• Hoe kan het dat de zon nog niet is opgebrand? 

  • Wat hebben zwarte gaten en stromend water met elkaar gemeen?  

  • Zal de ijskap van Groenland over 100 jaar nog bestaan?  

  • Hoe kan ik de quantummechanica gebruiken om toepassingen te ontwikkelen die beter presteren dan onze huidige technologie? 

Prikkelen deze vragen je nieuwsgierigheid? Dan is de studie Natuurkunde zeker iets voor jou! 

Natuurkunde studeren in Utrecht

Natuurkunde gaat van het allerkleinste tot het allergrootste, én over alle materie waaruit het universum is opgebouwd: quarks, quantumcondensaten, nanodeeltjes, oceanen, gletsjers en nog veel meer. In de studie leer je wat elektromagnetisme is, hoe temperatuur samenhangt met deeltjesgedrag en wat de quantummechanica inhoudt. 

Specialisatie en verbreding 

In Utrecht bestaat de mogelijkheid om je te specialiseren in een bepaald onderdeel van de natuurkunde (klimaatfysica, experimentele- of theoretische natuurkunde) óf om je te verbreden in een andere richting in de wetenschap, zoals de scheikunde, wiskunde, biologie, informatica, aardwetenschappen, medicijnen,of economie. De verbreding in andere richtingen is mogelijk door de sterke koppeling van de natuurkunde opleiding met zijn (multidisciplinair) onderzoek, wat samen ingebed is in de grootste faculteit Bètawetenschappen van Nederland. Voor wie het aan kan staan beide opties open, dus specialisatie én verbreding, met name in de bachelorfase. Door de grote keuzevrijheid in de Utrechtse natuurkunde opleiding kan de specialisatie al vorm krijgen in de bachelor fase, en vervolgens verder worden uitgebouwd in de masteropleidingen Climate physics, Experimental physics en Theoretical physics.

Je kunt in je bachelor van zowel experimentele als theoretische natuurkunde proeven

Direct onderzoek doen 

In de eerste 2 jaar van de opleiding leer je de basiskennis van de natuurkunde. Deze verplichte en keuzecursussen bereiden je voor op het afstudeeronderzoek in het 3e jaar. Elke student doet een afstudeeronderzoek over een onderwerp naar keuze als afsluiting van de bachelor. Je wordt daarin begeleid door een docent, die tevens onderzoeker is. Een aantal keren per jaar worden er lezingen georganiseerd die geschikt en interessant zijn voor bachelor studenten, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Departementsdag. Deze lezingen worden afgesloten met een borrel of barbecue waarbij je nader kennis kunt maken met de Natuurkunde onderzoekers. 

Sfeerimpressie van de Departementsdag Natuurkunde 2019 aan de Universiteit Utrecht; dit jaar zijn er voor het eerst ook scholieren uitgenodigd met interesse in Natuurkunde studeren aan de UU.

Twee diploma's in drie jaar  

Met de dubbele bachelor haal je twee bachelordiploma's in drie jaar. Door de combinatie van vakgebieden biedt de dubbele bachelor meer diepgang en zeer ruime toekomstmogelijkheden. In Utrecht kun je de bachelor Natuur- en sterrenkunde combineren met twee andere bachelors:  

Deze programma’s zijn geschikt voor ambitieuze studenten die zich snel willen ontwikkelen. Bij een dubbele bachelor volg je in drie jaar 45 extra studiepunten bovenop de reguliere 180. Dit komt ongeveer neer op 8 uur extra studielast per week.  

Verschil met vwo 

De studie Natuurkunde is anders dan natuurkunde op het vwo. Het gaat verder dan alleen het gebruiken van formules. Er ligt veel nadruk op het ontwikkelen van intuïtie, het krijgen van gevoel voor ordes van grootte en het zien van verbanden waarmee je nieuwe onderwerpen toch snel kunt begrijpen in termen van dingen die je al weet. Lees hier meer over hoe het studieprogramma van Natuur- en Sterrenkunde in Utrecht.

Waarom in Utrecht

In Utrecht kun je de studie Natuur- en sterrenkunde naar jouw eigen smaak inrichten. Wij hebben het meest veelzijdige aanbod in de bètawetenschappen en het grootste aantal keuzecursussen

Aan het eind van hun bachelor vragen we studenten wat ze positief vonden aan hun studie. Onze natuurkundestudenten noemden de volgende punten: 

  • de mogelijkheid tot het volgen van een dubbele bachelor (twee diploma's halen in drie jaar) 
  • veel keuzevakken en keuzevrijheid 
  • goede docenten 
  • veel contacturen 
  • lessen in kleine groepen 
  • veel flexibiliteit 

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56984
Brochure: 
Brochure aanvragen