Ervaringen

Lynn Culleton is student

Lynn Culleton, student Media en Cultuur

"Door de jaren heen is mijn toekomstbeeld steeds vrij extreem veranderd. Het ging van konijnenverzorgster (toen ik heel jong was) naar kinderarts, en van psycholoog in een gevangenis naar strafrechtenadvocaat."

"Aangezien mijn droombaan over de jaren heen dus nogal is veranderd, was ik erg bang dat ik de studie die ik zou kiezen over een paar jaar ook niet meer zou willen. Toen ik ben nagegaan welke van mijn interesses al langer vastligt, kwam ik uit bij film en televisie. Voor mijn profielwerkstuk ben ik me hier (eindelijk) iets meer in gaan verdiepen en toen er een studie bleek te zijn die exact aansloot bij mijn profielwerkstuk, was ik gelijk verkocht."

Lees meer

"Vanaf het begin is het duidelijk gemaakt dat de bachelor Media en Cultuur op de universiteit een theoretische opleiding is. Ik hoopte soms stiekem op iets meer praktische opdrachten, maar het beeld dat ik had van de opleiding, dat het dus erg theoretisch is, klopte wel. Waar ik het meeste tegenop keek aan het begin van de studie, waren de grote stapels leeswerk en het maken van planningen. Dit is helaas ook nog steeds niet mijn sterke kant.

De eerste twee blokken van het eerste jaar vond ik vrij pittig en stug. Ondanks dat ik regelmatig heb lopen vloeken over menig wekelijkse opdracht, heb ik nooit het gevoel gehad dat deze studie niet de juiste was voor mij. Later in het eerste jaar kregen we inleidende vakken over verschillende mediavormen. Ik was eindelijk aanbeland waar mijn interesses echt liggen: bij film en televisie! Bij het volgen van deze vakken was het voor mij echt duidelijk dat ik de juiste studiekeuze had gemaakt. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze, ik doe wat ik leuk vind en dat is denk ik het belangrijkste!"

Henk Janssen is student

Henk Janssen, student Media en Cultuur

"De bachelor Media en cultuur was een bachelor die goed aansloot op mijn persoonlijke interesses. Het is een mooie kans om de mediawereld te leren kennen en er vanuit een academisch perspectief naar te gaan kijken."

"Het leukst aan deze bachelor vind ik het behandelen van verschillende voorbeelden. Het is leuk om een film te kijken en deze later met je medestudenten te bespreken en te analyseren. Dat geeft me vaak stof tot nadenken. Natuurlijk is niet elk vak dat je volgt even leuk, maar dat lijkt me niet meer dan logisch. Ik vind postmoderne theatervormen bijvoorbeeld helemaal niet interessant."

Lees meer

"Ik denk dat je als student lekker je eigen weg moet kunnen gaan. Er is veel ruimte voor eigen initiatief wanneer je iets moet schrijven of bekijken. Je mag vaak je eigen voorbeelden kiezen en daarmee kun je het voor jezelf interessant houden. Soms heb je ook wel weken met veel leeswerk of schrijfwerk en soms komt alles tegelijk, dat kan dan veel werk in een keer zijn. Gelukkig blijft er naast het studeren altijd nog wel tijd over om goed van je studentenleven te genieten!"

Lazlo en Dylan Tonk hebben een eigen filmbedrijf

Lazlo en Dylan Tonk hebben een eigen filmbedrijf

"Na de bachelor Theater-, film- en televisiewetenschap zijn we de master Film- en televisiewetenschap gaan doen. Tijdens de master zijn we ons eigen filmbedrijf gestart, waarmee we films voor verschillende instellingen en organisaties maakten."

"Een belangrijk deel van onze kennis bouwden we op in de opleiding. Met name de wisselwerking tussen de theorie en de praktijk was erg waardevol. Tijdens zowel de bachelor als de master hebben we veel activiteiten ondernomen naast het volgen van vakken: praktijkervaring opdoen via de filmwerkgroep, bezoeken van televisieprogramma’s, vrijwilligerswerk bij het Nederlands Film Festival, het organiseren van een dramaturgiedebat en een stage bij de VPRO op vrijwilligersbasis."

Lees meer

"Dit soort activiteiten zijn leuk, vergroten je blik op het toekomstige werkveld én zetten de theorie uit de studie in een nieuw daglicht.

Tegen de tijd dat we afstudeerden, hadden we een portfolio en een goed netwerk van klanten opgebouwd en zijn we met het bedrijf doorgegaan. In het begin hadden we er nog wel bijbaantjes naast. Pas 3 jaar na ons afstuderen konden we ons fulltime met ons eigen bedrijf bezig houden. Nu bestaat het bedrijf zo’n 10 jaar en maken we films voor zeer uiteenlopende organisaties. Daarnaast hebben we verschillende films geproduceerd die op het Nederlands Film Festival te zien waren."

Maike van 't Laar was student

Maike van 't Laar was student Media en Cultuur

"Ik was altijd al groot fan van het theater. Toch wilde ik wel graag iets doen waarbij ik niet alleen maar met theater bezig zou zijn en zo kwam ik terecht bij Media en cultuur. Het is een brede opleiding die de student de kans biedt om kennis te maken met verschillende media op wetenschappelijk niveau."

"Ik investeer veel tijd in het lezen en leren. De stapel leeswerk zal altijd hoog blijven, maar ik sla me hier altijd wel doorheen. Mede door de enthousiaste docenten en de leuke medestudenten. In mijn eerste jaar vond ik het soms nog wel oppervlakkig, maar tijdens mijn tweede jaar kon ik me, door mijn verdiepingspakket, meer focussen op hetgeen dat ik interessant vond. Daar werd ik gedreven en enthousiast van."

Lees meer

"Niet alle vakken zijn even leuk. Ook vind ik het lastig dat ik soms niet helemaal uit kan leggen aan mijn ooms en tantes wat ik later ga doen, haha.

Je leert tijdens je opleiding veel van je interesses kennen. Ik vind nieuwe dingen leren tof en ik heb ook het gevoel dat ik steeds slimmer word. Ondanks dat ik vanuit het buitenland in mijn eentje naar Utrecht kwam om te studeren, heb ik helemaal mijn plekje kunnen vinden in het Utrechtse studentenleven.

Na deze bachelor wil ik sowieso een master gaan doen, maar ik heb geen idee welke. Ik heb besloten me niet al te druk te maken over wat ik hierna ga doen. Ik zie het wel."