Ervaringen
Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Raf, Luana, Daniëlle, Marco, Diewertje en Annick.
Raf Cornelissen (hij/hem) is student
"De werkdruk bij Media en cultuur is eigenlijk prima. Ik ervaar in ieder geval dat er genoeg tijd is om nog nevenactiviteiten te hebben. Dus dan kan ik ook echt de praktijk van bijvoorbeeld theater naast mijn studie ook nog doen."
Luana Moreno Sampaio Guimaraes (zij/haar) is student
"Ik was op zoek naar een opleiding die bijvoorbeeld filmstudies, maar ook geschiedenis en intermedialiteit omvatte, wat samen een uitgebreide kennis biedt voor stages en masters. Zo bouw je een goed fundament voor de toekomst."
Daniëlle Walsteijn (zij/haar) werkt als content coordinator/creator

"Ik koos voor de bachelor Media en cultuur aan de Universiteit Utrecht omdat ik op zoek was naar een creatieve studie over media waarbij de focus niet lag op maken, maar juist op analyseren en creatief denken."
"Utrecht sprak me aan vanwege de mooie historische gebouwen in de binnenstad waarin les wordt gegeven en de fijne sfeer die hier hangt."
Lees meer
Praktijkervaring
"Belangrijk om te weten is dus dat de opleiding weinig tot geen praktische educatie biedt: de inhoud van de cursussen focust op theorie over media en kunst. Dat is soms pittig, maar over het algemeen had ik genoeg tijd voor werk en activiteiten naast mijn studie. Juist die extra activiteiten worden ook aangeraden en ondersteund door de opleiding om zo praktijkervaring op te doen. Zo heb ik gekozen voor een stage bij de NS binnen mijn studie en heb ik elk jaar vrijwilligerswerk gedaan bij het Nederlands Film Festival in Utrecht, wat leuk én nuttig is."
Afwisseling
"Het brede aanbod van kunstdisciplines binnen Media en cultuur en mijn vrijwilligerswerk hebben me geleerd dat ik in mijn werk afwisseling belangrijk vind. Ik wil niet alleen achter een bureau zitten, maar ik wil ook fysiek creatief zijn. Gelukkig vind ik dat terug in mijn huidige functie bij Maxilia: ik ben hier content coordinator en creator, fotograaf en af en toe filmmaker. Zowel mijn academische training in kritisch nadenken en problemen voorkomen als mijn praktijkervaring zijn belangrijk voor dit werk!"
Marco Amaduzzi (hij/hem) is student

"Ik kom uit een klein Italiaans dorpje, vlakbij Venetië, waar ik mijn hele leven heb gewoond. Aangezien ik toe was aan iets anders, koos ik ervoor om naar Utrecht te verhuizen om daar te gaan studeren. Mijn interesse lag en ligt bij het produceren van media."
"Ik vond wel dat ik eerst theoretische kennis en geschiedenis moest leren voordat ik me zou gaan verdiepen in de praktijk van film- en televisieproductie. De organisatie van het Nederlandse hoger onderwijssysteem, specifiek dat van de Universiteit Utrecht, sprak me aan en dus meldde ik me aan voor de bachelor Media en cultuur."
Lees meer
Transitie naar Utrecht
"Als een internationale student was de transitie van mijn Italiaanse middelbare schoolopleiding naar Nederlandse universiteit best pittig. Hoewel ik niet per se moeite had met de lesstof, merkte ik dat mijn academische vaardigheden zoals schrijven wel beter konden. Het wonen in Utrecht bevalt tot nu toe gelukkig goed. De stad is klein, mooi en erg toegankelijk voor fietsen, maar een kamer vinden kan wel een uitdaging zijn. Mijn advies is om zo snel mogelijk te starten met het zoeken naar een kamer en niet bang te zijn om je netwerk hiervoor te gebruiken."
Toekomst
"Na mijn eerste jaar Media en cultuur weet ik het zeker: dit is de juiste opleiding voor mij. Hoewel ik nog steeds mijn academische vaardigheden wil, kan en moet verbeteren, haal ik veel energie uit het bestuderen van mediatheorie en kijk ik uit naar het starten van mijn specialisatie Screen Cultures in Transition. Wel weet ik dat deze bachelor niet mijn eindstation is. Ik zou hierna graag een meer praktijkgerichte mediaopleiding willen volgen om mijn kennis te kunnen toepassen en om uiteindelijk in de film- of televisie-industrie te werken."
Dieuwertje Sjoerds (zij/haar) werkt bij Kunsthal KAdE

"Na de middelbare school wist ik dat ik iets met cultuur wilde gaan doen, maar ik wilde me niet beperken tot alleen film, theater, of kunst. Daarom koos ik voor Media en cultuur in Utrecht, waar je kennis maakt met allerlei verschillende mediadisciplines en hun overlap."
"Na het eerste jaar met introductiecursussen koos ik voor specialisaties in film en theater, keuzevakken in kunstgeschiedenis en een minor “Brains & Bodies.”"
Lees meer
Cultuurstad
"Als Media en cultuurstudent in Utrecht bevind je je in een van cultuur bruisende stad. Ondanks dat de bachelor de focus legt op theorie, doen docenten hun best om je kennis te laten maken met de objecten die we bestuderen, bijvoorbeeld door naar het Nederlands Film Festival of het SPRING theaterfestival te gaan. Door praktijkervaring op te doen via bijvoorbeeld een stage of het mediabureau van de Universiteit Utrecht, Studio M, leer je zelf het bruggetje te maken tussen de opleiding en de culturele sector. Daardoor wordt de afstand tot de arbeidsmarkt stukken kleiner en studeer je goed voorbereid af."
Verschillende kunstdisciplines
"Na Media en cultuur heb ik een tijdje gewerkt als marketeer en heb ik een master gedaan. Momenteel werk ik voor Kunsthal KAdE in Amersfoort, waar ik evenementen organiseer en de afdelingen marketing en educatie ondersteun. In mijn huidige baan ben ik continu bezig met verschillende kunstdisciplines combineren. Dat sluit goed aan bij wat ik leerde over de overlap tussen media tijdens mijn studie Media en cultuur. Bovendien heb ik in mijn studiegenoten een leuk en nuttig netwerk gevonden dat ik regelmatig raadpleeg voor mijn werk."
Annick van Rooijen (zij/haar) is student

"Mijn interesse in de opleiding Media en cultuur ontstond toen ik las dat je onderzoek leert doen naar film. Naarmate het eerste jaar met introductiecursussen in vier mediadisciplines vorderde, ontdekte ik echter dat ik televisie, nieuwe media, en theater ook heel tof vond."
"In mijn tweede jaar koos ik om me niet alleen te specialiseren in filmwetenschap, maar ook in theater- en danswetenschappen. Wat ik fijn vond, was dat ik weinig tentamens had en vooral papers over mijn eigen interesses mocht schrijven om cursussen af te ronden."
Lees meer
Workshops
"De opleiding is voornamelijk theoretisch, maar er zijn wel bepaalde workshop-cursussen die je kan volgen waarin je praktisch aan de slag gaat met media. Zo heb ik een workshop interactive storytelling en een workshop audiovisuele media afgerond, waarin je in teams een game en een film maakt. Het samenwerken met mensen die jouw passies delen is echt een hoogtepunt: ik heb nu een netwerk van vrienden die altijd open staan om samen naar de bioscoop te gaan."
Zelfvertrouwen
"Het grootste obstakel van Media en cultuur studeren was mijn zelfvertrouwen. Ik kom niet uit een omgeving met veel universitair opgeleide mensen, dus het leren omgaan met het systeem, de verwachtingen en gebruiken kostte me relatief veel tijd. Hoe minder ik mezelf vergeleek met anderen en hoe meer ik bewust mijn eigen pad bewandelde, hoe beter mijn studie ging. Laat je niet tegenhouden door het idee dat je anders bent en niet weet of je hier past, want jouw perspectief is juist ontzettend waardevol om de universiteit toegankelijker te maken."