Mogelijke beroepen

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek. Ongeveer 8% van de Utrechtse informatiekundigen wordt promovendus. Een promotietraject duurt vier jaar.

Mogelijke beroepen

Zie hieronder een selectie van de mogelijke beroepen na het doen van de bachelor Informatiekunde in Utrecht gecombineerd met een master:

Softwareondernemer

Een ondernemer op het gebied van software houdt zich naast de ontwikkeling van computerprogramma's ook bezig met het ondernemerschap dat hierbij komt kijken. Hoe begin je een succesvolle start-up? Hoe maak je deze winstgevend? Programmeren is hier slechts een onderdeel van het werk.

softwareondernemer

IT-adviseur

Welke software en hardware kunnen bedrijven het beste gebruiken? Hoe zorg je ervoor dat alles op computergebied soepel verloopt? IT-adviseurs (of consultants) adviseren bedrijven en/of andere organisaties bij dit soort vraagstukken, waarbij problemen en verbetering van de moderne technieken van de informatietechnologie centraal staan. Informatiekundigen op het gebied van bedrijven zijn hierbij vaak ook de schakel tussen gebruikers en technici.

itadviseur

Adviseur informatiemanagement

Als adviseur informatiemanagement beheer je de informatievoorzieningen (zoals de tekstverwerker, e-mail of andere dingen op het gebied van IT) binnen een bedrijf. Daarnaast denk je op een hoger schaalniveau na over hoe je deze onderdelen nog beter kunt organiseren en het bedrijf nog efficiënter kunt maken.

adviseurinformatiemanag

Data-analist

Een data-analist houdt zich bezig met het analyseren van grote hoeveelheden data, afkomstig van bedrijven of andere organisaties. Dit is een functie die in veel werkgebieden voorkomt, zoals bij het maken van weersvoorspellingen met behulp van data uit het verleden. Vanuit een commercieel oogpunt zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan het maken van digitale profielen van consumenten, zodat bedrijven hierop kunnen inspelen met een specifieke marketingstrategie.

dataanalist

UX onderzoeker

UX staat voor User Experience of gebruikerservaring. Als UX onderzoeker is jouw doel te zorgen dat mensen een zo positief mogelijke ervaring hebben bij het gebruik van een IT-applicatie. Je werkt als interne onderzoeker bij een bedrijf, of wordt ingehuurd vanuit een onderzoeksbureau. Je brengt in kaart wat de wensen van gebruikers zijn, observeert hen terwijl zij met een applicatie aan de slag gaan en meet hoe snel gebruikers hun doelen kunnen bereiken. Daarna breng je verslag uit en help je de organisatie om de producten die zij ontwikkelt gebruiksvriendelijker te maken.

PhD Business Informatics

Als promovendus/promotieonderzoeker in de bedrijfsinformatiekunde voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op het gebied van de informatiekunde. Je kijkt dan naar de manier waarop bedrijven met informatie en technologie omgaan en hoe dit verbeterd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van de manier waarop grote softwarebedrijven op een efficiënte manier kunnen voldoen aan vele verschillende klantwensen. Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Je behaalt hiermee een doctorstitel, afgekort met dr.

phdbusinessinform

PhD Human-Computer Interaction

Als promovendus/promotieonderzoeker op het gebied van Human-Computer Interaction voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op het gebied van de informatiekunde. Je kijkt dan naar de aansluiting tussen ICT en de mens. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan onderzoek naar de interactie van mensen met robots, of het gebruik van mobiele applicaties tijdens het sporten. Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Je behaalt hiermee een doctorstitel, afgekort met dr.