Mogelijke beroepen

Na een bachelor gaan de meeste studenten verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Tijdens de studie raak je zo geworteld in de Nederlandse taal en cultuur dat je later vaak terechtkomt in functies waarbij deze zaken een belangrijke rol spelen. Je ziet afgestudeerden terug als voorlichter, reclamemaker, journalist, beleidsmedewerker en bij uitgeverijen. Er is ook veel vraag naar docenten in het middelbaar of hoger beroepsonderwijs.

Academisch diploma

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Professionals vertellen

Afgestudeerde Marleen van de Pol is redacteur bij een uitgeverij, Nynke de Jong is freelance journalist en Willem Bongers-Dek is organisator en redacteur bij een uitgeverij. Lees hun testimonials.

Communicatieadviseur

De communicatieadviseur geeft advies over de communicatie van een bedrijf, persoon of overheidsinstelling. Wat, hoe en wanneer communiceer je bepaalde informatie? Jij beslist. Je stelt vast hoe het bedrijf het beste bepaalde informatie kan overdragen, aan zijn medewerkers of aan zijn klanten, en je werkt mee aan de uitvoering hiervan. 

De communicatieadviseur verzorgt zowel de interne communicatie binnen de organisatie als de externe communicatie van de organisatie met de buitenwereld. Je zorgt dat alle partijen één lijn aanhouden in het verzorgen en uitbrengen communicatie-uitingen, zowel op papier als mondeling.

Adviseur voor tweede en vreemde taalonderwijs

Hoe ga je om met tweede of vreemd taalonderwijs? Hoe leren leerlingen het beste een nieuwe taal? Jij zorgt ervoor dat je alle informatie hebt, de voor- en nadelen weet en de gevolgen overziet. Op basis daarvan geef jij een advies aan de werkgever.

Taaldocent

Als docent taal geef je les in Nederlands, Frans, Duits, Spaans of Engels. Je leert jongeren alles over de grammatica, woordenschat, uitdrukkingen en uitspraak van deze taal. Daarbij ben je als docent verantwoordelijk voor de vooruitgang van de jongeren.

PhD Nederlandse letterkunde

Als promovendus in Nederlandse letterkunde voer je na je master, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op het gebied van Nederlandse literatuur uit de vroegmoderne en moderne tijd.

Tijdens je onderzoek richt je je op je eigen specialisatie binnen de Nederlandse literatuur. Je voornaamste bezigheid is je onderzoek, maar je begeleidt ook studenten en volgt verdiepende lessen.

Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Hiermee behaal je een docterstitel, afgekort met dr.

Museummedewerker

Jij werkt samen met het bestuur en de conservator in het museum om tentoonstellingen en het onderhouden van de collectie zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook help je mee aan het opzetten van nieuwe tentoonstellingen en rondleidingen. Je gebruikt hiervoor je opgedane kennis en doet onderzoek naar het onderwerp van de tentoonstelling.