Heb jij altijd al meer willen weten over de islam, het Midden Oosten en het Arabisch als taal? Dan is de opleiding Islam en Arabisch écht iets voor jou!

icon prize
nr. 1
topopleiding volgens studenten
Studiekeuzegids Bachelors 2023
Icon of a globe
ervaar
studeren in het buitenland
maak écht kennis met de taal & cultuur
Grafische weergave van een onderwijssituatie
leer
de beste training Arabisch van Nederland
verbeter je taalvaardigheid 3 jaar

Een wereld vol uitdagingen

Onze studenten vertellen over hun ervaringen met de opleiding

Kunnen de islam en democratie samengaan? Hoe zijn de conflicten in het Midden-Oosten ontstaan? Als islamwetenschapper, Midden-Oostendeskundige en Arabist draag je bij aan het beantwoorden van zulke vragen. In debatten maak jij het verschil door je kennis van de islamitische traditie, bronnen, de regio en de complexiteit van het Midden-Oosten.

Ervaar de opleiding

Islam: meer dan een religie

We bestuderen de islam niet alleen als religie, maar ook als historisch en maatschappelijk verschijnsel. Op die manier leer je de islamitische wereld goed kennen en kun je een bijdragen leveren aan vraagstukken die de wereld bezighouden. Daarnaast verdiep je je in het Midden-Oosten. Dat is niet alleen het gebied waar het jodendom, het christendom en de islam ontstaan zijn, maar ook een regio met uitdagingen rond kolonialisme, grondstoffen en religieuze of nationale identiteit. Kennis van de Arabische taal is noodzakelijk en daarom leren wij je deze te spreken, lezen en verstaan.

naar het studieprogramma

I&A sprak me aan omdat ik me meer wilde verdiepen in de islamitische theologie. Tijdens deze studie maak je kennis met filosofische, antropologische en sociologische perspectieven. Dit maakt een inclusieve, veelzijdige, rijke blik op de islam als fenomeen mogelijk.

Mirte Kwant is student

Een voorproefje

Wil je weten hoe het is om Islam en Arabisch te studeren? Bekijk dan deze video van 'de Jonge Akademie' waarin Christian Lange, docent Islam en Arabisch, vertelt over zijn onderzoek en de vraag stelt: wat betekent het hiernamaals voor moslims? Download voor meer informatie, interviews, onderzoeken en gesprekken met studenten ons magazine: Geen wereld zonder religie! Wil je meer weten? Meld je dan aan voor de studie!

Waarom Islam en Arabisch aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • we een van de beste trainingen in het Standaardarabisch van Nederland aanbieden, waarbij je je taalvaardigheid 3 jaar lang verbetert. Dit zorgt ervoor dat je klassieke bronnen van de islam kunt lezen, maar ook moderne teksten begrijpt.

  • je lid kunt worden van Studievereniging Aladdin. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, symposia, feestjes en de introductie voor eerstejaars. 

  • je dan extra uit je studie kunt halen. Bij Islam en Arabisch in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. 

  • je dan je horizon kunt verbreden! Breng je kennis in de praktijk tijdens een stage of ga letterlijk een stapje verder door in het buitenland te studeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verblijf in Caïro, of Rabat? Of in Jordanië?

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Islam en Arabisch een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Islam en Arabisch in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56041