Mogelijke beroepen

Wat kun je met een academisch diploma?

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt.

Academische professional

Je ontwikkelt je bij ASW tot academische professional die zich snel in problemen kan verdiepen en goede analyses maakt. Je bent een spin in het web en een bruggenbouwer. Na de bachelor gaan de meeste studenten een master volgen. Na afronding van je bacheloropleiding en aansluitende master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap of je zoekt een baan in het bedrijfsleven of in de beleids- of adviessector. Ook kun je terecht in de communicatie of in het onderwijs. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Beroepspraktijk

Afgestudeerde ASW'ers vind je overal. Ze werken bijvoorbeeld als onderzoeksmedewerker op het gebied van alcohol- en drugspreventie, jeugdzorg of integratie, ze doen advieswerk op terreinen als arbeid, opleiding, consultancy en training, of ze zijn werkzaam op beleids- en communicatieafdelingen van organisaties.

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Professional aan het woord

Aukelien Scheffelaar werkt als projectmedewerker bij Movisie, een kennisinstituut voor sociale vraagstukken. Lees wat Aukelien aan haar opleiding ASW heeft gehad.

ASW, daar kun je wat mee

Benieuwd naar waar onze oud-studenten nog meer terechtkomen? Lees het verhaal van negen oud-studenten. Waarom kozen zij voor ASW? En wat zijn ze na hun studie gaan doen?

 

Voorbereiden op de arbeidsmarkt

What's Next?!

Ieder jaar organiseert de faculteit Sociale Wetenschappen het evenement What’s Next?! om je te helpen met het oriënteren en voorbereiden op vervolgstudies, stages en de arbeidsmarkt. Gedurende twee weken kun je allerlei gratis workshops bijwonen waarin je begeleiding krijgt bij het plannen van je toekomst en nieuwe skills leert die goed van pas kunnen komen na je studie. Houd de What’s Next?! web-pagina in de gaten voor meer informatie over de volgende editie van dit evenement.