dilemma's zijn omgegaan, zodat we daar lessen voor de toekomst uit kunnen trekken.  

Je moet Philosophy, Politics and Economics in Utrecht studeren, omdat

  • De bacheloropleiding PPE van de Universiteit Utrecht de enige ter wereld is met  geschiedenis in het curriculum. Wij geloven dat het bestuderen van het verleden van cruciaal belang is om het heden te begrijpen.
  • Er een sterke focus is op interdisciplinariteit. Je studeert niet vier losse disciplines, maar leert stap voor stap hoe je inzichten uit al die disciplines kan integreren. Dit merk je ook in college: bij sommige vakken geven docenten uit verschillende disciplines samen les.
  • we een sterk gemeenschapsgevoel hebben! Als student heb je veel contact met je supervisors en werk je samen met medestudenten aan uitdagende projecten en cases. Alle leslokalen en studiefaciliteiten van de opleiding zijn geconcentreerd in één gebouw op de Internationale Campus te Utrecht.
  • wij maar 75 studenten per jaar toelaten, in tegenstelling tot de andere PPE-opleidingen in Nederland waarbij dat er zo'n 180 tot 200 zijn. Dat maakt ons kleinschalig. 
  • je kunt dan lid kunt worden van studievereniging Metis. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, stedentrips, lezingen én korting op je studieboeken.

Dit is wat onze docenten zeggen

Onze eigen docenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Philosophy, Politics and Economics een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij graag aan deze opleiding bijdragen en wat de studie zo uniek maakt.

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Engels
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Instellingstarief 2023-2024: €12.637 (EU), €13.723 (niet-EU)

Nederlandse en andere EU/EEA studenten 2023-2024: € 4.628

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Selectie