Mogelijke beroepen

Aan de slag met onderzoek of software

Na een bachelor gaan de meeste studenten verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Je kunt bijvoorbeeld aan het werk als wetenschappelijk onderzoeker bij een Nederlandse of buitenlandse universiteit. Of bij een onderzoeksinstuut als TNO.

Ook in het bedrijfsleven kom je KI-ers tegen, vooral in de wereld van de software. Bijvoorbeeld als consultant bij Logica of McKinsey, als kennisanalyst bij Kluwer of ING, of als IT-specialist bij Getronics Pinkroccade of IBM.

Academisch diploma

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Professional aan het woord

Afgestudeerde Stefan van der Stigchel is universitair docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Lees zijn testimonial.

A.I.-programmeur

Als programmeur van artificiële intelligentie gebruik je je specialistische kennis op het gebied van informatica en game- en mediatechnologie om kunstmatige intelligentie te simuleren. Je kunt hierbij denken aan het creëren van gedrag van karakters in een computergame, zoals de bewegingen van voetbalspelers in een voetbalgame of de vechtkunsten van computergestuurde vijanden in een Role-Playing Game.

Softwareontwikkelaar A.I. games

Als programmeur van artificiële intelligentie gebruik je je specialistische kennis op het gebied van artificial intelligence om kunstmatige intelligentie te simuleren. Je kunt hierbij denken aan het creëren van gedrag van karakters in een computergame, zoals de bewegingen van voetbalspelers in een voetbalgame of de vechtkunsten van computergestuurde vijanden in een Role-Playing Game.

PhD Artificial Intelligence

Als promovendus/promotieonderzoeker in de artificiële intelligentie voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op dit vakgebied. Je kunt bijvoorbeeld een studie doen naar kunstmatige intelligentie bij robots. Hoe kun je ze hun taak zo goed mogelijk uit laten voeren? Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Je behaalt hiermee een doctorstitel, afgekort met dr.

Data-analist

Een data-analist houdt zich bezig met het analyseren van grote hoeveelheden data, afkomstig van bedrijven of andere organisaties. Dit is een functie die in veel werkgebieden voorkomt, zoals bij het maken van weervoorspellingen met behulp van data uit het verleden. Vanuit een commercieel doel zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan het maken van digitale profielen van consumenten, zodat bedrijven hierop kunnen inspelen met een specifieke marketingstrategie.