Bachelors

Een wereld vol uitdagingen

De islamitische wereld heeft een rijke cultuur en geschiedenis, maar staat ook bol van de conflicten. Voor een deel gaan die conflicten over de plaats van de islam. Hoe kunnen democratie en islam samengaan? Ook in Nederland is de positie van moslims en hun religie onderwerp van heftig debat. We hebben te maken met anti-islamitische retoriek, maar ook met radicaliserende moslimjongeren. Dit alles stelt de samenleving voor grote uitdagingen.

Heb jij een open mind?

Wil jij deel kunnen nemen aan de discussie? Heb jij belangstelling voor de multiculturele samenleving? Of je nu moslim bent, christen of ongelovig, dat maakt voor de studie niets uit. In Utrecht volg je de belangrijkste culturele, religieuze en politieke ontwikkelingen binnen de islam op de voet. Je analyseert de wortels van conflicten en bestudeert hervormingen en vernieuwingen in de islamitische wereld.  

Zelf de Arabische bronnen leren

Kennis van Arabische taal is noodzakelijk om de islam te bestuderen. Denk aan het lezen van de koran, maar ook aan hedendaagse Arabische denkers. In Utrecht is het leren van de taal daarom een belangrijk onderdeel van de studie. Een ander alfabet, een nieuwe woordenschat. Je neemt de tijd om deze onder de knie te krijgen.

Meer dan religie

In Utrecht bestudeer je de islam als historisch en maatschappelijk verschijnsel. Hoe hebben moslims in heden en verleden, op verschillende continenten, hun godsdienst begrepen en in de praktijk gebracht? Samen met je docenten en medestudenten probeer je inzicht te krijgen in de culturele verscheidenheid onder moslims. Aan bod komen onderwerpen als de positie van vrouwen en de beeldvorming over islam. Maar je duikt natuurlijk ook in de rijke geschiedenis van de Arabische wereld.

In dit filmpje van de Jonge Akademie vertelt Christian Lange, docent Islam en Arabisch, over zijn onderzoek: wat betekent het hiernamaals voor moslims? 

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2017-2018): € 2.006
  • Instellingstarief 2017-2018: € 7.993 (EU), € 9.100 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56041

Feedback