Vraag je je af wat de invloed van het coronavirus zal zijn op het volgen van jouw studie? Bekijk dan onze corona FAQ voor studiekiezers.


Als student Pedagogische wetenschappen ga je aan de slag met de toekomst van kinderen, jongeren en jongvolwassenen.
 • Hoe richt je het onderwijs zo in dat kinderen optimaal tot hun recht komen?
 • Hoe verbeter je de inzet van jeugdhulp voor jongeren die buiten de boot dreigen te vallen?
 • Hoe ondersteun je ouders wanneer de opvoeding moeilijk wordt?
 • Hoe zorg je dat het jongerenwerk radicalisering bij sommige jongeren voorkomt?

Van pasgeboren baby tot jongvolwassene. In de eerste 25 levensjaren ontwikkelen de meeste mensen zich met een unieke en nooit meer te evenaren snelheid en intensiteit. Onze sprongen vooruit op lichamelijk, verstandelijk, sociaal en emotioneel gebied zijn enorm. Als pedagoog draag je bij om die jaren zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarbij grijp je in en zorg je voor begeleiding en behandeling als het misgaat of dreigt te gaan, en creëer je goede en passende omstandigheden voor een succesvolle ontwikkeling. Dit kan op het niveau van individuele kinderen en gezinnen, maar ook op het niveau van scholen, wijken, gemeenten of bepaalde kwetsbare groepen, door het geven van adviezen, het ontwikkelen van interventies en het meewerken aan effectief beleid.

Samenwerken is voor een toekomstig professional een belangrijke competentie. Fijn dus dat daar tijdens je studie al zo nadrukkelijk aandacht aan wordt geschonken.
Donya Yassine, student Pedagogische wetenschappen, vertelt over de bachelor.

Van kennis naar toepassing

Als student Pedagogische wetenschappen ga je aan de slag met de toekomst van kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Je bestudeert hun successen, hindernissen, problemen en mogelijkheden in verschillende ontwikkelingsfasen. De kennis die je opdoet tijdens je studie, vertaal je naar nieuwe ideeën, oplossingen, toepassingen, behandelmethodes en preventieve (beleids)maatregelen voor de praktijk. Zo ondersteun je bijvoorbeeld ouders, leraren en jeugdwerkers, oftewel iedereen die zich direct of indirect bezig houdt met de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Divers en dynamisch

De huidige tijd is uitdagend en spannend om in op te groeien; vol kansen, mogelijkheden en uitdagingen. De keerzijde van al die diversiteit en dynamiek is onrust en onzekerheid. Voor kinderen en jongeren kan het lastig zijn zich hierin staande te houden en hun eigen weg te vinden. Als pedagoog kijk je naar de effecten van veranderingen in de samenleving op kinderen en jongeren, en draag je wezenlijk bij aan de hulp en steun voor alle betrokkenen. Dit doe je bijvoorbeeld in één op één situaties met een kind en zijn of haar ouders, maar ook in een groter verband met vriendengroepen of schoolklassen.

Pedagogiek, iets voor jou?

Ben jij geïnteresseerd in de wereld van kinderen en jongeren en wil jij constructief en op een hoog niveau bijdragen aan hun toekomst, ontwikkeling en welbevinden? Kom dan Pedagogiek studeren in Utrecht.

 • Sjoerd Houweling, student Pedagogische wetenschappen, vertelt over de bachelor.
  'Docenten denken met je mee en ondersteunen je waar nodig; ik werk nu zelfs aan een extra project.'
 • Donya Yassine, student Pedagogische wetenschappen, vertelt over de bachelor.
  'Af en toe maak je een praatje met een docent. Door die persoonlijke benadering voel ik me hier erg thuis. Dat maakt studeren een stuk leuker.'

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
 • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2021-2022): € 1.084
 • Instellingstarief 2021-2022: € 8.006 (EU), € 9.326 (niet-EU)
Aangeboden door:
Sociale wetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BSc (Bachelor of Science)
Croho-code:
56607