Waarom in Utrecht

Focus op islam

In Utrecht word je opgeleid tot islamwetenschapper. Je krijgt een degelijke kennis van de islamitische bronnen en hun uitleg in heden en verleden. Die kennis is relevant voor discussies in Nederland en elders in de wereld. Van de Nederlandse bevolking is namelijk maar liefst 6% moslim. Wereldwijd is dat zelfs 25%. Opleidingen Arabisch aan andere universiteiten leggen meestal de nadruk op het Midden-Oosten. De Utrechtse focus op de islam is ook voor de Nederlandse samenleving direct van belang. 

Standaardarabisch

Utrecht biedt momenteel een van de meest degelijke trainingen in het Standaardarabisch van Nederland. Je blijft je taalvaardigheid drie jaar lang verbeteren. Deze training stelt je in staat de klassieke bronnen van de islam te lezen, maar ook moderne teksten overal in de Arabische wereld. Als je wilt, kun je een Arabisch dialect leren (bijvoorbeeld dat van Egypte of Marokko) door zonder studievertraging een tijd in die landen te studeren. 

Gevarieerd, maar ook samenhangend onderwijs

Per jaar volg je twaalf cursussen, waardoor steeds nieuwe thema’s aan bod komen, waaronder islamitische bronnen, geschiedenis en moderne debatten. Door die variatie wordt het nooit saai. Maar er is ook samenhang. Groepen van cursussen hangen met elkaar samen, zodat je echt verdieping krijgt. Zo kun je kiezen tussen verdieping in de klassieke islamitische cultuur of in moderne ontwikkelingen binnen de islam. 

Samenwerking met Religiewetenschappen

In je eerste jaar volg je enkele gemeenschappelijke vakken met de studenten van Religiewetenschappen. Je leert bijvoorbeeld dat bepaalde ontwikkelingen binnen de islam ook terugkomen bij andere religies. De vergelijking daarmee verruimt je blik.

Hoewel ik veel scholen en docenten heb gezien, heb ik nooit zulke passievolle docenten gehad in mijn leven. Ze zijn zo open en vriendelijk, en ze schromen niet om naar je te luisteren wanneer iets niet goed gaat. Bovendien zijn ze zeer vakkundig en kunnen ze hun kennis op een leuke en enthousiaste manier overbrengen.

Buitenland

Je kunt je horizon enorm verbreden door een half jaar in het buitenland te studeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verblijf in Caïro of Rabat? Je woont dan bij een Egyptische of Marokkaanse gezin en leert het dialect van dat land. Ook andere Arabische landen, zoals Jordanië, zijn mogelijk.

Studievereniging Aladdin

De studievereniging van Islam en Arabisch, Aladdin, organiseert regelmatig borrels en andere activciteiten. Via de Facebook-pagina van Aladdin blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en kun je contact leggen met studiegenoten en docenten.

Extra uitdaging

Wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Bij Islam en Arabisch in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. Lees meer over het honoursonderwijs van Islam en Arabisch.

En tot slot...de stad zelf!

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende en sfeervolle stad. Je krijgt les in het centrum van Utrecht, in monumentale panden rondom de Domkerk, op loopafstand van het station en de Universiteitsbibliotheek.

Utrecht is een echte studentenstad met veel en divers aanbod op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd. Lees meer over de Utrechtse Introductietijd (UIT), op kamers gaan, studentenorganisaties, cultuur en sport, en uitgaan in Utrecht.

Domkerk, Utrecht