Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Marit, Marieke, Simon en Joyce.

Marit Lestabel (zij/haar) is student

"Ik vind het ontzettend leuk dat wij nog de bronnen hebben waarin die talen voorkomen, en dat ze eigenlijk nog kunnen gebruikt om ze te leren aan de studenten." 

Micheál Mac Gearailt (hij/hem) is student

"Het hoogtepunt van studeren in Utrecht is eerlijk gezegd vooral de opleiding zelf, omdat ik hier me kan verdiepen in manuscripten die soms meer dan duizend jaar oud zijn met experts die meer weten over deze werken dan wie dan ook."

Marieke Peters (zij/haar) werkt als marktonderzoeker

"Na lang twijfelen over een vervolgopleiding deed ik een studiekeuzetest waarin de bachelor Keltische talen en cultuur hoog naar boven kwam. Alhoewel ik vooraf niet veel wist over de verschillende Keltische talen, wakkerde mijn voorliefde voor andere talen en culturen mijn nieuwsgierigheid aan."

"Deze talen en opleiding leken me zo bijzonder en uniek dat ik me inschreef voor een matchingsdag en aanmeldde voor de opleiding. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze."

Lees meer

Moeilijkheidsgraad

"Ik moet eerlijk bekennen dat de opleiding uitdagender is dan ik had verwacht. Je begint immers met het leren van een van de moeilijkste talen die ooit in Europa gesproken is. Ik vond dat zelf geweldig, maar ik zag ook medestudenten die dat lastig vonden. Er is gelukkig voldoende begeleiding om je zo nu en dan te helpen. Ik heb desondanks altijd tijd gevonden om naast mijn studie te werken en leuke dingen te doen, bijvoorbeeld bij de studievereniging Asterix. Zelfs met de wetenschap van de moeilijkheidsgraad van Keltische talen zou ik zonder twijfel opnieuw deze bachelor kiezen." 

Zelfvertrouwen

"Door het voltooien van deze bachelor heb ik meer vertrouwen in mezelf gekregen. Ik heb geleerd dat ik goed ben in presenteren, schrijven en mij nieuwe, moeilijke stof eigen te maken. Ik denk altijd: als je Oudiers kan leren, dan kan je alles. Zo werk ik momenteel als marktonderzoeker voor universiteiten en scholen. Ik ondersteun ze bij het schrijven van aanvragen voor nieuwe opleidingen bij de overheid. Na deze functie wil ik opnieuw een onbekend pad inslaan, net zoals ik ooit met Keltisch deed, en iets creatiefs gaan doen."

Simon Noordzij (hij/hem) is student

"Toen ik me ging oriënteren op vervolgstudies na de middelbare school, sprong Keltische talen en cultuur er voor mij uit. Ik vond de tijdsperiode intrigerend, ik ben goed in het leren van talen en ik wist nog niets over het vakgebied; wat mij betreft goede redenen om me in te schrijven."

"Dat blijkt een juiste keuze te zijn geweest: als student Keltische talen en cultuur merk ik hoe leuk ik het vind om mijn kennis in het dagelijks leven te herkennen en anderen hierover te vertellen."

Lees meer

Transcriberen

"In vergelijking met de cursussen over cultuur kosten de Keltische taalvakken relatief veel tijd, maar ze zijn ook erg interessant. Binnen de cursus Medieval Celtic Palaeography leerden we bijvoorbeeld manuscripten bekijken en transcriberen. Als je je studie goed bijhoudt, vind ik echter wel dat de werkdruk goed te doen en heb je tijd voor hobby’s en leuke dingen. Zelf ben ik actief bij studieverening Asterix, ik ben lid van een schaakvereniging en ik doe aan hardlopen met een studiegenoot."

Avontuur

"Niet alleen leert Keltische talen en cultuur me meer over wat ik graag in de toekomst zou willen doen, ook leer ik steeds meer over mezelf door de studie. Door de vele nieuwe leuke mensen die ik heb leren kennen via onze hechte studie(vereniging) merk ik dat ik meer open sta voor het proberen van nieuwe dingen, zoals op studiereis naar Dublin gaan. Als je met een leuke groep mensen bent, dan is de drempel om op avontuur te gaan echt minder hoog."

Joyce Voorrips (zij/haar) is masterstudent

"Tijdens mijn HBO-opleiding journalistiek kwam ik erachter dat ik naar meer theoretische diepgang in mijn studie verlangde, specifiek op het gebied van geschiedenis." 

"Wat me aansprak aan de opleiding Keltische talen en culturen, was dan ook dat ik én geschiedenis kon studeren én bij een kleine opleiding zou horen met meer persoonlijke aandacht. Bovendien stond het idee van nieuwe talen leren, zoals Oudiers, me ook wel aan."

Lees meer

Buitenlandreis

"Na twee jaar hard werken besloot ik om op exchange naar Ierland te gaan en daar aan de universiteit te studeren. Dat was echt heel tof. Mijn ervaringen als internationale student aan een buitenlandse universiteit wierpen nieuw licht op mijn studie en op de Universiteit Utrecht, bijvoorbeeld doordat de docenten in Ierland de bronteksten van de Keltische talen heel anders bekeken. Ik was de enige van mijn jaar die voor een exchange koos, maar ik zou het absoluut aanraden!"

Van HBO naar universiteit

"Op het HBO twijfelde ik of een universitaire studie aan kon, maar uiteindelijk ben ik met vlag en wimpel geslaagd. De interessante studie en fijne sfeer hebben me daarnaast gemaakt tot een gelukkiger persoon met een positiever zelfbeeld. Nu doe ik de master Ancient, Medieval and Renaisssance Studies, ook aan de Universiteit Utrecht, en merk ik dat ik een stuk zelfverzekerder ben. Die 'goede baan' komt toch wel als je gelukkig bent en doet wat je leuk vindt."