Ervaringen

Yasser Awwad, student dubbele bachelor

"Ik wil graag de theoretische natuurkunde in. Een goede wiskundige basis is daarbij erg handig, vandaar dat ik natuurkunde en wiskunde wil combineren.

Waarom Utrecht?

De keuze voor de Universiteit Utrecht lag daarbij voor de hand: van alle universiteiten in Nederland heeft de UU de meeste ervaring met deze dubbele bachelor. Verder staat de UU erom bekend erg sterk te zijn op het gebied van de theoretische natuurkunde.

Dubbele bachelor

De dubbele bachelor is 20% zwaarder, in plaats van 100%. Daardoor blijft er nog voldoende tijd over voor andere zaken of om extra vakken te volgen buiten het verplichte programma om. Er wordt voor gezorgd dat de verplichte vakken niet overlappen. Bij de keuzevakken gebeurt dit soms wel, maar door goed vooruit te plannen is dat probleem minimaal.

Er is geen selectieve toelating bij de inschrijving, maar er wordt wel meer van een dubbele bachelor verwacht; je moet het aankunnen om twee verschillende disciplines tegelijk te leren. Hoge cijfers zijn, zoals bij elke studie, een pré, maar je moet vooral gemotiveerd en enthousiast zijn én beide vakken even leuk vinden.

Natuurkunde combineren met Wiskunde

Ik vind het zeker zinvol om natuurkunde te combineren met wiskunde. In de wiskunde leer je algemene stellingen, verbanden en definities voor het oplossen van wiskundige problemen. De studie natuurkunde geeft je vervolgens een overvloed aan scenario's waarin je deze technieken kunt toepassen om de natuur te beschrijven. Je wordt dus veel breder geschoold dan wanneer je maar één vakgebied bestudeert. Dat is ook de uitdaging!" 

Annalies Robertus, student dubbele bachelor

Ik wist al vrij snel dat ik Wiskunde wilde studeren en de optie om er Natuurkunde bij te doen sprak mij erg aan. Zo heb je een supergave toepassing van wiskunde die mooi te combineren valt. Ik ben deze dubbele bachelor bij Universiteit Utrecht gaan volgen, omdat alles rondom de dubbele bachelors goed geregeld is. Ook vond ik de sfeer op de universiteit fijn.

Dat geeft een geweldig voldaan gevoel

Het leukste aan de dubbele bachelor vind ik het werken aan lastige vraagstukken, tegelijkertijd is dat ook het minst leuke: het kan ontzettend frustrerend zijn als je ergens niet uit komt. Maar als je dan toch op een inzicht komt, een oplossing vindt en een prachtig bewijs schrijft, geeft dat een geweldig voldaan gevoel. Daarnaast geniet ik ook altijd erg van de hoorcolleges. Veel docenten geven gepassioneerd les over hun vak en dat is leuk om naar te luisteren.

Als ik terugkijk op mijn eerste jaar vind ik dat ik in een vrij korte tijd verbazingwekkend veel kennis heb opgedaan. Ook vind ik de studievereniging A-es erg leuk. Bij het kiezen van mijn studie heb ik hier niet op gelet, dus dit was ook een goeie verrassing.

Bijdragen aan het vergroten van ons welzijn

De relevantie van wiskunde en natuurkunde lijkt me niet te onderschatten in de huidige maatschappij. Het is belangrijk om de wereld en het heelal waarin we leven steeds beter te begrijpen, dit ligt ten grondslag aan technische verbeteringen en nieuw onderzoek. Dit draagt bij aan het vergroten van ons welzijn en die van onze planeet.

Gewoon doen!

Als je wiskunde en natuurkunde allebei leuk vindt, zou ik het vooral doen! Je hebt veel keuze in vakken, en je bent vrij om maar twee vakken per blok te doen i.p.v. drie als dat te veel blijkt te zijn. Dan doe je er misschien wat langer over, maar dan blijft het wel leuk. Wie weet valt het je, net als bij mij, ook wel mee met de werkdruk, als je eenmaal je draai hebt gevonden.

Suzanne van der Meijden, student Wis- en natuurkunde

"Ik heb voor de dubbele bachelor wiskunde-natuurkunde gekozen omdat het me een grote uitdaging leek en bovendien aansloot bij mijn interesses. De dubbele bachelor in Utrecht is het beste georganiseerd en bovendien vind ik Utrecht een leuke stad, vandaar de keuze voor Utrecht.

De sfeer

Meeloopdagen hebben mij enorm geholpen met mijn keuze, je ervaart de sfeer bij een studie. De sfeer was anders dan ik had verwacht, stiekem verwachtte ik een nogal saaie sfeer maar mijn verwachtingen werden ruimschoots overtroffen: bijna elke dag worden door de studievereniging activiteiten georganiseerd die alles behalve saai zijn.

Gefocust blijven

Toch is het belangrijk gefocust te blijven: de dubbele bachelor kost veel tijd en in het begin maak je erg lange dagen. Het eerste jaar is al voor je uitgestippeld en je krijgt te maken met theorie en praktijkvakken. In je tweede jaar kan je zelf kiezen wat je liever doet, hierdoor is het mogelijk om tijd over te houden voor leuke activiteiten. Dit kan doorslaan en tot studievertraging leiden, maar daar heb ik gelukkig geen last van gehad.

Verschil met vwo

Op de universiteit hoef je docenten geen 'u' meer te noemen, je wordt behandeld als gelijke. Ook vakken zijn anders dan je gewend bent: je mag niets meer aannemen, alles moet eerst bewezen worden. Mijn advies voor aankomende studenten is als volgt: denk nooit 'ik stond een 10 op de middelbare school, dus dit komt wel goed', er zijn op de studie namelijk heel veel mensen met tienen op hun eindlijst, dus maak je borst maar nat!