Een wereld vol uitdagingen

Kunnen islam en democratie samengaan? Hoe is de relatie tussen islam en terrorisme? Hindert de islam vrouwenemancipatie? Als islamwetenschapper en Arabist draag je bij aan de oplossing van dringende maatschappelijk vragen. In het heftige islamdebat maak jij het verschil door gefundeerde en genuanceerde kennis. Kennis van de diversiteit van de islamitische traditie. En kennis van de belangrijkste taal van de islamitische bronnen: het Arabisch.

Islam: meer dan een religie

In Utrecht bestudeer je de islam niet alleen als religie, maar ook als historisch en maatschappelijk verschijnsel. Hoe hebben moslims in heden en verleden, op verschillende continenten, hun godsdienst begrepen en in de praktijk gebracht? Samen met je docenten en medestudenten probeer je inzicht te krijgen in de culturele verscheidenheid onder moslims. Aan bod komen onderwerpen zoals de positie van vrouwen en de beeldvorming over islam. Maar je duikt natuurlijk ook in de rijke geschiedenis van de Arabische wereld. Op die manier leer je de islam op verschillende manieren goed kennen. Alleen zo kun je volwaardig bijdragen aan vraagstukken die onze samenleving en de wereld bezighouden.

Arabisch

Kennis van Arabische taal is noodzakelijk om de islam te bestuderen. Denk aan het lezen van de koran, maar ook aan hedendaagse Arabische denkers. In Utrecht is het leren van de taal daarom een belangrijk onderdeel van de studie. Een ander alfabet, een nieuwe woordenschat. Je neemt de tijd om deze onder de knie te krijgen.

Iets voor jou?

Wil jij het debat over de islam en de multiculturele samenleving verder brengen dan het uitwisselen van meningen? Dan is de studie Islam en Arabisch in Utrecht iets voor jou. Of je nu moslim bent, christen of ongelovig, dat maakt voor de studie niets uit. Daarnaast ben je nieuwsgierig en breed geïnteresseerd: In Utrecht volg je de belangrijkste culturele, religieuze en politieke ontwikkelingen binnen de islam op de voet. Je analyseert de wortels van conflicten en bestudeert hoe islamitische samenlevingen in de twintigste eeuw zijn veranderd, bijvoorbeeld de positie van vrouwen.

Meer weten over de onderwerpen die je binnen de studie Islam en Arabisch zou kunnen bestuderen? Download ons magazine: Geen wereld zonder religie!

In dit filmpje van de Jonge Akademie vertelt Christian Lange, docent Islam en Arabisch, over zijn onderzoek: wat betekent het hiernamaals voor moslims? 

  • Floris Bosscher, student Islam en Arabisch
    "Islam en Arabisch opende een hele nieuwe wereld voor me. Ik wist er vrijwel niets over, terwijl het nu zo relevant is en vaak aan bod komt."
  • Nina Bresser, student Islam en Arabisch
    "Islam en Arabisch is een relatief kleine opleiding, maar inhoudelijk bijzonder groots!"

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2021-2022): € 2.168
  • Instellingstarief 2021-2022: € 9.090 (EU), € 10.410 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56041