Heb jij altijd al meer willen weten over de middeleeuwse talen en culturen van Ierland en Wales? Dan is de opleiding Keltische taal en cultuur écht iets voor jou!

icon prize
nr. 1
topopleiding volgens studenten
Studiekeuzegids Bachelors 2023
Icon of a globe
ervaar
studeren in het buitenland
maak écht kennis met de taal & cultuur
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Leer de waarheid van de mythe te onderscheiden

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Lees je graag oude verhalen? Wil je meer weten over druïden, barden en krijgers en ga je graag het avontuur aan om een nieuwe taal te leren? Van het begin van onze jaartelling tot de middeleeuwen woonden Keltischsprekende volkeren in bijna heel Europa. Zij ontwikkelden fascinerende culturen en tijdens deze studie leer je daar alles over!

Ervaar de opleiding

Springlevend onderzoeksgebied

Als je Keltisch studeert maak je kennis met de middeleeuwse talen en culturen van Ierland en Wales: Middelwelsh en Oudiers. Daarnaast verdiep je je ook in de ontwikkeling van de Keltische talen en culturen vanaf de oudheid tot nu. De Keltische literaturen beleefden hun hoogtepunt in de middeleeuwen, maar hebben ook nu nog een sterke invloed op de moderne literatuur, muziek en films. Het vakgebied staat nooit stil. Zo werd er recent in Maastricht een schat met gouden munten uit de eerste eeuw voor Christus gevonden en ontdekte een kraanmachinist een middeleeuws boek in het Ierse veen.

naar het studieprogramma

Toen ik me ging oriënteren op vervolgstudies, sprong Keltische talen en cultuur er voor mij uit. Ik vond de tijdsperiode intrigerend, ik ben goed in het leren van talen en ik wist nog niets over het vakgebied. Dat blijkt een juiste keuze te zijn geweest!

Simon Noordzij is student

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Keltisch combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, Oudiers, Middelwelshonderwijs, literatuur óf economie. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. En heb je de ambitie om Keltisch volledig in het Engels te doen? Ook dat kan! Met ons programma Celtic Studies volg je al je vakken in het Engels en leer je ook je werk te presenteren in deze taal.

Waarom Keltische talen en cultuur aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • we de beste zijn van het land! Daarnaast is Keltische talen en cultuur in Utrecht de enige plek in de Benelux waar je deze opleiding kunt volgen.

  • je dan ook kunt studeren in Ierland, Engeland, Schotland, Wales en Frankrijk. Door aan universiteiten in (vroegere) Keltische gebieden te studeren, kom je in aanraking met de moderne varianten van de Keltische talen: een leuke en nuttige aanvulling!

  • je in Utrecht niet één, maar twee oude talen leert: Oudiers en Middelwelsh. Daardoor kun je beter vergelijkend onderzoek doen naar de talen en de culturen. 

  • onze opleiding kleinschalig en betrokken is. Dit betekent dat je kunt rekenen op een hechte community, met medestudenten die net zo enthousiast zijn als jij. Dit zal je ook stimuleren je volop in de Keltische talen en culturen onder te dompelen.

  • je dan lid kunt worden van Studievereniging Asterix. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, lezingen, boekenverkoop en de introductie voor eerstejaars. 

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Keltische talen en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Keltisch in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Engels, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56091