Ervaringen
Reem Najjar, student
Mijn naam is Reem en ik kom oorspronkelijk uit Syrië. Hoewel ik wist dat, vanwege de taalbarrière, studeren in Nederland uitdagend zou zijn, wilde ik toch een opleiding volgen die mij een goede toekomst zou bieden. Na veel overweging koos ik voor informatiekunde.
Omdat mijn vooropleiding was gewaardeerd op havo- en niet op vwo-niveau heb ik een jaar aan een hbo gestudeerd en mijn propedeuse gehaald. Daarna kon ik naar de universiteit doorstromen. Verder had ik Wiskunde B examen op vwo-niveau6 nodig om voor deze opleiding toegelaten te kunnen worden. Ik koos deze opleiding, omdat het IT-veld veel mogelijkheden en uitdagingen biedt, wat ik interessant vind.
In mijn eerste jaar had ik het erg moeilijk vanwege het stressvolle leven en de moeilijke omstandigheden waar ik mee te maken had. Ik wilde meerdere keren gewoon stoppen met studeren, maar ik gaf niet op. Ik bleef doorgaan en wist dat als ik vastberaden was en mijn best deed, ik mijn doelen kon bereiken.
Mijn reis is nog niet ten einde. Ik besef dat ik nog veel meer te doen heb om mijn dromen waar te maken. Momenteel ben ik bezig met mijn master in Computing Science en ik ben vastbesloten om in de toekomst nog meer te bereiken. Mijn advies voor andere studenten is om niet op te geven. Als je iets wilt bereiken, kun je het zeker bereiken. Het kan een uitdaging zijn en er zullen moeilijke momenten zijn, maar als je vastbesloten blijft en je focust op je doel, kun je alles bereiken wat je wilt in het leven.
Inge van Dijk, honoursstudent
"Mijn naam is Inge en ik ben bíjna afgestudeerd van mijn bachelor Informatiekunde. Toen ik na de middelbare school een studie moest kiezen wist ik alleen dat ik IT heel interessant vond. Daar ben ik ook op gaan oriënteren en omdat Informatiekunde ook de menselijke kant van IT belicht, sprak deze studie me erg aan. Aan het einde van mijn eerste jaar ben ik ook begonnen met het Honours programma. Door dit programma ben ik in aanraking gekomen met andere kanten van IT. Zo heb ik een project gedaan voor een opdrachtgever, waardoor ik ook met hen heb leren samenwerken. Door dit project merkte ik dat ik meer wilde zien van wat je kan met Informatiekunde. Het was voor mij erg vaag hoe je het lesmateriaal kan toepassen in het echt. Om dit probleem op te lossen ben ik begonnen aan een stage. Dit sloot precies aan bij mijn wensen en ik heb daar veel geleerd. Een absoluut pluspunt aan de opleiding is de flexibiliteit die mij de mogelijkheid bood om dat te gaan doen wat ik nodig had en wat ik interessant vond."
Beer Kwantes, student
Waarom Informatiekunde?
De studie Informatiekunde voelt onderbelicht – en dat is onterecht. Na de middelbare school wist ik, net als vele anderen met mij, niet wat ik wilde doen. Op één van de open dagen liep ik per ongeluk tegen een banner van de studie Informatiekunde aan – direct enthousiast schreef ik mij in. De veronderstelling dat je moet kunnen programmeren of wiskunde B moet hebben gehad bleek ongegrond (lees: zelf kwam ik met A en C binnen): met een klein beetje inzet kun je gemakkelijk meedraaien en in aanraking komen met de verschillende kanten van de IT.
De hoogtepunten
Informatiekunde studeren aan de Universiteit Utrecht betekent dat er veel keuzeruimte is om je te ontwikkelen in de richting die jou interesseert (binnen de IT/Informatiekunde). Daarnaast zijn docenten altijd bereid om met je mee te denken wanneer je meer uitdaging zoekt in een opdracht, het vak, of de studie in zijn algemeenheid. Ook werk je regelmatig aan uitdagende opdrachten waarbij je creatieve oplossingen (in de vorm van IT) moet bedenken. Als laatste worden vrijwel alle opdrachten uitgevoerd in groepsverband, waardoor je in contact komt (en blijft) met je medestudenten en effectief leert samenwerken.
Wat de opleiding niet is
Zoals bij de meeste wetenschappelijke studies voer je vaak onderzoek, en geen opdracht bij een opdrachtgever, uit. Het beheersen van bepaalde stof staat nog niet gelijk aan het kunnen toepassen van de stof in een professionele omgeving. Daarom startte ik halverwege mijn studie mijn eigen bedrijfje in de IT (Webdev en conversie optimalisatie), waardoor ik de stof kon toepassen en meer grip kreeg op de verschillende vraagstukken binnen de IT. Mijn tip is dan ook om, ondanks de uitdagende opdrachten van de bachelor zelf, een bijbaantje binnen de IT te zoeken.
Kristi Bergman, alumnus
"Mijn interesses zijn vrij breed. Toen ik na het afronden van mijn VWO een bachelor opleiding moest kiezen heb ik daarom in eerste instantie lang getwijfeld tussen Psychologie, Communicatiewetenschappen en Bedrijfskunde. Een vriendinnetje wees me op Informatiekunde -een studie waar ik tot op dat moment nog nooit van gehoord had. Na een meeloopdag op de UU was ik direct enthousiast. Informatiekunde is een perfecte combinatie van de drie vakgebieden waar ik mij in eerste instantie op georiënteerd had.
Als informatiekundige bevind je je aan de menselijke kant van de IT. Je bent de schakel tussen de verschillende partijen die bij het ontwerpen en bouwen van een systeem (e.g. website, app, ticketmachine) betrokken zijn. Van het verzamelen van requirements van eindgebruikers, tot het creëren en evalueren van een (lo-fi) prototype -het behoort allemaal tot de informatiekundige toolbox. Ook privacy-gerelateerde issues en een basis aan programmeren komen binnen de opleiding aan bod.
Wat mij het meeste trok binnen informatiekunde aan de UU is de ‘hands-on’ aanpak. Naast de theorie die verschaft wordt in de hoorcolleges, ga je in de werkcolleges ook écht aan de slag. Hierbij kun je je creativiteit de vrije loop laten. Een andere reden om Informatiekunde aan de UU te gaan studeren is de grote keuzevrijheid in vakken die je hier hebt. Naast de verschillende tracks die in de opleiding aangeboden worden, is er ook de mogelijkheid om een minor binnen een ander vakgebied te volgen. Leuk voor als je bijvoorbeeld tóch nog iets beter wil leren programmeren, je meer wil weten over de rechterlijke grondslagen van de ICT, of je communicatievaardigheden verder wil bijschaven.
De toekomstverwachtingen voor een informatiekundige op werkgebied zijn op dit moment erg goed. Steeds meer bedrijven -groot en klein- beginnen in te zien dat bruggenbouwers in de IT een must zijn. En IT is tegenwoordig overal, dus wat je interesses ook zijn, je kunt in elke sector terecht!"