Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Italiaanse taal en cultuur heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Italiaanse taal en cultuur

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Na afloop van je opleiding ben je een echte Italië-kenner, wat je aantrekkelijk maakt op de arbeidsmarkt. Italiaans sprekenden zijn zeldzaam en daardoor gewild in het bedrijfsleven. Kennis van het Italiaans helpt je, als je in een internationale onderneming wilt werken. Onze studenten bemachtigen mooie functies, ook in La Bella Italia zelf!

Doorleren na het behalen van je diploma Italiaans

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag, het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als adviseur voor talenonderwijs of vertaler.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker. Bijvoorbeeld als PhD-student Linguistics of Comparative Literary Studies.

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Na de studie ben ik me gaan oriënteren op promotieonderzoek. Het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome vormde de geknipte omgeving voor het schrijven van een onderzoeksvoorstel, dat door de Universiteit van Cambridge werd aanvaard. Hier werk ik momenteel hard aan mijn onderzoek naar ethisch leiderschap in de Italiaanse Middeleeuwen!

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op. Onze studenten kiezen bijvoorbeeld een van de volgende beroepen/richtingen: