Waarom in Utrecht

Aan de slag met pedagogische vragen

Als student Pedagogische wetenschappen in Utrecht ontwikkel je jouw vaardigheden als pedagogisch professional, behandelaar en onderzoeker. Veel van je docenten zijn zelf werkzaam in het werkveld van de pedagogiek. Al in het eerste jaar ga je tijdens het Pedagogisch practicum op bezoek bij een organisatie waar je zelf aan de slag gaat met een casus die bij daar speelt. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe je een instrument voor professionals kunt ontwikkelen om kindermishandeling beter te signaleren, of hoe je ouders en leerkrachten kunt helpen om kinderen mediawijsheid bij te brengen.

Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken

De UU was voorloper met het aanbieden van een masterprogramma Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken. In de bachelor word je voorbereid op deze thematiek. Actuele ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld radicalisering en culturele diversiteit in de samenleving, staan centraal. Maatschappelijke veranderingen leiden tot een scala aan vragen in de huidige pedagogische praktijk. Die vragen spelen op allerlei niveaus: zij betreffen het kind en zijn of haar verzorgers direct, maar ook de scholen, professionele zorgverlening, alsook beleid op het niveau van de gemeente en landelijke overheid. Je leert interventies en beleid te ontwerpen om het welzijn van kinderen en jongeren te verbeteren in een steeds veranderende wereld.

Over de grens kijken

De ontwikkelingswereld van kinderen en jongeren is zo divers dat je als student Pedagogische wetenschappen ook kennis zult halen uit andere vakgebieden, zoals (neuro)psychologie, onderwijswetenschappen, sociologie en rechten. Bovendien bekijken we actuele pedagogische vragen ook vanuit een internationaal en intercultureel perspectief. Wil je daarnaast ook letterlijk over de grens kijken? Ga dan in je derde studiejaar een tijdje aan een buitenlandse universiteit studeren. Dat kan onder meer in Australië, Canada, Engeland, Finland, Zuid-Afrika, België, Noorwegen of de Verenigde Staten.

Nieuw in Utrecht: studentcoachingsprogramma voor 1ste generatiestudenten.

Ben jij één van de eersten uit je gezin die hoger onderwijs gaat volgen? Dan hebben we wellicht een leuk programma speciaal voor jou.

Studeren aan de universiteit brengt heel wat veranderingen met zich mee. En als jij de eerste bent binnen je gezin of familie heb je misschien wel extra veel vragen en behoefte aan ondersteuning.

Voor een goede start in het eerste jaar van jouw bacheloropleiding brengen we je graag in contact met andere studenten die uit een vergelijkbare thuissituatie komen. Lees hier meer over ons studentcoachingsprogramma.

Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek 

Onze docenten doen vrijwel allemaal wetenschappelijk onderzoek en passen de resultaten daarvan direct toe in het onderwijs. Utrechtse onderzoekers zijn internationaal toonaangevend onder meer op het gebied van de persoonlijkheid van adolescenten en hun relaties met ouders en vrienden, het signaleren van ontwikkelingsproblemen in de baby- en peutertijdde taal- en rekenontwikkeling bij jonge kinderen, en radicalisering. Als student heb je dus de meest actuele kennis tot je beschikking.

Genderstereotypen en de gevolgen ervan op ontwikkelingsprocessen bij kinderen wordt niet altijd direct geassocieerd met Pedagogische wetenschappen; dat geeft direct de breedte van de opleiding weer.
Joyce Endendijk, docent Pedagogische wetenschappen, vertelt over de bachelor.
Joyce Endendijk
Docent Pedagogische wetenschappen

Haal het beste uit jezelf

Zoek je extra uitdaging en wil je nog meer uit je studie halen? Dan is het Honours College Sociale Wetenschappen misschien iets voor jou. Het biedt je een uitdagend driejarig programma met kleinschalig en interactief onderwijs waarin je je kunt verdiepen, verbreden en je eigen talenten en ambities verder kunt ontwikkelen.

Utrecht studentenstad

Utrecht is een echte studentenstad met veel en divers aanbod op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd. Lees meer over de Utrechtse Introductietijd (UIT), op kamers gaan, studentenorganisatiescultuur en sport, en uitgaan in Utrecht.

Voor uitgebreide informatie over de opleiding Pedagogische wetenschappen en de UU bezoek je onze Open dag.
Wil je zelf ervaren hoe het is om hier te studeren, meld je dan aan voor een meeloopdag.