Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Media en cultuur heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Media en cultuur?

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Met het behalen van een diploma Media en cultuur laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op. Afgestudeerden zijn terug te vinden als beleidsmedewerker cultuur, docent, dramaturg, redacteur, manager van een toneelgezelschap, organisator van filmfestivals en recensent.

Doorleren na het behalen van je diploma Media en cultuur

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag, het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als Film- en Televisieresencent of Dramaturg.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student Gender Studies of Media and Performance Studies aan een universiteit, of als onderzoeker bij een (onafhankelijk) onderzoeksinstituut. 

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Na de bachelor Media en cultuur zijn we de master Film- en televisiewetenschap gaan doen. Tijdens de master zijn we ons eigen filmbedrijf gestart, waarmee we films voor verschillende instellingen en organisaties maakten. Een belangrijk deel van onze kennis bouwden we op in de opleiding. Met name de wisselwerking tussen de theorie en de praktijk was erg waardevol.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen: