Mogelijke beroepen

Uiteenlopende werkvelden

Na een bachelor gaan de meeste studenten verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Als afgestudeerde literatuurwetenschapper kun je bijvoorbeeld aan de slag als literair criticus, als redacteur bij een uitgever of in het onderwijs (voorbereiden van lesmateriaal en literaire documentatie). Ook kun je wetenschappelijk onderzoek doen, culturele activiteiten organiseren of werken in beleidssectoren van de overheid.

Academisch diploma

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Professionals aan het woord

Afgestudeerde Christine Lemaire is teamleider communicatie & pr bij een christelijke vakorganisatie en Kim van Kaam is werkzaam als producent en programmamaker bij een literair productiehuis.

Literatuurrecensent

Met jouw expertise op het gebied van literatuur maak je recensies, artikelen, columns en hou je interviews over oude of nieuwe literatuur. Je bent op de hoogte van nieuwe werken en beoordeelt deze aan de hand van jouw kennis.

Medewerker uitgeverij

Je scout literair talent en begeleidt auteurs bij het schrijven en in de markt zetten van hun boeken. Ook redigeer je manuscripten.

Redacteur/journalist

Je bewerkt (nieuws)publicaties voor diverse media, zoals kranten, radio/televisie of internet. Je verwerkt daarin je kennis over maatschappelijke ontwikkelingen.

PhD Comparative Literary Studies

Als promovendus in Comparative Literary Studies voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op het gebied van de literatuurwetenschap. Dat doe je bijvoorbeeld aan het Utrechtse Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek.

Je onderzoek zal zich richten op de rol van literatuur in de Europese maatschappij, maar kan zich ook richten op Noord- of Zuid-Amerika. Je bent als promovendus op de hoogte van de ontwikkelingen in de literaire studies en baseert hierop een sociaal en wetenschappelijk relevant onderzoeksplan. Je voornaamste bezigheid is jouw onderzoek, maar je begeleidt ook studenten en volgt verdiepende lessen.

Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Hiermee behaal je een docterstitel, afgekort met dr.

Projectmedewerker kunst- en cultuursector

Je draagt bij aan culturele projecten, zoals festivals of tentoonstellingen. Dit doe je bijvoorbeeld door persberichten te schrijven, evenementen te organiseren of fondsen te werven.

Museummedewerker

Jij werkt samen met het bestuur en de conservator in het museum om tentoonstellingen en het onderhouden van de collectie zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook help je mee aan het opzetten van nieuwe tentoonstellingen en rondleidingen. Je gebruikt hiervoor je opgedane kennis en doet onderzoek naar het onderwerp van de tentoonstelling.