Studieprogramma
De dubbele bachelor duurt drie jaar. Elk jaar bestaat uit vier blokken van tien weken. Per blok volg je twee of drie vakken en je sluit af met een tentamenweek.
Opbouw dubbele bachelor
De dubbele bachelor bestaat zowel uit verplichte vakken van Natuur- en Sterrenkunde en Wiskunde, als uit keuzevakken van beide disciplines. Je kunt je hierbij laten leiden door de zogenaamde studiepaden, waarmee je binnen je studie al een bepaalde richting kiest, of je kunt zelf je studiepad bepalen. Je sluit je bachelor af met een gecombineerde bachelor thesis.
Vakken
Bekijk het uitgebreide aanbod van mogelijke (keuze)vakken. Dit geeft je een goed idee van wat je kunt verwachten bij het samenstellen van je eigen studieprogramma. Ben je al student? Dan kunnen je vakken afwijken van deze lijst. Gebruik voor je studieplanning de CursusPlanner.
Studiepaden
In het eerste, tweede en derde jaar mag je zelf je vakken kiezen. Je kunt ofwel zelf een studiepad samenstellen door vakken te kiezen die jij het interessants vindt, of je kunt je laten leiden door studiepaden die de opleiding voor je samenstelt. Om je alvast een indruk te geven, vind je hieronder vier voorbeeldpaden:
- Theoretical Physics
- Climate Physics
- Differential Geometry and Topology
- Applied Mathematics, Complex Systems and Scientific Computing
Werkvormen
De verschillende soorten werkvormen die terugkomen in de vakken die je volgt, zijn:
- Hoorcolleges
- Werkcolleges
- Practicum
- Zelfstudie
Educatieve minor
Je kunt ervoor kiezen om een deel van je keuzevakken in te zetten voor het volgen van de educatieve minor, waarin je leert hoe jouw ‘schoolvak’ in elkaar zit en hoe je een interessante les geeft. Naast de theorie loop je stage op een school. Maar het bereid je ook voor op andere vormen van educatie, zoals het geven van trainingen en workshops. Met deze minor ben je met je bachelordiploma (beperkt) bevoegd les te geven in het voortgezet onderwijs.
Bindend studieadvies (BSA)
Net als op alle andere Nederlandse universiteiten hanteren we in Utrecht een bindend studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in je eerste studiejaar een minimum aantal studiepunten moet halen om verder te mogen met je studie. Bij de dubbele bachelor ligt dit minimum op 45 studiepunten. Haal je dit niet, dan moet je met je studie stoppen. De studieadviseur of tutor helpt je bij het zoeken naar een alternatief dat beter bij je past.