Ervaringen

Yasser Awwad, student dubbele bachelor

"Ik wil graag de theoretische natuurkunde in. Een goede wiskundige basis is daarbij erg handig, vandaar dat ik natuurkunde en wiskunde wil combineren.

Waarom Utrecht?

De keuze voor de Universiteit Utrecht lag daarbij voor de hand: van alle universiteiten in Nederland heeft de UU de meeste ervaring met deze dubbele bachelor. Verder staat de UU erom bekend erg sterk te zijn op het gebied van de theoretische natuurkunde.

Dubbele bachelor

De dubbele bachelor is 20% zwaarder, in plaats van 100%. Daardoor blijft er nog voldoende tijd over voor andere zaken of om extra vakken te volgen buiten het verplichte programma om. Er wordt voor gezorgd dat de verplichte vakken niet overlappen. Bij de keuzevakken gebeurt dit soms wel, maar door goed vooruit te plannen is dat probleem minimaal.

Er is geen selectieve toelating bij de inschrijving, maar er wordt wel meer van een dubbele bachelor verwacht; je moet het aankunnen om twee verschillende disciplines tegelijk te leren. Hoge cijfers zijn, zoals bij elke studie, een pré, maar je moet vooral gemotiveerd en enthousiast zijn én beide vakken even leuk vinden.

Natuurkunde combineren met Wiskunde

Ik vind het zeker zinvol om natuurkunde te combineren met wiskunde. In de wiskunde leer je algemene stellingen, verbanden en definities voor het oplossen van wiskundige problemen. De studie natuurkunde geeft je vervolgens een overvloed aan scenario's waarin je deze technieken kunt toepassen om de natuur te beschrijven. Je wordt dus veel breder geschoold dan wanneer je maar één vakgebied bestudeert. Dat is ook de uitdaging!" 

Kaoutar Malfi, student dubbele bachelor

Kaoutar Malfi. student dubbele bachelor Natuurkunde en Wiskunde

Ik vond het enorm lastig om te kiezen tussen de bachelor Natuur- en Sterrenkunde en de bachelor Wiskunde. Toen ik erachter kwam dat er bij de Universiteit Utrecht een programma bestaat, waarbij je beide bachelors kunt volgen, wist ik het meteen. Ik had wel zin in een uitdaging en ik vind Utrecht een gezellige stad. Ook wist ik dat het mogelijk is om later nog met één van de twee bachelors te stoppen, als het toch te veel voor me zou zijn. Inmiddels heb ik het zo naar mijn zin, dat ik goed op weg ben om beide bachelors af te maken.

Zowel het rooster als de inhoud van de twee bachelorprogramma’s sluiten heel goed aan. De verplichte vakken overlappen niet, waardoor je aan het begin van de studie geen moeite hoeft te doen om je vakken in te plannen.

Door fysische inzichten meer gevoel bij de wiskunde

De inhoudelijke overlap tussen de twee vakgebieden vind ik fijn en handig. Bij de wiskundevakken heb ik vaardigheden geleerd, die ik bij de natuurkundevakken meteen kon gebruiken. En ook de andere kant op, kreeg ik door de fysische inzichten meer gevoel bij de wiskunde.

Verder vind ik het leuk om bezig te zijn met ingewikkelde problemen en daarover met medestudenten te overleggen. Tijdens de werkcolleges komen we vaak lastige dingen tegen en het kan dan ook best een tijdje duren voordat je bij de oplossing komt. Dit kan frustrerend zijn, maar daardoor is het nog leuker wanneer iets eindelijk lukt.

Veel mogelijkheden in allerlei verschillende sectoren

Ik weet nog niet wat ik later met mijn studie wil gaan doen. Gelukkig zijn er enorm veel mogelijkheden in allerlei verschillende sectoren. Dit hoeft niet eens binnen de wiskundige of natuurkundige vakgebieden te zijn.

Ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze om de dubbele bachelor Wis- en Natuurkunde te volgen. Het is een best uitdagende studie, maar gelukkig past dat goed bij mij. Onderschat de studie dus niet, maar als je ook van een uitdaging houdt, dan raad ik het je zeker aan!

Suzanne van der Meijden, student dubbele bachelor

"Ik heb voor de dubbele bachelor wiskunde-natuurkunde gekozen omdat het me een grote uitdaging leek en bovendien aansloot bij mijn interesses. De dubbele bachelor in Utrecht is het beste georganiseerd en bovendien vind ik Utrecht een leuke stad, vandaar de keuze voor Utrecht.

De sfeer

Meeloopdagen hebben mij enorm geholpen met mijn keuze, je ervaart de sfeer bij een studie. De sfeer was anders dan ik had verwacht, stiekem verwachtte ik een nogal saaie sfeer maar mijn verwachtingen werden ruimschoots overtroffen: bijna elke dag worden door de studievereniging activiteiten georganiseerd die alles behalve saai zijn.

Gefocust blijven

Toch is het belangrijk gefocust te blijven: de dubbele bachelor kost veel tijd en in het begin maak je erg lange dagen. Het eerste jaar is al voor je uitgestippeld en je krijgt te maken met theorie en praktijkvakken. In je tweede jaar kan je zelf kiezen wat je liever doet, hierdoor is het mogelijk om tijd over te houden voor leuke activiteiten. Dit kan doorslaan en tot studievertraging leiden, maar daar heb ik gelukkig geen last van gehad.

Verschil met vwo

Op de universiteit hoef je docenten geen 'u' meer te noemen, je wordt behandeld als gelijke. Ook vakken zijn anders dan je gewend bent: je mag niets meer aannemen, alles moet eerst bewezen worden. Mijn advies voor aankomende studenten is als volgt: denk nooit 'ik stond een 10 op de middelbare school, dus dit komt wel goed', er zijn op de studie namelijk heel veel mensen met tienen op hun eindlijst, dus maak je borst maar nat!