Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Keltische talen en cultuur heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Keltische talen en cultuur?

Onze afgestudeerden komen terecht bij uitgeverijen, als journalist bij een krant, in het verzekeringswezen en bij banken. Maar je diploma kan ook een opstapje betekenen voor een baan bij het Iers of Welsh Verkeersbureau of een andere organisatie die verbonden is aan de Keltischsprekende landen. Je kunt als academicus alle kanten op!

Doorleren na het behalen van diploma Keltisch

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als museummedewerker.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld aan een universiteit als PhD-student Ancient, Medieval and Renaissance Studies of als onderzoeker bij een onderzoeksinstituut.

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen.

Door het voltooien van deze bachelor heb ik meer vertrouwen in mezelf gekregen. Ik heb geleerd dat ik goed ben in presenteren, schrijven en mij nieuwe, moeilijke stof eigen te maken. Ik denk altijd: als je Oudiers kan leren, dan kan je alles.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen:

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.