Ervaringen

Valentijn As is student

Student Valentijn As

"Ik heb Italië vanaf kinds af aan al een fantastisch land gevonden: de cultuur, het eten en de mensen spreken mij heel erg aan. Ik wilde alleen nooit een toerist zijn, maar juist proberen net dat stapje verder te gaan dan het bekijken van de kerk en het eten van een pizza."

Om dit te kunnen doen, is het onvermijdelijk om het Italiaans te leren en dit is dan ook de reden dat ik voor deze studie heb gekozen. Het leuke aan de studie vind ik dat je niet alleen Italiaans leert, maar nog veel meer dan dat. Literatuur en cultuur zijn zo verweven met de Italiaanse samenleving, dat de cursussen hierover een hele waardevolle toevoeging vormen in het leren begrijpen van Italië als land. 

Lees meer

De kleine, maar gezellige opleiding geeft de ruimte om jezelf te ontwikkelen met constante begeleiding van de docenten. Tegelijkertijd is de opleiding wel groot genoeg om je netwerk uit te breiden, vrienden te maken en naar activiteiten van de studievereniging te gaan.

Dus heb je veel interesse in de alle aspecten van Italië en wil je inhoudelijke onderwerpen uitdiepen naast het leren van de taal, schrijf je dan zeker in voor de BA Italiaanse taal en cultuur!

Lisa Doves is student

Lisa Doves is student

"Na de middelbare school ben ik een jaar in Italië gaan werken als au pair. In dat jaar heb ik veel interesse en liefde voor zowel de taal als cultuur van het land gekregen. Omdat ik wel in Nederland wilde gaan studeren, leek de bachelor Italiaanse taal en cultuur perfect voor mij!"

"In het eerste jaar krijg je een inleiding in de geschiedenis, taalkunde, economie, politiek, media en literatuur van Italië. Erg breed dus, waardoor je soms de rode draad kwijt kan raken. Maar uiteindelijk ga je het tweede jaar in als Italië-kenner en kun je in het tweede jaar een richting kiezen die je het meeste interesseert. Zelf ga ik me verdiepen in de literatuur en cultuur van Italië."

Lees meer

"De talenpractica zijn zowel nuttig als gezellig. In deze colleges ga je zelf aan de slag met de taal: je oefent met spreken, luisteren, lezen en schrijven. Ook buiten de colleges spreken we vaak samen af – we zijn een hechte groep! - en spreken we Italiaans met elkaar. Aan het eind van het eerste jaar zijn alle colleges al in het Italiaans, maar tegen die tijd ben je in staat hier goed mee om te gaan.

Maar je bent niet alleen bezig met het leren van woordjes: in de andere vakken houd je je bezig met wetenschappelijk onderzoek over Italië. Hiervoor moet je dus echt geïnteresseerd zijn in het land en de cultuur. Gelukkig zijn veel docenten zelf Italiaans en kunnen ze ons zo goed iets leren over hun moedertaal- en land."

Tip van Lisa

"Je kunt op een gemakkelijke en leuke manier je woordenschat uitbreiden door het luisteren naar Italiaanse muziek of het kijken naar Italiaanse films. Hierdoor heb ik veel nieuwe uitspraken geleerd."

Myrthe Iannella is student

Myrthe Iannella is student

"Ik zit nu in het eerste jaar van Italiaans. Ik zou dit jaar beschrijven als een wervelwind die door Italië trekt. Alle facetten komen aan bod: geschiedenis, cultuur, literatuur en kunst. En uiteraard de taal, die je in een jaar tijd al redelijk onder de knie krijgt."

"De studie bevalt mij erg goed. Ik ben heel blij dat ik mezelf verder ontwikkel. De docenten van de Italiaanse vakken dragen professioneel en enthousiast alle kennis aan je over. Ze zijn betrokken bij je proces en stimuleren ook het enthousiasme in jezelf. Dit merkte ik al tijdens de open dag: er waren enthousiaste, positieve studenten aanwezig en de docenten leken betrokken en professioneel."

Lees meer

"Je werkt tijdens je bachelor in Utrecht in kleine groepen, wat de onderlinge betrokkenheid versterkt. We komen ook naast de studie bij elkaar en kijken dan bijvoorbeeld Italiaanse films. Er wordt dan ook achtergrondinformatie gegeven, zodat je er ook nog echt wat van opsteekt. Maar al klinkt het allemaal heel gezellig, de opleiding is zeker geen feeststudie! Je gaat alle onderwerpen intensief wetenschappelijk uitpluizen, dus de interesse moet wel écht aanwezig zijn.

Mijn advies is dan ook: maak voor jezelf duidelijk waarom je deze studie wilt doen. Dus als je Italië zo’n leuk vakantieland vindt en graag wat Italiaans tijdens je pizza wilt praten, dan zou ik dat lekker blijven doen, maar wel een andere studie kiezen."