Waarom in Utrecht

Focus op leren met moderne technologieën

Onderwijswetenschappen in Utrecht richt zich op de leerprocessen van individuen en groepen en hun directe leeromgevingen in scholen en bedrijven. Je ontwikkelt je op het gebied van ontwerpen, toetsing, advies en onderzoek. Je gebruikt daarbij verschillende moderne technologieën zoals iPads en multimediale presentaties. Als onderwijskundige ondersteun je daarmee de bestaande praktijk en lever je een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van onderwijs.

Onderwijswetenschappen studeren in het buitenland

Je kunt in het derde studiejaar aan een buitenlandse universiteit studeren. Studeren in het buitenland betekent: je horizon verbreden, nieuwe culturen leren kennen en je academische kennis uitbreiden. Studenten gaan bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika, België (Leuven), Finland, Zweden, Australië, Groot-Brittannië, Turkije en Canada.

Wat vinden onze studenten?

Lees ook eens wat onze studenten te vertellen hebben over hun opleiding. Wat vindt Kim, die momenteel Onderwijswetenschappen studeert, van haar studie? Of bijvoorbeeld Maaike, ook een student van ons?

Studievereniging

Studievereniging VOCUS, voor studenten Onderwijswetenschappen en ALPO, organiseert verschillende studie-inhoudelijke en ontspannende activiteiten. Bijvoorbeeld excursies naar onderwijskundige instellingen als het Cito, SchoolTV (NTR) en Wolters-Noordhoff, discussies met gastsprekers, feesten en zeildagen.

Daarnaast organiseert de facultaire studievereniging SGS en veel activiteiten.

 

Honours College Sociale Wetenschappen

Zoek je extra uitdaging en wil je nóg meer uit je studie en uit jezelf halen? Het Honours College Sociale Wetenschappen biedt je een uitdagend driejarig programma met kleinschalig en interactief onderwijs om je te verdiepen, te verbreden en te ontwikkelen op je eigen vakgebied.

Het onderzoek van Onderwijswetenschappen

Tijdens je studie maak je kennis met het onderzoek van onderzoeksprogramma Education and Learning. Voorbeelden van onderzoeksvragen die bijvoorbeeld terugkomen in ons onderwijs zijn:

  • Hoe kan een computerprogramma docenten helpen om leerlingen beter te begeleiden?
  • Zijn succesvolle studenten intelligenter, creatiever en gemotiveerder dan minder succesvolle studenten?
  • Hoe kunnen radiologen het beste leren om röntgenfoto’s goed te interpreteren?
  • Helpt een goede relatie met een docent om te voorkomen dat risicoleerlingen de school voortijdig verlaten?

Het Utrechts onderwijsmodel

Het onderwijs aan de Universiteit Utrecht is gebaseerd op een visie die uitgaat van een uitdagend studieklimaat en onderwijs dat recht doet aan verschillende ambities en talenten van studenten.

Deze visie vormt de basis voor de manier waarop het onderwijs aan de Universiteit Utrecht is ingericht: het Utrechtse onderwijsmodel. De vier belangrijkste uitgangspunten van het Utrechtse onderwijsmodel zijn:

  • Helder onderscheid bachelor- en masterfase
  • Flexibiliteit en keuzevrijheid
  • Persoonlijk en activerend
  • Professionele ontwikkeling van docenten

Meer weten over het Utrechts onderwijsmodel? Lees dan hier verder.

Utrecht studentenstad

Utrecht is een echte studentenstad met veel en divers aanbod op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd. Lees meer over de Utrechtse Introductietijd (UIT), op kamers gaan, studentenorganisatiescultuur en sport, en uitgaan in Utrecht.

Voor uitgebreide informatie over de opleiding Onderwijswetenschappen en de UU bezoek je onze Open dag.
Wil je zelf ervaren hoe het is om hier te studeren, meld je dan aan voor een meeloopdag.