Opmaat

Ben jij één van de eersten uit je gezin die hoger onderwijs gaat volgen? Dan hebben we wellicht een leuk programma speciaal voor jou!

Studeren aan de universiteit brengt heel wat veranderingen met zich mee. Je gaat niet meer naar school waar je les krijgt, maar naar de universiteit waar je onderwijs volgt. Een plek waar je meer dan ooit tevoren aangewezen bent op je eigen vermogen om te plannen, zelfstudie te verrichten en te bouwen aan je toekomst.

Ook naast de studie verandert er veel. Mogelijk ben je net achttien geworden, met de wettelijke verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken. Misschien sta je op het punt om op kamers te gaan. Of toch maar niet, want dit heeft wel weer financiële consequenties.

Kortom; je studententijd vergt veel zelfstandigheid en je zult veel belangrijke keuzes maken. Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf te doen. Voor een frisse start in het eerste jaar van jouw bacheloropleiding brengen we je graag in contact met andere studenten die uit een vergelijkbare thuissituatie komen.

Deelnemen?

Je kunt deelnemen aan het programma als allebei je ouders geen hoger onderwijs in Nederland hebben gevolgd, en je van plan bent om in 2019-2020 van start gaat bij ASW/ISW. We bieden je een buddy aan, oftewel een medestudent die ook een eerstegeneratiestudent is en verder in de studie zit. Onze buddy’s zijn zorgvuldig geselecteerd, en koppelen we aan eerstejaarsstudenten die zich aanmelden. De buddy is degene bij wie je terecht kunt voor al je vragen over en rondom studeren aan de UU. Deze persoon is zelf ook een sociale wetenschapper, dus hij/zij weet goed in te spelen op eventuele vragen en/of behoeften die jij gedurende je studie krijgt.

 

Vragen?

Heb je vragen over het buddyprogramma? Kijk dan bij de veelgestelde vragen, of neem contact met ons op: Opmaat@uu.nl

Wat gebeurt er als ik me aanmeld voor het buddyprogramma?

Dan gaan we je koppelen aan een buddy die past bij jouw achtergrond en interesses. Dit zal naar verwachting eind september/begin oktober gebeuren. Zodra de koppeling plaatsgevonden heeft, is het de bedoeling dat je gedurende drie maanden eens in de twee weken met elkaar afspreekt. Daarnaast verwachten we dat je in deze periode meedoet aan drie à vier periodieke (community)bijeenkomsten met andere deelnemers.

Kom ik ook in aanraking met andere eerstegeneratiestudenten?

Ja. Door deelname aan het programma maak je automatisch deel uit van een community van eerstegeneratiestudenten. Deze community bestaat uit buddy-koppels die ook deelnemen aan het programma, en komt drie à vier keer bij elkaar tussen september en februari (looptijd buddytraject). Tijdens deze bijeenkomsten is er gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen met elkaar, en kan er worden stilgestaan bij een aan studeren gerelateerd thema.

Is Opmaat alleen bedoeld voor studenten met een migratieachtergrond?

Nee. Opmaat richt zich op eerstegeneratiestudenten, en dit staat los van de vraag of iemand ook een migratieachtergrond heeft.

Kost deelname aan het programma geld?

Nee. Deelname aan het programma is volledig kosteloos. De rest is natuurlijk afhankelijk van de dingen die je met je buddy gaat doen.

Het buddyprogramma is zo te zien voor mij bedoeld, maar ik weet niet of ik er behoefte aan heb. Is het dan wel slim om me aan te melden?

Als je voor nu geen behoefte hebt aan een buddy en bijbehorende community, hoef je je natuurlijk niet aan te melden. Mocht je toch van gedachte veranderen, kun je nog altijd een mail sturen. De inschrijfperiode eindigt op 31 augustus.