Mogelijke beroepen

Na een bachelor gaan de meeste studenten verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Na de opleiding

Overal waar muziek klinkt in Nederland, loopt wel een musicoloog rond. Bij een binnenlands of buitenlands tijdschrift bijvoorbeeld. Of bij populaire media, radio en televisie, orkesten, poppodia en concertzalen. Veel programmeurs van zalen hebben Muziekwetenschap gestudeerd. Maar denk ook aan het muziekonderwijs, particulier of op scholen. 

Andere oud-studenten van de master Muziekwetenschap vonden werk bij organisaties als Radio 4, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Nederlandse Bachvereniging en de Nationale Reisopera.

Alumna Sara Lambrecht ging na haar studie bijvoorbeeld aan de slag als zakelijk leider, manager en booker van diverse muziekensembles.

Muziekdocent worden

Na de master Muziekwetenschap of Musicology kun je een eerstegraads lesbevoegdheid halen. Daarmee kun je muzieklessen gaan geven op de middelbare school.

Academisch diploma

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Muziekjournalist

Wat speelt zich af in de muziekwereld? Als journalist blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zorg jij voor interessante, spannende,  indringende verhalen over muziek, artiesten, concerten, festivals enzovoorts. Dit varieert van achtergrondverhalen tot de laatste nieuwtjes.

Projectmedewerker kunst- en cultuursector

Je draagt bij aan culturele projecten, zoals festivals of tentoonstellingen. Dit doe je bijvoorbeeld door persberichten te schrijven, evenementen te organiseren of fondsen te werven.

 

Artistiek assistent/leider

Je werkt bij een muziek-, theater- of dansgezelschap, concertzaal of festival en schrijft teksten voor programmaboeken, coördineert voorstellingen en stelt programma's samen.

PhD Musicology

Als promovendus in Musicology voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op het gebied van de muziekwetenschap.

Je maakt een onderzoeksvoorstel en doet vervolgens onderzoek naar een onderwerp binnen de Westerse muziekgeschiedenis van de middeleeuwen tot nu. Daarnaast kun je als promovendus ook extra cursussen volgen, studenten begeleiden of symposia bijwonen.

Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Hiermee behaal je een docterstitel, afgekort met dr.