Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Islam en Arabisch heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Islam en Arabisch

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Vragen over de islam en een multiculturele samenleving duiken overal op: op scholen, in ministeries, gemeentehuizen, redacties van kranten, politieke partijen, zorginstellingen en bedrijven. Als islamwetenschapper heb je academische vaardigheden opgedaan om breed te worden ingezet.

Doorleren na het behalen van je diploma Islam en Arabisch

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag, het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als docent maatschappijleer of beleidsmedewerker integratie/migratie. 
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student aan een universiteit of als onderzoeker bij een (onafhankelijk) onderzoeksinstituut. 

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Ik vond na mijn studie binnen drie maanden een baan bij FNV-Bondgenoten. Tijdens mijn studie heb ik geleerd om analytisch na te denken, een probleem goed te beschrijven en oplossingsgericht te werken. Dit kan ik kwijt in mijn huidige werk, waar ik de positie van werknemers wil verbeteren door het vergroten van de collectieve onderhandelingskracht.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op. Onze studenten kiezen bijvoorbeeld voor een van de volgende beroepen/richtingen: