Ervaringen

 • Sanne Jongeleen is student

  Sanne Jongeleen, student Keltische talen en cultuur

  "Ik had nog nooit gehoord van de studie Keltische talen en cultuur, maar zodra ik eenmaal van het bestaan afwist, liet het me niet meer los. Bij de open dag, tijdens een mini-college, leerde ik voor het eerst over de geschiedenis van de Kelten. Het enthousiasme en de passie van de mensen die ons voorlichtten trof me. Door deze passie van de docenten en studenten, de kleinschaligheid van de studie en de grote diversiteit van de opleiding werd ik overtuigd. Dit was de studie waar ik al die tijd al naar op zoek was geweest!

  Keltische talen en cultuur is heel divers en ontzettend leuk. Er zijn vakken over de middeleeuwse literatuur en geschiedenis van Ierland en Wales, de talen Oudiers en Middelwelsh en ook de moderne talen Iers en Welsh komen aan bod. Het is helemaal je eigen keuze welke kant je op gaat: de literatuurkundige of de taalkundige kant.

  Doordat de opleiding zo klein is, is er ontzettend goed contact tussen studenten onderling. Iedere student kent elkaar en ziet elkaar dikwijls. Daarnaast zijn ook de docenten erg betrokken bij de leerlingen en kun je altijd bij hen terecht. En studievereniging Asterix organiseert heel veel aansluitende activiteiten. Dit alles maakt de studie uniek en heel gezellig!

  Het enige moeilijke is dat niemand van onze opleiding enig idee heeft wat hij of zij later wil gaan doen. Wel is mij duidelijk geworden dat er nog ontzettend veel te onderzoeken valt binnen ons vakgebied. Als je iets studeert wat je leuk vindt, zul je merken dat wat je er later ook mee gaat doen, het nooit verloren tijd is geweest!"

 • Lucinde Bongers is adviseur bij VHIC

  Lucinde Bongers heeft Keltische talen en cultuur gestudeerd.

  "Ik wilde altijd promoveren, maar tijdens het laatste jaar van mijn bachelor bleek dat niets voor mij te zijn. Omdat mijn passie voor vertalen, en specifiek het Keltisch, er nog wel was, ben ik wel de master Keltische talen en cultuur (deze bestaat helaas niet meer) gaan doen. Ook ben ik vast om me heen gaan kijken naar vacatures in het bedrijfsleven die mogelijk aan zouden sluiten op mijn studie. Uiteindelijk kon ik een paar dagen na het binnenslepen van mijn masterdiploma beginnen met een traineeship voor aankomend recordsmanager.

  Ik ben nu adviseur bij VHIC, een adviesbureau op het gebied van informatie- en recordsmanagement. Samen met mijn collega’s ondersteun ik organisaties bij het structureren van hun informatie. Maar daarnaast – en dat maakt mijn werk zo leuk en veelzijdig – ondersteunen we organisaties ook door het geven van cursussen of het aanbieden van vakinformatie.

  Ik hoor vaak ‘Wat zonde dat je niets meer met je studie doet’, maar dat is helemaal niet waar. Ik spreek inderdaad nooit meer Oudiers of Middelwelsh, maar ik heb zo veel andere nuttige vaardigheden opgedaan: analytisch denken, essays schrijven, gemakkelijk vreemde talen leren. Dat zijn vaardigheden die ik nog elke dag gebruik. En door mijn jaar studeren in Ierland heb ik een gedegen kennis van de Engelse taal opgedaan.

  De beste garantie op een baan is enthousiasme en passie, en dat lukt je alleen als je iets doet wat je echt leuk vindt."

 • Jorrit Muller is student

  Jorrit Muller, student Keltische talen en cultuur

  "Ik koos voor Keltische talen en cultuur, omdat ik erg fan ben van alle Keltische en Ierse volksmuziek. Ik wilde graag meer te weten komen over de culturen waaruit deze muziek is ontstaan. Daarnaast heb ik altijd al interesse gehad voor oude, dan wel vreemde talen.

  Wat ik zelf leuk vind aan de studie, is dat cultuur en taal worden gemengd en je het vanuit verschillende standpunten bekijkt, zoals vanuit de archeologie of de literatuur. Er is ook veel keuze om je studie zelf in te richten: je kunt je verdiepen in de literatuur of, zoals ik, kiezen voor taalkunde en bekijken hoe talen zich ontwikkeld hebben. Er zijn zo veel leuke vakken, dat je eigenlijk niet genoeg tijd hebt om ze allemaal te volgen!

  Ik ben heel blij met mijn keuze voor deze bachelor. Ik ben nog steeds even enthousiast, zo niet meer, als dat ik in het begin was. Er hangt onder de medestudenten ook een heel leuke sfeer; we vormen een leuk, spontaan en hecht gezelschap. Ik vermoed dat dit komt omdat we dezelfde interesses hebben. Iedereen staat open voor vragen, we zijn erg enthousiast over onze studie en delen dat graag met anderen."