Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Wytze, Mirte, Lars en Niek.

Wytze Dijkstra (hij/hem) is alumnus

"Naast dat je de islam als fenomeen bestudeert ben je ook bezig met het bestuderen van de geschiedenis waarop de islam is bestudeerd. Dat brengt een spiegel in het spel waardoor je veel leert over je eigen positionaliteit als onderzoeker en als student in een westerse context."

Mirte Kwant (zij/haar) is student

"Ik was op zoek naar een studie in de richting van religie toen ik de bachelor Islam en Arabisch (I&A) tegenkwam. Ik heb religie altijd al interessant gevonden, ook tijdens mijn voorgaande HBO-opleiding Geschiedenis." 

"I&A sprak me aan, omdat ik me meer wilde verdiepen in de islamitische theologie en Arabisch islamitische bronnen. Tijdens deze studie maak je kennis met filosofische, antropologische en sociologische perspectieven. Dit maakt een inclusieve, veelzijdige, rijke bllik op de islam als fenomeen mogelijk."

Lees meer

Engelse taalvaardigheden

"Met mijn HBO-propedeuse op zak was de overstap naar een universitaire opleiding met meer zelfstudie niet altijd makkelijk, maar de werkvorm en -druk wennen snel. Wel is het belangrijk om te weten dat je veel in het Engels moet schrijven en lezen. Dat kan uitdagend zijn, maar de opleiding biedt ook wel de benodigde hulp daarbij aan. Je hoeft immers niet perfect Engels te spreken als je begint, maar je moet wel open staan voor de uitdaging om je taalvaardigheden te ontwikkelen."

Geestelijke Verzorging

"Ik zit nu in mijn derde jaar en kan zeggen dat ik al veel heb geleerd over het vakgebied, mezelf en mijn toekomstperspectief. Een hoogtepunt was de studiereis met studievereniging Aladdin naar Istanbul, wat heel gezellig én leerzaam was. Ik ben nu bezig met een minor Geestelijke Verzorging en vind dat heel erg inspirerend. Later zou ik hier graag mee doorgaan als geestelijk verzorger in de GGZ, dus ik ga een master zoeken die me daar goed op voorbereidt."

Lars Middelkoop (hij/hem) is student

"Ik schreef me in voor de bachelor Islam en Arabisch omdat ik mij wilde verdiepen in de cultuur en geschiedenis van een wat mij betreft erg interessant, mooi en altijd actueel gebied. Ik was benieuwd naar de cultuur- en geschiedenisvakken, maar het leek me ook heel interessant om Arabisch te leren lezen en schrijven." 

"Na twee jaar studeren kan ik bevestigen dat deze combinatie van vakken inderdaad een perfect perspectief biedt voor het begrijpen van hedendaagse politieke en economische situaties en het ontmantelen van de vele (voor)oordelen die er bestaan."

Lees meer

Doorzettingsvermogen

"Over het algemeen ervaar ik de opleiding als goed te doen. De taalvakken van het eerste jaar zijn vrij intensief, maar aan andere vakken was ik minder tijd kwijt. Dat is natuurlijk ook niet vreemd. Vanaf “nul” beginnen met een nieuwe taal vraagt om doorzettingsvermogen, dus daar moet je wel klaar voor zijn. Mijn tip is om in het eerste jaar goed bij te blijven, zodat je een goede basis hebt voor het kunnen lezen van Arabische bronnen die inhoudelijk gaan over jouw interesse- of onderzoeksgebied in de daaropvolgende jaren. Gelukkig zijn de docenten erg betrokken en hebben ze veel expertise. Dat maakt het studeren makkelijker en vooral leuker."

Maatschappelijke vaardigheden

"Toch heb ik ook genoeg tijd voor andere activiteiten: ik volg een tweede bachelor Geschiedenis, ben voorzitter van studievereniging Aladdin, ben lid van de opleidingscommissie, en doe hiernaast nog vrijwilligerswerk. Op deze manier leer ik zowel academische als maatschappelijke vaardigheden."

Niek Engelhart (hij/hem) is student

"Tijdens mijn eerste bachelor Geschiedenis realiseerde ik me dat ik ook graag een taal wilde studeren. Ik heb het Midden-Oosten altijd een heel interessant gebied gevonden en ik wilde een taal leren waar ik niets van wist, dus koos ik voor de bachelor Islam en Arabisch (I&A)." 

"Twee bachelors tegelijkertijd volgen is goed te doen, zolang je strak en slim plant."  

Lees meer

Taalverwerving

"Als je een taal leert die zo moeilijk is als het Arabisch, dan moet je dat proces niet onderschatten. Zeker in het eerste jaar van I&A ben je veel bezig met het leren van de taal en ligt de werkdruk hoog. Vanaf het tweede jaar had ik meer ruimte voor andere activiteiten. Zo heb ik altijd veel gesport en sprak ik regelmatig met vrienden af. Daarnaast heb ik ook een bestuursjaar gedaan bij studievereniging Aladdin en nam ik plaats in de opleidingscommissie."

Taalverwervingsprogramma

"Tijdens mijn opleiding was er veel ruimte om te leren over het Midden-Oosten en de Arabische taal. Voordat ik afstudeer, wacht er echter nog één hoogtepunt op me: mijn reis naar Caïro in Egypte! In het tweede of derde jaar heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan via een taalverwervingsprogramma voor alle studenten Arabisch. Na mijn afstuderen wil ik me inschrijven voor een masteropleiding rondom religiewetenschappen of Midden-Oostenstudies. Ik zou later misschien wel onderzoeker willen worden, maar werken als vredesbemiddelaar bij een NGO in het Midden-Oosten lijkt mij ook tof!"