Waarom in Utrecht

Beste van het land

De bachelor Literatuurwetenschap in Utrecht wordt door studenten als beste beoordeeld, aldus de Keuzegids Universiteiten 2017. Vooral de docenten krijgen complimenten. Ook bij Elsevier komt de opleiding als beste uit de bus.

Nadruk op vergelijking

Bij Literatuurwetenschap in Utrecht wordt de nadruk gelegd op het vergelijkend perspectief. Je vergelijkt literaire werken uit verschillende culturen van de oudheid tot en met de moderne tijd. Je onderzoekt hoe literatuur is verwerkt in film en nieuwe media en wat de wisselwerking is tussen literatuur en andere kunstvormen. Maar ook buiten je vakken duik je in de wereld achter het literaire werk, door middel van excursies, stages en onderzoek.
 

Ik overdrijf niet als ik zeg dat deze studie me een andere visie op de wereld heeft gegeven.
Thijs Joores, student Literatuurwetenschap

Internationaal karakter

Je docenten zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, Ierland, de Verenigde Staten en India. Deze mix is voor collega's en studenten interessant en veel van de literaire conferenties en symposia kennen daarom een internationaal karakter. 

Engelse variant: Literary Studies

Wil je de opleiding Literatuurwetenschap graag volledig in het Engels doen? Dat kan! Met ons Engelse programma Literary Studies volg je alle vakken in het Engels en leer je je werk ook in deze taal te presenteren, zowel schriftelijk als mondeling. 

Buitenland

Vanwege het internationale karakter van de opleiding is een verblijf in het buitenland een goede aanvulling op je studie in Utrecht. Studenten van de opleiding hebben op allerlei plaatsen in de wereld gestudeerd, van Bangor tot Kyoto.

Dé literatuurstad

Voor literatuurliefhebbers is Utrecht helemaal the place to be, want vanaf 2018 is de stad de enige in Nederland die zich Unesco City of Literature mag noemen. Er is bijvoorbeeld jaarlijks een internationaal literair festival.

Studievereniging Euphorion

SV Euphorion is de studievereniging van de opleiding Literatuurwetenschap. Leden organiseren regelmatig activiteiten voor literatuurwetenschappers, zoals lezingen, boekvoordrachten, studiereizen, feesten. Ook houden zij je op de hoogte van de grote gebeurtenissen in de literaire wereld.

En tot slot...de stad zelf!

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende en sfeervolle stad. Je krijgt les in het centrum van Utrecht, in monumentale panden rondom de Domkerk, op loopafstand van het station en de Universiteitsbibliotheek.

Utrecht is een echte studentenstad met veel en divers aanbod op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd. Lees meer over de Utrechtse Introductietijd (UIT), op kamers gaan, studentenorganisaties, cultuur en sport, en uitgaan in Utrecht.

Domkerk, Utrecht