Wil jij graag aan de slag op het snijvlak van natuurkunde en scheikunde? Dan is dit je kans! Twee bachelors die elkaar goed aanvullen. Natuurkunde geeft je een theoretische verdieping van de scheikunde, en scheikunde geeft je veel praktische vaardigheden om de natuurkunde toe te passen. Daarmee behaal je 2 diploma’s in 3 jaar! 

Wil jij begrijpen?

 • Hoe we zonnepanelen nog efficiënter en goedkoper kunnen maken?
 • Hoe waterstof een duurzaam alternatief zou kunnen worden voor fossiele brandstoffen?
 • Hoe je een recyclebare batterij of accu kan ontwerpen?
 • Hoe je een elektrische schakelaar nog kleiner kan maken, bijvoorbeeld zo klein als één molecuul?
 • Hoe je lichtgevende moleculen kan maken voor verschillende kleuren licht?

Allemaal belangrijke vragen van deze tijd, die zowel vanuit de natuurkunde als vanuit de scheikunde kunnen worden onderzocht. Beide bachelors vullen elkaar goed aan en geven je een bredere blik, met een meer theoretische benadering vanuit de natuurkunde en een meer praktische benadering vanuit de scheikunde. 

Bij het dubbele bachelorprogramma ‘Natuur-en sterrenkunde en Scheikunde’ word je opgeleid tot een brede professional die beide talen spreekt en zo een brug kan slaan tussen scheikunde en natuurkunde.

Dus vind jij beide richtingen interessant en zoek je meer uitdaging en verdieping? Kies dan niet, maar combineer!

"Ik heb ontdekt dat als je er hard voor wil werken, dan kan je het."

Twee diploma’s in drie jaar

In deze dubbele bachelor volg je de vakken van de studie Natuurkunde en van de studie Scheikunde. Hierin combineren we het abstracte denken van de Bachelor Natuur- en sterrenkunde met de praktische kant van de bachelor Scheikunde en zo de theorie tot leven brengen. Bovendien zijn alle verplichte vakken zo ingedeeld dat ze naadloos op elkaar aansluiten en goed te combineren zijn.

Kan ik dit?

Het volgen van een dubbele bachelor vraagt om inzet en ambitie, maar het is niet zo dat het dubbel zoveel werk is als een enkele bachelor. Een ‘normaal’ bachelorprogramma bestaat uit 180 studiepunten (60 EC per jaar). Doordat je vrijstellingen kunt krijgen voor een aantal vakken kun je de dubbele bachelor in 225 studiepunten doen. Door de overlap tussen de programma’s van Natuur- en Sterrenkunde en Scheikunde voldoe je met zes cursussen extra aan de eisen van beide opleidingen. Uiteraard begeleiden we je hier goed bij.

Check hier of de dubbele bachelor iets voor jou is

 • Als je goed bent in Wiskunde B en abstract denken erg leuk vindt. 

 • Als je aan de slag wilt met natuurwetten en ook wilt weten hoe deze theorie in de praktijk toegepast kan worden. 

 • Als je bereid bent net dat stapje extra te zetten. De dubbele bachelor bestaat ipv 60 uit gemiddeld 75 studiepunten per jaar. Dit vraagt om inzet en ambitie. 

Wat maakt de opleiding uniek?

 • De combinatie van deze opleidingen is uitdagend en brengt verdieping. Je combineert de basis van beide vakgebieden en doet uiteindelijk een gecombineerde thesis.  
 • In Utrecht wordt je rooster zo ingericht dat je alle verplichte vakken probleemloos kunt volgen, ook als je in een blok drie vakken volgt in plaats van twee. Geen geschuif en gepuzzel met je rooster dus!
 • Beste van 2 werelden combineren en aanvullen met keuzevakken die passen bij jouw persoonlijke interesse. Zo kan je zelf invulling geven aan je dubbele bachelor en jouw studiepad.

Studie in Cijfers

Wil je de studies vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleidingen? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers: Natuur- en Sterrenkunde & Scheikunde. Bron: Studiekeuze123

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56857, 56984
Brochure: 
Brochure aanvragen