Na de opleiding
Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.
Er zijn maar weinig studenten die na een bacheloropleiding direct de arbeidsmarkt opgaan; 69% van de studenten gaat verder met een master (bron: 1CijferHO - VSNU, oktober 2021).
Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap of je zoekt een baan in het bedrijfsleven, in de beleids- of adviessector en in het onderwijs. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.
Bekijk de mogelijke beroepen na het doen van de opleiding Informatiekunde.
Aansluitende masters
Hieronder zie je de masters van de Universiteit Utrecht die aansluiten op de bachelor Informatiekunde. Voor elke master gelden specifieke toelatingseisen.
In dit masterprogramma combineer je theorieën, methoden en technieken van bedrijven en organisaties met de wereld van de ICT, afgestemd op de huidige behoeften van de arbeidsmarkt.
De theoretische en praktische vakken hebben één belangrijke filosofie: als student moet je zowel technische als bedrijfskundige kennis hebben om de brug tussen ICT en organisaties te kunnen slaan. Een deel van de vakken is verplicht, verder kun je vakken kiezen uit Business Informatics of andere ICT-masterprogramma's.
De ontwikkeling van computers gaat razend snel! Deze snelle ontwikkeling brengt vragen met zich mee als: hoe en wanneer moeten apparaten zich aanpassen aan hun gebruikers? Welke nieuwe benaderingen zijn denkbaar voor de interactie tussen mens en machine? En als computers een steeds groter onderdeel worden van ons leven, hoe kunnen we dan onze privacy waarborgen?
De master in Human Computer Intelligence (HCI) geeft antwoord op deze vragen. Het programma biedt een innovatieve benadering van het rijke speelveld van HCI onderzoek en ontwikkeling. Het combineert inzichten uit de Informatiekunde, Informatica en Psychologie en biedt studenten een sterke methodologische en technologisch basis voor toegepast onderzoek.
Na je studie kun je oa aan de slag als Business Consultant, Multimedia designer, Informatie analist of HCI onderzoeker.
Data zijn overal. In de huidige maatschappij wordt het steeds belangrijker om deze data effectief en veilig in te zetten. De nieuwe masteropleiding Applied Data Science stelt je in staat om een data science professional te worden met uitstekende analytische capaciteiten.
Vooruitstrevende concepten, analysetechnieken en ontwerpmethoden vormen het fundament van moderne software- en informatiesystemen.
Software systemen kunnen een weg banen door onoverzichtelijke grote hoeveelheden informatie. Hierdoor zijn snelle en praktische oplossingen binnen handbereik voor problemen die het menselijk brein niet aankan. Zonder dit zou het op Schiphol een enorme chaos zijn, zou een supermarkt niet de juiste voorraden klaar hebben liggen en zou een ziekenhuisarts minder goed een diagnose kunnen stellen. Computing Science biedt een mix van theoretisch en praktisch onderwijs aan, van ontwerpen en (data)analyse tot plannen en besluitvorming.
Na je studie kun je alle kanten op; je kunt bijvoorbeeld je PhD (promotie) halen of aan de slag in het bedrijfsleven, zoals bij een technologisch bedrijf als Google.
Het gat tussen industrie en wetenschap te dichten; dat is het doel van dit masterprogramma.
Het is vooral interessant voor bachelorstudenten die geïnteresseerd zijn in bedrijven. De cursussen zijn zo opgesteld dat ze je helpen om je academische en wetenschappelijke kennis te ontwikkelen, terwijl je daarnaast inzicht verkrijgt in product- en procesontwikkeling. Je leert om problemen die ontstaan in het innovatieproces te identificeren en te managen. Om de stap naar de markt te maken, verdiep je je ook in financieel management, ondernemerschap, ICT-vaardigheden en milieuvraagstukken.
Afgestudeerden van dit programma zijn gekwalificeerd voor onderzoeks- en managementposities in innovatieve bedrijven, adviesbureaus of de overheid.
Het vakgebied Kunstmatige Intelligentie ontwikkelt zich razendsnel.
Een paar voorbeelden:
- spraakherkenning, bijvoorbeeld in smart phones of gezelschapsrobots, is al helemaal ingeburgerd
- virtuele karakters zoals in computer games en simulaties worden steeds beter en meer natuurgetrouw, wat leidt tot betere, interessantere en nuttigere game-ervaringen
- menselijke cognitieve functies worden verbeterd door een directe link te maken tussen hersenen en een computer
- in Californië rijden al onbemande auto's uitgerust met sensors en GPS die je naar je bestemming brengen
- IBM’s Watsonsysteem, dat de beste menselijke spelers versloeg in de populaire Amerikaanse TV quiz Jeopardy, laat zien dat grootschalige kennissystemen op basis van internet mogelijk zijn.
Het masterprogramma Artificial Intelligence biedt een unieke geïntegreerde en moderne benadering vanuit informatica, logica, cognitie, psychologie, filosofie en taalwetenschap.
Dit masterprogramma gaat over de technologische aspecten van gaming en multimedia.
Je leert over techniek voor het modelleren van (virtuele) werelden. Kennis van kunstmatige intelligentie, rekenmodellen, beeldgebruik, meerdere technologieën en simulatie van lichamelijke bewegingen vormen de basis voor goede toepassingen. Denk dan aan spellen, vluchtsimulators en brandweertrainingen.
Gaming en multimedia hebben een belangrijke plek ingenomen in onze maatschappij. De bedrijfstak is in de laatste jaren de filmindustrie voorbijgestreefd en heeft voor grote stappen in de ontwikkeling van software en hardware gezorgd.
Verdiep je vanuit een historisch en filosofisch perspectief in de unieke mix van fundamenten, uitvoering en cultuur in de wetenschap!
Hoe is de historische ontwikkeling van de wetenschap verlopen? Welke theorieën en uitvoeringen zijn in de loop der tijd voorbijgekomen? Deze vragen leer je in het perspectief te plaatsen van de culturele, sociale en institutionele factoren in het verleden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan theorieën zoals de relativiteitstheorie, kwantummechanica, evolutie en moderne genetica.
Een typische baan voor afgestudeerden is een PhD. Anderen stromen door in de werelden van wetenschapscommunicatie, adviesbureaus of financiën.
Je bent thuis in bètawetenschappen en wilt ook graag het sociale belang van dit vakgebied overbrengen aan anderen.
Er is een sterke behoefte aan professionals die het gat tussen wetenschap en het publiek kunnen dichten.
Niet alleen als je docent wilt worden, maar ook als je (wetenschaps)communicatie in brede zin interessant vindt, volg je dit programma. Stage is een belangrijk onderdeel: op een school, of bij educatieve instellingen, zoals wetenschapmusea, ziekenhuizen en universiteiten.
Lees meer over Science Education and Communication
Promoveren
Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek. Een promotietraject duurt vier jaar.
Mogelijke beroepen
Zie hieronder een selectie van de mogelijke beroepen na het doen van de bachelor Informatiekunde in Utrecht gecombineerd met een master:
Een ondernemer op het gebied van software houdt zich naast de ontwikkeling van computerprogramma's ook bezig met het ondernemerschap dat hierbij komt kijken. Hoe begin je een succesvolle start-up? Hoe maak je deze winstgevend? Programmeren is hier slechts een onderdeel van het werk.
Welke software en hardware kunnen bedrijven het beste gebruiken? Hoe zorg je ervoor dat alles op computergebied soepel verloopt? IT-adviseurs (of consultants) adviseren bedrijven en/of andere organisaties bij dit soort vraagstukken, waarbij problemen en verbetering van de moderne technieken van de informatietechnologie centraal staan. Informatiekundigen op het gebied van bedrijven zijn hierbij vaak ook de schakel tussen gebruikers en technici.
Als adviseur informatiemanagement beheer je de informatievoorzieningen (zoals de tekstverwerker, e-mail of andere dingen op het gebied van IT) binnen een bedrijf. Daarnaast denk je op een hoger schaalniveau na over hoe je deze onderdelen nog beter kunt organiseren en het bedrijf nog efficiënter kunt maken.
Een data-analist houdt zich bezig met het analyseren van grote hoeveelheden data, afkomstig van bedrijven of andere organisaties. Dit is een functie die in veel werkgebieden voorkomt, zoals bij het maken van weersvoorspellingen met behulp van data uit het verleden. Vanuit een commercieel oogpunt zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan het maken van digitale profielen van consumenten, zodat bedrijven hierop kunnen inspelen met een specifieke marketingstrategie.
UX staat voor User Experience of gebruikerservaring. Als UX onderzoeker is jouw doel te zorgen dat mensen een zo positief mogelijke ervaring hebben bij het gebruik van een IT-applicatie. Je werkt als interne onderzoeker bij een bedrijf, of wordt ingehuurd vanuit een onderzoeksbureau. Je brengt in kaart wat de wensen van gebruikers zijn, observeert hen terwijl zij met een applicatie aan de slag gaan en meet hoe snel gebruikers hun doelen kunnen bereiken. Daarna breng je verslag uit en help je de organisatie om de producten die zij ontwikkelt gebruiksvriendelijker te maken.
Als promovendus/promotieonderzoeker in de bedrijfsinformatiekunde voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op het gebied van de informatiekunde. Je kijkt dan naar de manier waarop bedrijven met informatie en technologie omgaan en hoe dit verbeterd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van de manier waarop grote softwarebedrijven op een efficiënte manier kunnen voldoen aan vele verschillende klantwensen. Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Je behaalt hiermee een doctorstitel, afgekort met dr.
Als promovendus/promotieonderzoeker op het gebied van Human-Computer Interaction voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op het gebied van de informatiekunde. Je kijkt dan naar de aansluiting tussen ICT en de mens. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan onderzoek naar de interactie van mensen met robots, of het gebruik van mobiele applicaties tijdens het sporten. Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Je behaalt hiermee een doctorstitel, afgekort met dr.