Ervaringen

Kaoutar Malfi, student dubbele bachelor

Kaoutar Malfi. student dubbele bachelor Natuurkunde en Wiskunde

Ik vond het enorm lastig om te kiezen tussen de bachelor Natuur- en Sterrenkunde en de bachelor Wiskunde. Toen ik erachter kwam dat er bij de Universiteit Utrecht een programma bestaat, waarbij je beide bachelors kunt volgen, wist ik het meteen. Ik had wel zin in een uitdaging en ik vind Utrecht een gezellige stad. Ook wist ik dat het mogelijk is om later nog met één van de twee bachelors te stoppen, als het toch te veel voor me zou zijn. Inmiddels heb ik het zo naar mijn zin, dat ik goed op weg ben om beide bachelors af te maken.

Zowel het rooster als de inhoud van de twee bachelorprogramma’s sluiten heel goed aan. De verplichte vakken overlappen niet, waardoor je aan het begin van de studie geen moeite hoeft te doen om je vakken in te plannen.

Door fysische inzichten meer gevoel bij de wiskunde

De inhoudelijke overlap tussen de twee vakgebieden vind ik fijn en handig. Bij de wiskundevakken heb ik vaardigheden geleerd, die ik bij de natuurkundevakken meteen kon gebruiken. En ook de andere kant op, kreeg ik door de fysische inzichten meer gevoel bij de wiskunde.

Verder vind ik het leuk om bezig te zijn met ingewikkelde problemen en daarover met medestudenten te overleggen. Tijdens de werkcolleges komen we vaak lastige dingen tegen en het kan dan ook best een tijdje duren voordat je bij de oplossing komt. Dit kan frustrerend zijn, maar daardoor is het nog leuker wanneer iets eindelijk lukt.

Veel mogelijkheden in allerlei verschillende sectoren

Ik weet nog niet wat ik later met mijn studie wil gaan doen. Gelukkig zijn er enorm veel mogelijkheden in allerlei verschillende sectoren. Dit hoeft niet eens binnen de wiskundige of natuurkundige vakgebieden te zijn.

Ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze om de dubbele bachelor Wis- en Natuurkunde te volgen. Het is een best uitdagende studie, maar gelukkig past dat goed bij mij. Onderschat de studie dus niet, maar als je ook van een uitdaging houdt, dan raad ik het je zeker aan!

Jonna van Liempt, student dubbele bachelor

Jonna van Liempt, student Natuur- en Wiskunde

Studiekeuze 

Mijn favoriete vakken op de middelbare school waren wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie. Ik vond het allemaal leuk om te doen! Omdat ik zo’n brede interesse heb, had ik geen idee wat ik later wilde worden. Ik heb daarom op de open dag bij zoveel mogelijk bèta opleidingen gekeken. Veel opleidingen klonken wel leuk, maar ik was steeds niet helemaal overtuigd, tot ik bij de voorlichting over de dubbele bachelor wis- en natuurkunde kwam. Hoe meer er werd verteld, hoe enthousiaster ik werd, ook toen er gezegd werd dat het combineren van twee studies hard werken is. Wat ik ook fijn vind, is dat je met deze studies nog veel kanten op kan, dus ik hoefde nog niet te kiezen wat ik later als beroep wil doen.

Leuk én hard werken

De opleiding voldoet aan mijn verwachtingen; ik vind het leuk om te doen en het is inderdaad hard werken. In het eerste jaar zijn er 3 verplichte vakken per periode. Dat is op papier 60 uur studielast per week. In de praktijk valt dat gelukkig wel mee. Doordat je meer kennis hebt vanuit andere vakken, kan je efficiënter werken, snap je waarschijnlijk beter wat de bedoeling is en hoef je niet alle opdrachten te maken om de stof goed te beheersen. (Het is wel nog steeds hard werken, vergis je niet!)

Na mijn studie

Ik weet nog steeds niet wat ik wil worden. Ik heb inmiddels wel ontdekt dat ik wiskunde leuker vind dan natuurkunde en dat ik het onderwijs ook heel leuk vind. Ik heb daarom tijdens mijn tweede jaar de educatieve minor gedaan voor wiskunde. Daarmee mag ik na mijn bachelor wiskundelessen geven in de onderbouw van het havo en vwo. Of ik dit meteen na mijn studie ga doen, weet ik nog niet, maar het is sowieso fijn om te weten dat ik altijd ergens op terug kan vallen.

Vrije tijd 

Wat ik verder nog wil toevoegen is dat het belangrijk is om naast je studie ook leuke dingen te doen. Ik ben zelf actief bij de studievereniging A–Eskwadraat en ik ben bestuurslid van WISE+ (Women+ In Science Endeavour). Met WISE+ organiseren we activiteiten voor vrouwen en genderdiverse studenten in de wiskunde, natuurkunde, informatica en informatiekunde om saamhorigheid te creëren en een community aan te bieden.  

Hugo van der Wilt, student dubbele bachelor

Toen ik op de middelbare school zat, vond ik zowel wiskunde als natuurkunde altijd al fascinerend. Bij wiskunde ging het me vooral om de ‘waarom’-vragen: ik wilde echt begrijpen waarom iets zo werkt. Bij natuurkunde vond ik het geweldig om steeds meer te leren, bijvoorbeeld over het universum. Na eerst een jaar alleen wiskunde gestudeerd te hebben, besloot ik dat ik natuurkunde er toch ook bij wilde doen, en zo begon ik aan de dubbele bachelor.

Mijn keuze voor de Universiteit Utrecht was grotendeels gebaseerd op mijn ervaring met U-Talent, een programma waarbij ik tijdens de middelbare school één dag per maand met andere leerlingen naar de universiteit ging en masterclasses volgde. Ik vond de sfeer in Utrecht erg fijn, vooral het informele contact met de docenten sprak me aan. Dat heeft me overtuigd om voor deze universiteit te kiezen, naast dat het natuurlijk ook lekker centraal ligt.

Wat ik het leukst vind aan de opleiding, is dat het vaak voelt alsof je samen met de docenten en medestudenten op avontuur bent tijdens de hoorcolleges. Je ontdekt samen nieuwe concepten en dat maakt het leerproces heel interessant en spannend. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, zeker met de dubbele bachelor. Vaak heb je drie vakken in één blok waar de meeste studenten er maar twee hebben, wat behoorlijk intensief kan zijn. Maar door de werkcolleges en de samenwerking met andere studenten, lukt het meestal om goed door de stof heen te komen. Het helpt ook dat er meer studenten zijn die deze dubbele bachelor doen, dus je zit samen in hetzelfde schuitje.

Op dit moment weet ik nog niet precies welke richting ik op wil na mijn studie, maar ik voel me gelukkig vrij omdat ik dankzij mijn twee disciplines meerdere opties heb. Ik kan kiezen uit de natuurkundige of wiskundige kant, of zelfs de combinatie van beide. Vooral het experimentele aspect van natuurkunde en het programmeren vind ik heel interessant, terwijl ik bij wiskunde juist de theoretische kant erg leuk vind. Dat probleemoplossende denken komt in beide vakgebieden goed van pas.

Hoewel beide studies elkaar goed aanvullen, merk ik wel dat mijn voorkeur iets meer naar wiskunde gaat. Gelukkig is er in de bachelor genoeg ruimte om die voorkeur te volgen. Een ander aspect dat ik erg waardeer aan deze studie is dat je veel samenwerkt met andere studenten. De studies wiskunde en natuurkunde zijn eigenlijk veel socialer dan mensen vaak denken! Je moet echt samenwerken om opdrachten tot een goed einde te brengen. Zelf vind ik de theoretische kant van de opdrachten leuker, dan zijn er altijd mensen die juist beter zijn in het praktische deel.

Naast mijn studie ben ik nu bezig met een bestuursjaar bij de studievereniging A-Eskwadraat, wat me helpt om ook op organisatorisch gebied ervaring op te doen. Verder denk ik erover om een minor te kiezen, maar daar heb ik nog geen definitieve keuze in gemaakt. Buiten mijn studie vind ik het ook belangrijk om tijd door te brengen met vrienden en actief te zijn bij de studievereniging, waar ik kan socializen met andere wiskunde- en natuurkundestudenten. Gelukkig is er naast de studie ook nog ruimte voor ontspanning, wat natuurlijk erg belangrijk is voor elke student! Alhoewel ik aan het begin erg twijfelde over de dubbele bachelor, heb ik geen seconde spijt van mijn keuze!