Ervaringen

Lieuwe Huisman, student

"Al in de eerste klas bestookte ik de docenten met de vragen “Hoe werkt dit?” en “Zit het zo?” Ik vroeg me niet alleen dingen af, maar zocht meteen ook verklaringen. Ik had een enorm brede interesse van taal tot de wetenschap. Uiteindelijk moest ik kiezen wat ik wilde doen en één ding wist ik zeker: problemen oplossen en ontdekken hoe alles werkt vind ik leuk. Natuurkunde paste dus goed bij mij, maar toen kwam de vraag: “Waar ga ik dit doen?” Nog steeds keuzestress dus en ondertussen wilde ik eigenlijk meer doen met mijn brede interesses. Totdat mijn docent scheikunde me vertelde over de dubbele bachelor Natuur- & Scheikunde in Utrecht. Na meeloopdagen op verschillende universiteiten, voelde Utrecht het best en daar heb ik toen voor gekozen.

De dubbele bachelor heeft mij tot nu toe enorm veel keuze geboden. Bijna alle gebieden binnen de Natuur- & Scheikunde komen langs. Bij natuurkunde bijvoorbeeld van het klimaat tot aan de kosmos en de quantumwereld; bij scheikunde van anorganische chemie tot aan de organische en biomoleculaire chemie. Het helpt je met vinden wat bij je past en dus ook welke masters je na je bachelor wil doen.

Naast mijn dubbele bachelor doe ik ook mee aan het honoursprogramma bij Natuurkunde, dat geeft mij de mogelijkheid om mijn thesis extra uitdagend te maken. De vele mogelijkheden binnen de studie betekenen voor mij dat ik 4 jaar doe over mijn bachelor in plaats van 3 jaar, maar dat is het zeker waard. Het eerste jaar kan zwaar zijn, maar de 3 jaar erna geven net zoveel ruimte als een normale bachelor. In mijn vierde jaar heb ik bijvoorbeeld nog de mogelijkheid om op uitwisseling te gaan, een minor te doen of iets anders. Voor mij is het fijne aan Utrecht dus alle keuze en de mogelijkheid om je breed te ontwikkelen."

Anne Reinhold, student

Kennis van de één vult de andere aan

"Toen ik informatie over verschillende studies opzocht, merkte ik vrij gauw dat ik natuurkunde erg interessant vind. De keuze leek dus gauw gemaakt. Maar toen kwam ik erachter dat universiteiten ook combinaties van studies aanbieden, een dubbele bachelor, en ik had wel zin in een uitdaging. Vaak zie je de combinatie natuurkunde en wiskunde, maar toevallig hoorde ik dat je in Utrecht ook natuurkunde met scheikunde kunt combineren. Dat leek me precies iets voor mij, want ik vind scheikunde bijna net zo leuk als natuurkunde en ik had op school al aan de scheikundeolympiade deelgenomen. Bovendien hebben de twee studies soms meer met elkaar te maken dan je denkt en zo vult de kennis van de ene die van de andere weer aan."

Internationale natuurkundewedstrijd: PLANCKS

"Bij studeren denk je waarschijnlijk aan hoor- en werkcolleges, met hier en daar een practicum. Maar soms zijn er ook wat meer buitengewone dingen. Zo hoorde ik via via van de PLANCKS (Physics League Across Numerous Countries for Kick-ass Students). Dit is – de naam zegt het al een beetje – een internationale natuurkundewedstrijd voor teams van vier studenten, waarbij je samen moeilijke natuurkundeopgaven oplost. Ik heb hier nu twee keer met een groepje vrienden aan deelgenomen en het is erg leuk zo nog eens op een andere manier met natuurkunde bezig te zijn. De tweede keer kon de internationale ronde door corona weer in het echt plaatsvinden, dus toen gingen we met z’n vieren naar München en hebben daar samen met een hoop andere leuke studenten een geweldige week beleefd."

Verbreden van je horizon

"Studeren gaat over het verbreden van je horizon, het grijpen van kansen en het verleggen van je grenzen. Zowel in je studie als bij al het andere wat bij het leven als student komt kijken. Bij mij was dat bijvoorbeeld studentassistentschap (dus het begeleiden van werkcolleges van lagerejaars), een reis met de honoursgroep naar Budapest, een stage in de zomer in Wenen en dus de PLANCKS. Welke studie je ook kiest, ik hoop dat jij net zulke mooie ervaringen zult opdoen!"