Heb jij altijd al meer willen weten over de middeleeuwse talen en culturen van Ierland en Wales? Dan is de opleiding Keltische taal en cultuur wellicht een goede match voor jou!

icon prize
nr. 1
volgens studenten de beste van Nederland!
Studiekeuzegids Bachelors 2023
keuze
kies voor breed of specialistisch
cre√ęer je eigen studiepad

Leer de waarheid van de mythe te onderscheiden

Onze studenten beantwoorden √°l jouw vragen!

Lees je graag mythen en sagen? Wil je meer weten over dru√Įden, barden en krijgers? Rond het begin van onze jaartelling tot de middeleeuwen woonden Keltischsprekende volkeren in bijna heel Europa. Zij ontwikkelden een fascinerende cultuur en tijdens deze studie leer je daar alles over!

Springlevend onderzoeksgebied

Als je Keltisch studeert maak je kennis met de middeleeuwse talen en culturen van Ierland en Wales: Middelwelsh en Oudiers. De Keltische literatuur had haar hoogtepunt in de middeleeuwen, maar je verdiept je ook in de politieke geschiedenis. En het vakgebied ontwikkeld zich nog steeds. 'Een gouden-muntschat uit de eerste eeuw voor Christus gevonden bij Maastricht' of: 'Een kraanmachinist die in het Ierse veen een intact middeleeuws boek vindt'. Het zijn recente ontdekkingen in een onderzoeksgebied dat al 2500 jaar bestaat!

Wat ik zelf leuk vind aan de studie, is dat de taal en cultuur worden gemengd en je vanuit verschillende perspectieven leert kijken, zoals archeologie of literatuur. En er zijn zoveel leuke vakken, dat je eigenlijk niet genoeg tijd hebt om ze allemaal te volgen!

Jorrit Muller is alumnus
Alumnus Jorrit Muller is tevreden met zijn keuze voor Keltisch

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Keltisch combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, Oudiers, Middelwelshonderwijs, literatuur óf economie. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. En heb je de ambitie om Keltisch volledig in het Engels te doen? Ook dat kan! Met ons programma Celtic Studies volg je al je vakken in het Engels en leer je ook je werk te presenteren in deze taal.

Je moet Keltische taal en cultuur in Utrecht studeren, omdat

  • we de beste zijn van het land! Daarnaast is Keltische talen en cultuur in Utrecht de enige plek in de Benelux waar je deze opleiding kunt volgen.

  • je dan ook kunt studeren in¬†Ierland, Engeland, Schotland, Wales en Frankrijk.¬†Door aan universiteiten in (vroegere) Keltische gebieden te studeren, kom je in aanraking met de moderne varianten van de Keltische talen: een leuke en nuttige aanvulling!

  • onze opleiding kleinschalig en betrokken is. Dit betekent dat je kunt rekenen op een hechte community, met medestudenten die net zo enthousiast zijn als jij. Dit zal je ook stimuleren je volop in de Keltische talen en culturen onder te dompelen.

  • je dan lid kunt worden van Studievereniging Asterix. Zij organiseren activiteiten¬†zoals borrels, studiereizen, lezingen, boekenverkoop en de introductie voor eerstejaars.¬†

  • je in Utrecht niet √©√©n, maar twee oude talen leert: Oudiers en Middelwelsh. Daardoor kun je beter vergelijkend onderzoek doen naar de talen en de culturen.¬†

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Keltische taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Engels, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief ‚Äď voltijd 2023-2024): ‚ā¨ 2.314

Instellingstarief 2023-2024: ‚ā¨ 10.365 (EU), ‚ā¨ 11.523 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56091