Ervaringen

 • Myrthe Iannella is student

  Myrthe Ianella, student Italiaanse taal en cultuur

  "Ik zit nu in het eerste jaar van de opleiding Italiaanse taal en cultuur. Ik zou dit jaar beschrijven als een wervelwind die door de geschiedenis van Italië trekt. Alle facetten komen aan bod: geschiedenis, cultuur, literatuur en kunst. En uiteraard de taal, die je in een jaar tijd al redelijk onder de knie krijgt.

  De studie bevalt mij erg goed. Ik ben heel blij dat ik mezelf verder ontwikkel. De docenten van de Italiaanse vakken dragen professioneel en enthousiast alle kennis aan je over. Ze zijn betrokken bij je proces en stimuleren ook het enthousiasme in jezelf. Dit merkte ik al tijdens de open dag: er waren enthousiaste, positieve studenten aanwezig en de docenten leken betrokken en professioneel.

  Je werkt tijdens je bachelor in Utrecht in kleine groepen, wat de onderlinge betrokkenheid versterkt. We komen ook naast de studie bij elkaar en kijken dan bijvoorbeeld Italiaanse films. Er wordt dan ook achtergrondinformatie gegeven, zodat je er ook nog echt wat van opsteekt. Maar al klinkt het allemaal heel gezellig, de opleiding is zeker geen feeststudie! Je gaat alle onderwerpen intensief wetenschappelijk uitpluizen, dus de interesse moet wel écht aanwezig zijn.

  Mijn advies is dan ook: maak voor jezelf duidelijk waarom je deze studie wilt doen. Dus als je Italië zo’n leuk vakantieland vindt en graag wat Italiaans tijdens je pizza wilt praten, dan zou ik dat lekker blijven doen, maar wel een andere studie kiezen."

 • David Napolitano werkt bij de Universiteit van Cambridge

  David Napolitano studeerde Italiaanse taal en cultuur

  "In het kader van een uitwisselingsprogramma tussen de Universiteit Utrecht en de University of California, Los Angeles (UCLA) heb ik tijdens mijn researchmaster Medieval Studies één jaar in de Verenigde Staten doorgebracht (2009-2010). Dit was een interessante en mooie paradox: middeleeuwse geschiedenis studeren in een land zonder middeleeuwen.

  Na mijn jaar buitenland ben ik me gaan oriënteren op promotieonderzoek. Het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome en het ING Huygens Instituut vormden de geknipte omgeving voor het schrijven van een onderzoeksvoorstel, dat door de Universiteit van Cambridge werd aanvaard. Hier werk ik momenteel hard aan mijn onderzoek naar ethisch leiderschap in de Italiaanse Middeleeuwen.

  In de bachelor is zonder meer de basis gelegd voor dit onderzoek; daar ben ik voor het eerst in contact gekomen met de Italiaanse middeleeuwen en middeleeuwse literatuur. Los daarvan is de bachelor Italiaanse taal en cultuur natuurlijk nog steeds van onmiddellijk praktisch belang tijdens mijn onderzoeksactiviteiten in Italië: het helpt in je dagelijkse contacten als je goed Italiaans kan spreken en voor je onderzoek is het nuttig dat je literatuur in de oorspronkelijke taal kan raadplegen. Bovendien krijg je een stevig raamwerk aan literatuurgeschiedenis mee en leer je de nodige literaire technieken, die ook bij historische bronnenkritiek van pas komen.

  Mijn dissertatie in Cambridge is ondertussen succesvol afgerond. Momenteel ben ik aan de Universiteit van Cambridge werkzaam als British Academy Postdoctoral Fellow (2015-2018)."

 • Lisa Doves is student

  Lisa Doves, student Italiaanse taal en cultuur

  "Na de middelbare school ben ik een jaar in Italië gaan werken als au pair. In dat jaar heb ik veel interesse en liefde voor zowel de taal als cultuur van het land gekregen. Omdat ik wel in Nederland wilde gaan studeren, leek de bachelor Italiaanse taal en cultuur perfect voor mij!

  In het eerste jaar krijg je een inleiding in de geschiedenis, taalkunde, economie, politiek, media en literatuur van Italië. Erg breed dus, waardoor je soms de rode draad kwijt kan raken. Maar uiteindelijk ga je het tweede jaar in als Italië-kenner en kun je in het tweede jaar een richting kiezen die je het meeste interesseert. Zelf ga ik me verdiepen in de literatuur en cultuur van Italië.

  De talenpractica zijn zowel nuttig als gezellig. In deze colleges ga je zelf aan de slag met de taal: je oefent met spreken, luisteren, lezen en schrijven. Ook buiten de colleges spreken we vaak samen af – we zijn een hechte groep! - en spreken we Italiaans met elkaar. Aan het eind van het eerste jaar zijn alle colleges al in het Italiaans, maar tegen die tijd ben je in staat hier goed mee om te gaan.

  Maar je bent niet alleen bezig met het leren van woordjes: in de andere vakken houd je je bezig met wetenschappelijk onderzoek over Italië. Hiervoor moet je dus echt geïnteresseerd zijn in het land en de cultuur. Gelukkig zijn veel docenten zelf Italiaans en kunnen ze ons zo goed iets leren over hun moedertaal- en land."

  Tip van Lisa

  "Je kunt op een gemakkelijke en leuke manier je woordenschat uitbreiden door het luisteren naar Italiaanse muziek of het kijken naar Italiaanse films. Hierdoor heb ik veel nieuwe uitspraken geleerd."